Dreefplein

Samen herdenken en vieren met Bevrijdingspop Haarlem 

We staan steeds verder van de Tweede Wereldoorlog af. Juist daarom is het belangrijk dat nieuwe generaties zich ook bewust blijven dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ook de aanhoudende oorlog in Oekraïne doet ons beseffen hoe belangrijk het is om stil te staan bij onze vrijheid. Daarom worden er in aanloop naar op Bevrijdingsdag verschillende activiteiten georganiseerd met het thema ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’.

Week van de Vrijheid


Corridor van de Vrijheid in winkelcentrum Schalkwijk

Van 18 april tot 11 mei is ook dit jaar weer de Corridor van de Vrijheid te zien in centrum Schalkwijk. De corridor bestaat uit 36 banieren met archieffoto’s en verhalen van verzetshelden, overlevenden en gevallenen uit Haarlem en omgeving. Op deze manier staat Haarlem stil bij mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, in het verzet zaten, moesten onderduiken, een concentratiekamp overleefden of juist daar het leven lieten.

  

Foto: Molina Backx

Waargebeurde verhalen in het Noord-Hollands Archief 

In het Noord-Hollands Archief wordt op 4 mei de gratis toegankelijke voorstelling Fluisterende Huizen georganiseerd. Tijdens deze voorstelling worden waargebeurde verhalen uit de donkerste geschiedenis van Haarlem door verschillende Haarlemse muzikanten, vertellers en theatermakers uitgelicht. 

Ook is dit jaar weer de permanente expositie De vele gezichten van vrouwen in het verzet te zien met portretten van 135 verzetsvrouwen.

Thematische week in De Schuur

De Schuur biedt tijdens de Week van de Vrijheid een thematische programmering waarin vrijheid centraal staat. Dit doen ze met de voorstelling Een lepeltje vrijheid, opgevoerd door het Haarlemse STEK en jongeren uit de buurt, en met de gratis lezing De Schuur: ooit de Synagoge. Historicus Alexander de Bruin vertelt over de geschiedenis en het vooroorlogse Joodse leven in en om deze Synagoge van Haarlem voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er verschillende speciale filmvertoningen te zien.

Op 4 mei herdenken we 

Het Herdenkingsconcert vindt plaats op donderdag 4 mei vanaf 20:30 uur op het terrein van Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout. Voor aanvang van het Herdenkingsconcert wordt op de grote schermen naast het podium de Nationale Herdenking op de Dam uitgezonden. Het Kennemer Jeugd Orkest zal optreden onder leiding van Matthijs Broers, die binnenkort afscheid neemt van het orkest, samen met zangeres, songwriter en theatermaker LAKSHMI. Ook zijn er bijdragen van de Erfgoeddragers Lenthe en Bodhi Jay. Zij zullen het verhaal vertellen van de Erfgoedgevers Myriam Mater (1931) en Jack Courant (1924). Tijdens het concert worden er unieke archiefbeelden uit de Tweede Wereldoorlog getoond. 

Vier de vrijheid op 5 mei

Foto: Jurriaan CallenbachDe Entree van Bevrijdingspop; van herdenken naar vieren

Wanneer je een van de hoofdingangen van Bevrijdingspop nadert, kom je langs verschillende grote fotodoeken met historische foto’s die zijn genomen in en om Haarlem rondom de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en het herdenken in de jaren daarna. Op het terrein van Bevrijdingspop hangen foto’s rondom het vieren van de vrijheid. Het Noord-Hollands Archief heeft unieke (bewegende) beelden over de oorlog en bevrijding in Haarlem verzameld. Deze wordt vertoond op een groot scherm bij de ingang. Zo laten we bezoekers ook op 5 mei stilstaan bij de oorlog, de bevrijding en waarom we op deze dag nog steeds onze vrijheid vieren. 

Ontsteken van het Bevrijdingsvuur op 5 mei


Zoals ieder jaar wordt het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen door een loopgroep in estafette naar Haarlem gebracht. Op 5 mei ontsteekt fakkeldrager Osama Isaac om 12:45 uur het Bevrijdingsvuur. Osama is dit jaar aangewezen als een van de veertien verschilmakers van alle Bevrijdingsfestivals door het hele land. Hij verbleef een half jaar als vluchteling in de Beijneshal in Haarlem, waar hij zich inzette om andere vluchtelingen te leren over de Nederlandse taal en cultuur.
Het Bevrijdingsvuur wordt in het bijzijn van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk ontstoken op het T-Mobile hoofdpodium, waarna het vuur de hele dag blijft branden. 

Het 5voor5 moment

Traditiegetrouw wordt er om 16:55 uur op alle Bevrijdingspodia vijf minuten lang stilgestaan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Bevrijdingspop Haarlem staat op 5 mei samen met Haarlem4Ukraine stil bij de aanhoudende oorlog in Oekraïne.

Dreefplein – Vrijheid maken we samen.

In het hart van het festivalterrein vind je het Dreefplein: vrijheid, verbondenheid en democratie centraal staan en de vrijheid wordt gevierd! Van 12:00 tot 22.00 uur is hier een gevarieerd programma voor jongeren. Neem plaats op een van de bankjes van 8 Miljoen Gesprekken om te delen wat vrijheid voor jou betekent. Laat de creativiteit de vrije loop bij de Wall of Freedom en creëer samen met de street art kunstenaars van Spatzuiver een toffe piece. En duik de photobooth in om Bevrijdingspop onvergetelijk te maken.Jongeren ontmoeten elkaar op Bevrijdingspop in de Join Us Hang Out

Ook dit jaar is er weer de Join Us Hang Out voor jongeren op het Dreefplein. In samenwerking met T-Mobile bieden we jongeren van Stichting Join Us en andere jongeren een fijne en veilige plek om nieuwe mensen te leren kennen. De stichting zet zich in voor eenzame jongeren en op deze manier kunnen ook zij de vrijheid ervaren om naar een festival te komen.

Foto: Molina Backx

In de tent op het Dreefplein staat in de middag Stijlbaas achter de decks en bepaalt het publiek wat er gedraaid wordt. Alle knallers en hits worden samengebracht in één grote mix. Ook is er het theaterprogramma van Live Your Story, in samenwerking met Stichting Join Us en T-Mobile. De jongeren van Live Your Story delen – met de nodige humor – ervaringsverhalen via theater, muziek en spoken word rondom diverse thema’s waar veel jongeren mee worstelen. Daarna gaat het dak eraf met de lekkerste house van Haarlemse bodem door het DJ-duo Victor & Rolf. Rond de klok van vijf start de 5Meibo; de leukste vrijdagmiddagborrel van Bevrijdingspop.


Ga mee terug in de tijd naar de Y2K met de Zer00’s Heroes. In de avond laten zij de allerbeste, -slechtste en -vetste hits uit de jaren ’00 horen. Zing uit volle borst mee met Krezip’s I Would Stay en ga In Da Club van 50 Cent uit je Dansplaat met Brainpower. Kortom: een gegarandeerd bevrijdingsfeest!

Foto: Molina Backx

Kinderfestival

Bevrijdingspop vindt het belangrijk dat ook onze jongste generatie zich bewust wordt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog levend te houden zijn er verschillende activiteiten op het Kinderfestival. Zo is er het Verzetsmuseum Junior op Wielen waar kinderen op een unieke manier vier waargebeurde verhalen van kinderen uit de Tweede Wereldoorlog ervaren. Op het podium staan de Erfgoeddragers die op indringende wijze de verhalen van Erfgoedgevers vertellen die als kind de oorlog hebben meegemaakt.Foto: Verzetsmuseum Junior op Wielen

Erfgoeddragers

De Erfgoeddragers zijn dit jaar bij zowel het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert (4 mei) als op het Kinderfestival (5 mei) aanwezig. Dit is een project van Oorlog in mijn buurt waar jongeren iemand hebben geïnterviewd die de oorlog heeft meegemaakt, de Erfgoedgevers. Op indringende wijze vertellen zij de verhalen van deze mensen en geven zij de herinneringen door, zodat deze levend blijven en wij ze nooit zullen vergeten. 

Foto boven pagina: Molina Backx