Iedereen is welkom!

Op 5 mei is in Haarlem iedereen welkom om de vrijheid te vieren, ook mensen met een handicap. Bevrijdingsdag is een feest waaraan iederéén moet kunnen meedoen.  

In de afgelopen jaren hebben gemeente Haarlem, het Rode Kruis en Bevrijdingspop daarom intensief samengewerkt om de toegankelijkheid van het festival te vergroten. Zo zijn er rolstoelpodia bij het hoofdpodium en het Jupilerpodium powered by Sena, extra brede doorgangen en mindervalidentoiletten. Daarnaast zijn er rolstoelpoorten bij elke ingang van het festivalterrein gemaakt en waren er tolken Nederlandse gebarentaal actief. 

‘Drempels letterlijk en figuurlijk wegnemen’ 

Sinds oktober 2022 is Bevrijdingspop koploper bij Onbeperkt Feest, een initiatief van Green Events en Handicap NL. De komende 3 jaar zet Bevrijdingspop zich, samen met andere dancefestivals, in om festivals toegankelijker te maken.  

Pauline van Heuven van Stichting Drempelloos is sinds 2022 ook aangesloten bij Bevrijdingspop en zal een adviseerde rol hebben tijdens de komende editie. 

Via beide initiatieven probeert Bevrijdingspop bij te dragen aan een toegankelijker festival maar ook een inspiratie te zijn voor andere festivals op dit gebied.

Op 4 en 5 mei zijn de volgende drempels weggenomen: 

Entree en vluchtroute 

  • Een toegankelijk festivalterrein begint bij de entree. Alle ingangen zijn toegankelijk voor rolstoelen. Toegang C is uitgevoerd met extra brede rolstoelpoortjes. Op de plattegrond is dit ook aangegeven door iconen. 
  • Vanuit de ingang is het mogelijk via een verharde route de twee rolstoelpodia te bereiken
  • De route naar de rolstoelpodia wordt op het festivalterrein aangegeven. 
  • Bezoekers die gebruikmaken van een hulphond of een blindengeleidenstok, mogen deze meenemen. De beveiliging ontvangt hierover een extra instructie. 

Mindervaliden (MiVa) podia

Op de locaties van de belangrijkste podia van Bevrijdingspop zijn er speciale MiVA-podia. Elk podium beschikt over een eigen invalidentoilet. 

Bij voldoende ruimte zijn de MiVA-podia óók toegankelijk voor mensen met een (psychische) handicap. (Bij grote drukte gaan rolstoelers voor, zij zien immers niets vanaf de grond.) Wil je hiervoor in aanmerking komen? Neem dan op 5 mei een doktersverklaring mee. Mocht dit niet lukken stuur voor 3 mei een mail naar [email protected] en geef aan waarom je graag gebruik maakt van het MiVA-podium. Dan zullen wij het van tevoren afstemmen. 

Let op:

Van en naar de MiVA-podia is gezorgd voor een verharde route door middel van platen. De rest van het terrein kan wegens gras en drempels een uitdaging zijn voor mensen in een rolstoel, met kinderwagens, beperkt zicht of ander fysieke beperking.  

Medicatie en eigen eten 

Mocht je (gekoelde) medicatie mee willen nemen, neem zo mogelijk het recept van de huisarts mee. Mocht dit niet lukken stuur voor 3 mei een mail naar [email protected] met jouw naam, email, mobiele nummer en medicatie. Dan zullen wij afstemming zoeken met de beveiliging.

Tolk Nederlandse gebarentaal 

In 2018 is het optreden van Di-rect ‘vertaald’ door een tolk Nederlandse gebarentaal. Dit was toen zo’n succes, dat besloten is de tolken elk jaar in te zetten. Dit jaar wordt op 4 mei en meerdere optredens op 5 mei getolkt.  Bij het T-Mobile hoofdpodium zie je rechtsonder op het scherm de tolk Nederlandse gebarentaal. Bij het Jupilerpodium powered by Sena staat de tolk Nederlandse gebarentaal links op het podium voor het publiek.

Hieronder lees je bij welke optredens een tolk Nederlandse gebarentaal aanwezig is op 5 mei:

T-Mobile hoofdpodium

16:00 – 16:55 Nielson

5VOOR5MOMENT

17:30 – 18:20 Karsu

20:25 – 21:15 Michelle David & The True Tones

21:45 – 22:45 The Opposities

23:15 – 00:00 Froukje

Jupilerpodium powered by Sena

13:20 – 13:50 Guyy

14:15 – 15:00 Wies

15:45 – 16:45 Prins S & De Geit

5VOOR5MOMENT

De tolken Nederlandse gebarentaal vertalen met minimale voorbereiding de verschillende optredens zo goed mogelijk.

(Informatie kan nog wisselen, houd hiervoor deze pagina in de gaten.)

Goed om te weten:

  • Muntapparaten zijn op verschillende hoogtes en hierdoor ook geschikt voor mensen in een rolstoel 
  • Toegankelijke toiletten zijn aanwezig, bij beide MiVA-podia en bij elk toiletblok. Let wel dat toiletblokken niet bereikbaar zijn gemaakt met een verharde weg of afdekplaten waardoor deze moeilijker te bereiken zijn 
  • Veel gras is niet toegankelijk voor rolstoelen
  • Er zijn veel drempels op het terrein
  • Er is geen prikkelarme ruimte (planning 2024) 
  • We hebben geen parkeerplekken voor gehandicapten 
  • Barren en foodtrucks zijn niet verlaagd 
  • Er is geen verzorgings- en verschoonruimte met een tillift 

Onze vrijwilligers worden betrokken

In de vrijwilligersnieuwsbrief, die in de bouwweek dagelijks wordt rondgestuurd, vertellen we dat sommige bezoekers extra hulp kunnen gebruiken, zodat iedereen hier alert op is. 

Ook de beveiliging is op de hoogte, zodat hulphonden en blindengeleidenstokken worden toegelaten. Als je problemen op dit vlak ervaart, meld je dan bij het sectorhoofd van een ingang. 

Komende edities

Bevrijdingspop blijft zich inzetten om de toegankelijkheid van het festivalterrein verder te verbeteren. Via Onbeperkt Feest zoeken we samen met andere festivals naar mogelijkheden om de toegankelijkheid in de breedste zin van het woord te vergroten. Samen willen we van elkaar leren en elkaar helpen om stappen te zetten. Deze editie (2023) bezoeken Stichting Zonnebloem en Stichting Drempelloos het Bevrijdingspop-terrein, om te adviseren over dit belangrijke onderwerp.

Andere vraag of tip 

Heb je nog een vraag over toegankelijkheid of heb je een tip? Mail dan naar: [email protected]  

Foto: Molina Backx