FAQ

Q: Hoe ziet de organisatiestructuur van Bevrijdingspop eruit?
A: Bevrijdingspop is een stichting en heeft een bestuur dat eindverantwoordelijk is, met aan het hoofd de voorzitter. Onder het bestuur werkt de staf die functioneert als tussenpersoon tussen bestuur en uitvoerende vrijwilligers. We hebben veel verschillende disciplines die in teams werken, zo zijn er de teams Bouw, Kinderfestival, Thema, Communicatie, Services en Productie.

Q: Wat is het verschil tussen Bevrijdingspop en bevrijdingsfestival?
A: Bevrijdingspop is in 1980 voor het eerst georganiseerd, onder de naam Bevrijdingspop.
Pas later zijn er veel meer festiviteiten gekomen op 5 mei, door heel Nederland. Bevrijdingspop heeft de naam behouden maar de andere grote festivals noemen zich allen Bevrijdingsfestival.

Q: Wat deelt Bevrijdingspop precies met de andere bevrijdingsfestivals?
A: De veertien grote Bevrijdingsfestivals in Nederland worden bijgestaan door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ieder jaar worden er door het Comité een aantal artiesten als Ambassadeurs van de Vrijheid gekozen. Deze artiesten vliegen met een helikopter op 5 mei naar verschillende festivals om op te treden.

Q: Wie treden er dit jaar op?
A: Zodra de line-up bekend is gemaakt, lees je meer onder Programma. Vanaf april zijn ook de android en apple apps gratis beschikbaar zodat je ook op het festival zelf het programma bij de hand hebt.

Q: Wat is er nog meer te doen op Bevrijdingspop?
A: Het hoofdpodium en het tweede podium zijn de twee grote publiekstrekkers, maar Bevrijdingspop is meer dan dat! Er is ieder jaar het Kinderfestival met veel activiteiten en optredens speciaal voor de guppies van Haarlem. Het Plein van de Vrijheid is een klein podium waar aanstormend talent een kans krijgt. Verder is er ieder jaar een thema dat overal op Bevrijdingspop terugkomt.

Q: Ik wil (met mijn band) een keer optreden op Bevrijdingspop, wie moet ik daarvoor spreken?
A: Ieder jaar wordt er één optreden op Bevrijdingspop gegeven aan de winnaar van de Rob Acda Awards die door Patronaat Haarlem worden georganiseerd. Wil je met jouw band op Bevrijdinspop spelen, zorg dan dat je winnaar wordt! Zie www.robacdaaward.nl voor meer informatie.

Q: Wat gebeurt er met de omzet die er wordt gemaakt?
A: Allereerst gaat niet al deze omzet naar Bevrijdingspop. Dat gaat grotendeels naar de leveranciers van het eten en drinken. Er blijft slechts een bepaalde marge over voor Bevrijdingspop. Bevrijdingspop wordt georganiseerd door een stichting, alle mensen die helpen doen dit geheel vrijwillig. Toch zijn er veel dingen die niet gratis kunnen, zo moet bijvoorbeeld het huur van de podia, licht & geluid, beveiliging, aankleding en artiesten wel worden betaald. Niet iedereen kan voor ieder goed doel zijn diensten gratis verlenen, dus alle omzet die wordt gemaakt, wordt weer gebruikt om de volgende Bevrijdingspop weer groots neer te zetten.

Q: Hoe wordt zo’n groot gratis festival als Bevrijdingspop gefinancierd?
A: Bevrijdingspop is van zodanig formaat dat inkomsten uit eten en drinken lang niet genoeg zijn om alle kosten te dekken. We hebben een grote sponsor aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei, maar hebben daarbij nog verschillende andere sponsors. Op deze website vindt je onderaan de pagina’s alle organisaties die ons helpen ieder jaar het festival een succes te maken. Tevens ontvangen we inkomsten uit fondsen en subsidies. En we hebben de Vrienden van Bevrijdingspop, die een symbolisch bedrag van 455 euro sponsoren.

Q: Waarom staat er een hek om Bevrijdingspop, druist dit niet in tegen het hele idee van vrijheid?
A: De organisatie van Bevrijdingspop had ook liever geen hek om het festival heen gehad, maar met het oog op de veiligheid is het vanuit de overheid bepaald dat er een hek moet staan. De reden hiervan is het kunnen monitoren van de hoeveelheid mensen, zodat bij een te hoog aantal een eventuele toegangsstop kan worden ingesteld. En ook om te voorkomen dat mensen op fietsen, scooters of zelfs auto’s door het festivalgebied rijden.

Q: Het gras in de Haarlemmerhout en het Frederikspark worden ieder jaar behoorlijk belast tijdens Bevrijdingspop, kunnen jullie hier niet iets op bedenken?
A: In overleg met de gemeente wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de inrichting van het festival in de parken. Er wordt zoveel mogelijk afstand gehouden van de bomen, om schade te voorkomen. Hetzelfde geldt voor het gras, bijvoorbeeld voor de vrachtwagens die de podiumonderdelen brengen wordt een speciale baan aangelegd, want die zijn extra zwaar en zouden het gras extra schade toebrengen. De bezoekers van Bevrijdingspop belasten het gras ook, maar die eventuele schade is tijdelijk en herstelt snel.

Q: Bevrijdingspop heeft ieder jaar een thema, hoe zien we dat precies terug op 5 mei?
A: In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei willen we de bezoekers van Bevrijdingspop in aanraking laten komen met het begrip vrijheid en de beperkingen ervan. In verschillende projecten komt dit elk jaar tot uiting.

Q: Mag ik een glazen fles meenemen het terrein op?
A: In verband met de veiligheid op het terrein is dit niet toegestaan.

Q: Is Bevrijdingspop toegankelijk voor mindervaliden?
A: Ingang A heeft een drempelvrije toegang. Er is op ieder veld een invalidentoilet aanwezig (bij de EHBO-posten). Bij het hoofdpodium en het Jupilerpodium zijn er verhogingen waar mensen met een rolstoel op kunnen rijden. Meer info >>

Q: Mag ik medicijnen meenemen naar Bevrijdingspop?
Om medicijnen mee te nemen naar Bevrijdingspop, moet je bij de ingang een geldige doktersverklaring te overleggen. Zonder deze verklaring worden medicijnen niet toegelaten.

Q: Hoe kan ik een perskaart aanvragen voor Bevrijdingspop?
A: Stuur een e-mail naar [email protected] met je naam, de naam van het medium waarvoor je werkt, met hoeveel mensen je wilt komen, hoe laat en hoe lang je aanwezig bent. Mocht er iets niet duidelijk zijn aan de hand van je aanvraag zal er een antwoord komen met het verzoek om meer informatie.

Q: Waar kan ik gevonden voorwerpen terugvinden?
A: Ben je iets verloren of heb je iets gevonden op Bevrijdingspop Haarlem? Alle gevonden voorwerpen worden na ons festival naar gemeente Haarlem gebracht en op iLost getoond. Het kan na 5 mei even duren voor de spullen te zien zijn.

Q: Kan ik oordoppen kopen op het Bevrijdingspop-terrein?
A: Alpine-oordoppen zijn verkrijgbaar bij de infobalies.

Q: Waarom gebruikt Bevrijdingspop geen hardcup (statiegeld-)bekers?