Bevrijdingspop Herdenkingsconcert 2024

Op zaterdag 4 mei 2024 organiseert Bevrijdingspop Haarlem het Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout. Het concert is gratis toegankelijk en begint om 20.30 uur, direct na de herdenking aan de Dreef.

Het concert begint rond 20.30 uur, aansluitend aan de herdenking aan de Dreef. Het Kennemer Jeugd Orkest treedt deze avond op onder leiding van de nieuwe dirigent Samuel Tamarit Otero. Sue the Night speelt verschillende nummers samen met het orkest.

Tussendoor vertelt Nadieh van Duin het verhaal van haar Ome Kees, een jongeman die naar een werkkamp moest. Michel Veering vertelt het aangrijpende liefdesverhaal van zijn ouders, de Nederlandse Jan en de half-joodse Therese uit Oostenrijk die elkaar ontmoetten in Dresden. Het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert wordt ingeleid door Bevrijdingspop-voorzitter Bernt Schneiders.

Zaterdag 4 mei 2024
20.30-21.45 uur, ingangen open vanaf 19.30 uur
(Na de herdenking aan de Dreef)
Haarlemmerhout
Gratis toegang
Bij het concert is een Tolk Nederlandse Gebarentaal aanwezig, voor zang en speeches.
Voorafgaand aan het concert wordt de Nationale Herdenking op de Dam uitgezonden op de schermen naast het podium.

Kennemer Jeugd Orkest o.l.v. dirigent Samuel Tamarit Otero

Het Kennemer Jeugd Orkest bestaat uit getalenteerde jongeren uit de regio Kennemerland. Onder leiding van dirigent Samuel Tamarit Otero brengen zij muziek ten gehore op diverse locaties in binnen- en buitenland. Het orkest is opgericht in 1982 en heeft sindsdien vele hoogtepunten beleefd. Op het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert is het Kennemer Jeugd Orkest een vaste gast.

Het Kennemer Jeugd Orkest heeft een bijzondere missie: jongeren de kans geven om op hoog niveau samen muziek te maken. Het orkest biedt een platform waarop jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen en zich kunnen meten met leeftijdsgenoten die net zo gepassioneerd zijn over muziek. Het repertoire van het orkest is divers en varieert van klassieke muziek tot moderne stukken. Hierdoor spreekt het orkest een breed publiek aan en weet het keer op keer te verrassen met bijzondere uitvoeringen.

Sue the Night

Sue the Night is de stagenaam van Suus (Sue) de Groot. Het zwoele geluid van Sue’s melodieën staat garant voor een verslavende ervaring door de spiraalvormige lagen van melancholie met een glinsterende feel-good vibe, geïnspireerd op bands als Fleetwood Mac, War On Drugs en new wave uit de jaren 80.

Sinds de release van het debuutalbum ‘Mosaic’ (2015) hebben Sue en haar band uitverkochte clubshows gehad en op festivals gespeeld zoals Best Kept Secret, Paaspop, Indian Summer, Concert At Sea en Zwarte Cross. Met singles als ‘The Whale’ (megahit 3FM) en ‘Top of Mind’ werd Sue genomineerd voor de 3FM Award voor ‘Beste opkomende band’ en ‘Beste single’ door 3voor12.

In 2016-2017 was Sue the Night de huisband in ‘De Wereld Draait Door’ en het tweede album WANDERLAND (april 2017) met singles als ‘The World Below’ (megahit 3FM) en ‘Mind Dear’ waren hits op zowel de Nederlandse radio 2 als 3. Het album kwam op nummer 4 binnen in de vinylcharts en werd genomineerd voor een Edison (Best Rock) en 3voor12 (Best Album) award.

Na albumreleasetours in Duitsland en België werd haar volgende EP-release ‘s o f t’ (2018) met nummers opgenomen in de Japanse Netflix-serie ‘Terrace House’ en het nummer ‘Like Snow’ werd speciaal geschreven voor de Nederlandse film ‘Rafael’, die in Nederlandse bioscopen draaide en werd genomineerd voor een Gouden Kalf.

Het duurde even door corona, maar eind 2023 werd haar derde album Susanne and the Sad Sunset Disco uitgebracht. Een album over grote verantwoordelijkheden, onvoorwaardelijke liefde en angst voor de toekomst. De eerste single OCEANs stond op de afspeellijst van NPO 2 en Sue the Night maakte een clubtour door Nederland.

In 2016 heeft Sue the Night eerder opgetreden op het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert, samen met het Kennemer Jeugd Orkest. Van The Pity Song is toen een arrangement gemaakt door Rik Elings. Dat is achteraf ook live opgenomen in de Haarlemse studio van producer Thijs van der Klugt en staat op het album Wanderland.

Foto Sue the Night: Rona Lane

Achtergrond bij de sprekers

Het verhaal van Ome Kees

Nadieh van Duin (32) uit Hillegom, kleindochter van de zus van Kees. Nadieh vertelt het verhaal van haar Ome Kees, een jongeman die naar een werkkamp moest en via brieven de liefde voor zijn familie en thuis stad toonde.

Een liefde in Dresden

Michel Veering vertelt het aangrijpende liefdesverhaal van zijn ouders Jan en Therese die elkaar in Dresden ontmoetten, uit het oog verloren en na jaren weer terug vonden.