Vrijheidsactiviteiten 4 en 5 mei

Vrijheid maken we samen 

Door de jaren heen komen we steeds verder van de Tweede Wereldoorlog af te staan. Juist daarom is het belangrijk dat nieuwe generaties zich ook bewust blijven dat we onze vrijheid samen moeten koesteren én beschermen. Want helaas zien we nog steeds oorlogssituaties die laten zien hoe kostbaar vrede is. Daarom worden er verschillende activiteiten georganiseerd rondom de boodschap ‘Vrijheid maken we samen’. Zo herdenken we op 4 mei tijdens het Herdenkingsconcert, en vieren we op 5 mei de vrijheid met diverse thematische activiteiten op het festival Bevrijdingspop.

4 mei: Het Herdenkingsconcert

Het Herdenkingsconcert vindt plaats op donderdag 4 mei om 20.30 uur op het terrein van Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout. Voor aanvang van het Herdenkingsconcert wordt op de grote schermen naast het podium de Nationale Herdenking op de Dam uitgezonden. Het thema van het concert is ‘Liefde in tijden van oorlog’. Het Kennemer Jeugd Orkest zal optreden onder leiding van de nieuwe dirigent Samuel Tamarit Otero. Sue the Night speelt verschillende nummers met het orkest. Tussendoor vertelt Nadieh van Duin het verhaal van haar Ome Kees; een jongeman uit Haarlem die naar een werkkamp moest. Michel Veering vertelt het aangrijpende liefdesverhaal van zijn ouders, de Haarlemse Jan en de half-joodse Therese uit Oostenrijk die elkaar ontmoetten in Dresden. Het Herdenkingsconcert wordt ingeleid door Bevrijdingspop-voorzitter Bernt Schneiders.

Foto: Marcus van Dam

Samen vieren op 5 mei

Ontsteken van het Bevrijdingsvuur
In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen bij Hotel de Wereld het Bevrijdingsvuur ontstoken. In 1945 werd op deze plek ook het document getekend, waarmee Duitsland zich officieel overgeeft. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden.

Zoals ieder jaar wordt het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen door een loopgroep in estafette naar Haarlem gebracht. Op 5 mei ontsteekt fakkeldrager Roland de Rooij om 12.45 uur het Bevrijdingsvuur. Roland is dit jaar aangewezen als een van de veertien verschilmakers van alle Bevrijdingsfestivals door het hele land. Roland is een van de oprichters van Stichting Keti Koti Haarlem. Daarnaast is Roland al vanaf de eerste editie van Bevrijdingspop betrokken bij ons festival.

Het Bevrijdingsvuur wordt in het bijzijn van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk ontstoken op het Odido Hoofdpodium, waarna het vuur de hele dag blijft branden.

Het 5voor5 moment
Traditiegetrouw wordt er om 16.55 uur op alle Bevrijdingspodia vijf minuten lang stilgestaan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dit jaar doen we dat samen met de jonge Haarlemse rapper Notulist. Hij zal een eigen geschreven nummer over vrijheid ten gehore brengen.


Vrijheid maken we samen op het Vrijheidsplein

Nieuw dit jaar op het terrein van Bevrijdingspop is het Vrijheidsplein, gelegen op het Vlooienveld bij Ingang B. Dit nieuwe podium is van 12.00 tot 19.00 uur het dynamische hart voor jongeren. Een bruisende plek waar vrijheid, verbondenheid en democratie centraal staan en natuurlijk de vrijheid wordt gevierd!

Vrijheidspodium
In de tent op het Vrijheidsplein geeft DJ Martino Rosso de aftrap met een knallende mix tussen tijdloze classics en dé hits van nu uit verschillende genres. Daarna is het podium voor InHolland talent: Indie Folk-trio Jacob Drescher. We draaien door met DJ Jim Heineman, bekend van o.a. Q-Music’s eigen ‘Rudi’s Apres-ski bar’. Rond 15.00 uur geef Stijlbaas een spin aan de decks, en bepaald het publiek wat er gedraaid wordt. De grootste hits en bekende meezingers worden samengebracht in één grote mix. Na het 5 voor 5 moment stomen de Haarlemse DJ’s van Nightmoves je klaar voor de nacht.

Foto: Molina Backx

Young Impact Zone
Samen met Young Impact heeft Bevrijdingspop Haarlem een Young Impact Zone gerealiseerd, waar we jongeren de gelegenheid bieden positieve impact te maken op hun eigen leven én dat van anderen. Een plek waar samenhorigheid en verbondenheid centraal staan.


Join Us Hang-Out
Ook dit jaar vind je de Join Us Hang-Out op het Vrijheidsplein. In samenwerking met Odido bieden we jongeren een fijne en veilige plek om naar ons festival te komen en nieuwe mensen te leren kennen. Jongeren kunnen alleen of met anderen komen, en worden bij de Hang-Out welkom geheten door de vrijwilligers van Join Us. Op deze manier bieden we ook eenzame jongeren de mogelijkheid om ook de vrijheid ervaren om naar een festival te komen.

Foto: Molina Backx

Club STËLZ
Bevrijdingspop Haarlem parkeert de ultieme party experience op het Vrijheidsplein! Duik Club STËLZ in en vier samen met 30 onbekenden de vrijheid. Laat je meeslepen door de lekkerste beats die de DJ’s draaien, maak nieuwe vrienden en maak er een onvergetelijk feest van.

Andere vrijheidsprojecten op 5 mei

Fashion For Freedom
Gedurende de dag is op de schermen bij het Odido Hoofdpodium de animatie ‘Fashion For Freedom’ te zien, gemaakt door studenten van de HKU. De studenten hebben in co-creatie een fashionable animatie gemaakt waarin hun visie op vrijheid centraal staat. In speciale motion capture-pakken en met behulp van de nieuwste technologieën en software, hebben studenten hun eigen bewegingen vastgelegd en omgetoverd tot unieke 3D-personages.

Expositie ‘De Tweede Wereldoorlog door de jaren heen’
Ook dit jaar heeft Bevrijdingspop Haarlem de handen ineengeslagen met het Noord-Hollands Archief om bezoekers te laten stilstaan bij de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Met behulp van unieke archiefbeelden van het Noord-Hollands Archief heeft Bevrijdingspop Haarlem een 7 meter lange tijdlijn gecreëerd die te zien is op diverse plekken van het festivalterrein. Deze tijdlijn geeft een overzicht van een aantal belangrijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, zowel in Haarlem als in Nederland en Europa. Loop langs de tijdlijn en kom dankzij de indringende foto’s en korte uitleg meer te weten over deze gebeurtenissen.

Daarnaast zijn er op het terrein verschillende archief foto’s te zien die zijn gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Haarlem.

Scholenproject ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’
Bevrijdingspop Haarlem heeft aan leerlingen van Spaarne College en Montessori college Aerdenhout gevraagd om te laten zien wat vrijheid voor hen betekent. De beide scholen hebben hiervoor drie grote banners ontvangen die zij naar eigen inzicht mochten vullen. Deze banners zijn te bewonderen op een centrale plek op het terrein, vlakbij Hoofdingang A.

Wat betekent vrijheid voor de bezoekers van Bevrijdingspop?
Afbeelding met kleding, handschrift, Menselijk gezicht, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving
Bevrijdingspop Haarlem nodigt bezoekers uit om zich uit te spreken over wat vrijheid voor hen betekent.
Verspreid over het terrein hangen er lege banners met stiften, waar we bezoekers de mogelijkheid bieden te laten zien wat vrijheid voor hen betekent.


Activiteiten op het Kinderfestival

Bevrijdingspop Haarlem vindt het belangrijk dat ook onze jongste generatie zich bewust wordt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog levend te houden zijn er verschillende activiteiten op het Kinderfestival. Zo is er het Verzetsmuseum Junior op Wielen waar kinderen op een unieke manier vier waargebeurde verhalen van kinderen uit de Tweede Wereldoorlog ervaren. Op het podium staan de Erfgoeddragers die op indringende wijze de verhalen van Erfgoedgevers vertellen die als kind de oorlog hebben meegemaakt.

Foto: Verzetmuseum op wielen

Vrijheidsprojecten in de stad

Naast het Herdenkingsconcert en Bevrijdingspop worden er in de stad diverse activiteiten georganiseerd die ons laten stilstaan bij de vrijheid.

Herdenken in De Schuur
De Schuur heeft ook dit jaar speciale programmering in het kader van de Nationale Herdenking; met “ik zie alleen maar lente” een eigen nieuwe voorstelling met het Haarlemse Stek en jongeren uit de regio. Een nieuwe theaterproductie van Stichting Thema’s en speciale vertoningen van de documentaire Here Lived, in het kader van Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet.

Meer informatie vind je hier.

Lancering ‘Portret vol geheimen’ in het Noord-Hollands Archief
Luciana Rescia (1902-1995), die binnen haar familie bekend staat als een gereserveerde, kettingrokende huisvrouw, wordt herontdekt als een communistische verzetsstrijdster in Nederland dankzij het werk van journaliste Daniela Tasca. Een toevallige ontmoeting tussen Daniela Tasca en de achterkleindochter van Luciana, Noémi Prent, resulteert in een gezamenlijke zoektocht naar de verborgen geschiedenis van Luciana en de erkenning voor haar rol in het Nederlandse verzet. De VPRO lanceert op 1 mei de podcast ‘Portret vol geheimen’ over Luciana’s leven. De presentatie vindt plaats op 25 april in het Noord-Hollands Archief, waar Luciana’s verhaal tevens geëerd wordt in de permanente tentoonstelling ‘De vele gezichten van Vrouwen in Verzet’.

Meer informatie over de podcast vind je hier.