Vrijwilligers

Bevrijdingspop is het oudste bevrijdingsfestival van Nederland. Sinds enkele jaren bestaat het festival uit een Herdenkingsconcert op 4 mei en het festival op 5 mei in de Haarlemmerhout. Het festival is uitgegroeid tot een professioneel festival met circa 150.000 bezoekers per jaar. Met verschillende poppodia, een volwaardig Kinderfestival, een uitgebreide markt en diverse eet- en drinkgelegenheden is Bevrijdingspop Haarlem een begrip geworden.

Registratie vrijwilligers

DAGVRIJWILLIGERS

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zonder vrijwilligers geen festival! Als dagvrijwilliger verwachten we dat je ons op 4 of 5 mei of een van de dagen eromheen komt helpen. Dit kan zijn door achter de bar te staan en biertjes te tappen, broodjes te smeren voor de artiesten, het opbouwen van het podium, neerzetten van tenten, of het opletten of iedereen zich wel aan de regels houdt op de dag zelf. Voor elk wat wils!

Wat biedt Bevrijdingspop haar vrijwilligers?

 • Een kans om eens achter de schermen van een groot festival te kijken
 • Eten en drinken op de dagen dat je meewerkt
 • Deelname aan de grote David en Jeroen Show, voorafgaand aan het festival
 • Een origineel medewerkers T-shirt van dat jaar! Zo’n T-shirt is alleen te verkrijgen als je medewerker bent van B.Pop.
 • Een medewerkersfeest! Dit is een avond waarop Bevrijdingspop een feest geeft om al haar medewerkers te bedanken!

DISCIPLINES

Crewcatering

Stichting Bevrijdingspop verzorgt backstage de catering voor alle vrijwilligers en genodigden en artiesten op 4 en 5 mei. Het Crewcatering-team bestaat op de dagen 30 april, 1, 2, 3, 4, 6 en 7 mei uit ongeveer 10 vrijwilligers. Hun taken bestaan o.a. uit ontbijt verzorgen, inrichten en opruimen van de cateringpunten, de medewerkerstent en de keuken. Het uitgeven van de lunch en het diner (verzorgd onder het toeziend oog van een professionele cateraar) en natuurlijk de afwas (met een vaatwasser, geen zorgen!).

Op 5 mei, de grote festivaldag, bestaat ons Crewcatering-team uit ongeveer 40 vrijwilligers. Over de gehele dag verwelkomen wij ruim 2.000 medewerkers gasten en artiesten. Jouw taak als vrijwilliger bestaat o.a. uit het ondersteunen van professionele cateraar met broodjes smeren voor de lunch, uitgeven van warme maaltijden, het verkopen van dranken en snacks aan de bar en bevoorraden van cateringpunten.

Daarnaast ben je een teamspeler die het leuk vindt om gastvrij de bezoekers te begroeten en hun snel van een lekker drankje en hapje te voorzien.

Voor deelname aan ons team gelden de volgende leeftijdseisen:

 • Crewcatering Food (keuken, afwas, uitgifte, minimum leeftijd 16 jaar)
 • Crewcatering Drinks (barwerkzaamheden, minimum leeftijd 18 jaar)

Collectant

Op 4 mei wordt het herdenkingsconcert georganiseerd. Wil jij namens Bevrijdingspop helpen bij het collecteren op 4 mei, meld je dan aan als collectant.

Service

Als servicemedewerker ben je het visitekaartje van Bevrijdingspop. Het is dankbaar werk, omdat het mede door jou mogelijk is duizenden bezoekers een onvergetelijke dag te bezorgen. Als service vrijwilliger werk je nooit alleen, maar word je met een aantal mensen in een team ingedeeld. Eén van de onderdelen bij service is veldservice. Bij veldservice ben je werkzaam op het bezoekersgedeelte van het festivalterrein. Je zorgt mede voor een goed en rustig verloop van het festival, beantwoordt vragen en houdt een oogje in het zeil.

Ook zijn er service medewerkers benodigd voor en bij het podium. Hierbij zorg je ervoor dat mensen die niet lekker worden uit het publiek worden gehaald. Eventueel begeleid je ze naar de EHBO. Je houdt de sfeer in het publiek in de gaten en voorkomt dat mensen over de hekken klimmen en op het podium kunnen komen. In de backstage service zorg je voor begeleiding van binnenkomende transporten. Je controleert kentekens en houdt eventuele pers en ongenodigde gasten op afstand.

Runner

Ook voor dit jaar zijn we weer op zoek naar runners die ons willen assisteren tijdens Bevrijdingspop. Het gaat om de periode van 29 april t/m 7 mei waarin wij jou graag voor twee of meer dagen zouden willen inzetten. Voor de functie van runner zijn wij op zoek naar iemand die gedreven, energiek en motiverend is, houdt van verschillende uitdagingen, alle mogelijke ondersteuning biedt tijdens de productie van Bevrijdingspop en ervoor gaat! Herken jij je in bovenstaande? Dan ben jij degene die we zoeken.

Als runner assisteer je tijdens de productie binnen verschillende disciplines en ben je onder andere verantwoordelijk voor het ophalen van de broodjes (‘s morgens vroeg bij de bakker), halen van extra bouwmaterialen, doen van kleine boodschappen in de stad en eventueel vervoeren van personen. Hiervoor is het belangrijk dat je goede rij-ervaring hebt en ook in kleine vrachtwagens (welke met een gewoon rijbewijs te rijden zijn) durft te rijden.

Informatiebalie

Bij de informatiebalie ben je het aanspreekpunt voor de bezoekers van Bevrijdingspop. Bezoekers vragen aan jou waar zij iets kunnen vinden, wat de programmering is, hoe zij het beste de weg terug kunnen vinden naar het openbaar vervoer, enzovoort. Verder houd je de gevonden en verloren voorwerpen bij en ben je aanspreekbaar bij vermiste of gevonden kinderen.

Naast het verstrekken van informatie aan de bezoekers wordt soms via de informatiebalie ook merchandise van de artiesten aangeboden. Jij zorgt voor een goede verkoop en afhandeling.

De informatiebalie is op 5 mei van 11.00 tot 00.00 uur geopend.

Gasten/VIP/vrijwilligers voor de entree

Op 5 mei melden zich tussen 07.00 en 11.00 uur ongeveer 400 vrijwilligers die moeten worden voorzien van een polsbandje, T-shirt en drink/eetcoupon. Om 12.00 uur gaan de poorten van Bevrijdingspop open en komen gasten, VIP’s en pers binnen. Hun e-ticket wordt gescand en ook zij krijgen een polsbandje. Voor het ontvangen van deze grote groepen zijn we op zoek naar flexibele en stressbestendige vrijwilligers.

Kinderfestival

Elk jaar weer komen er weer veel kinderen met hun ouders naar Bevrijdingspop. Speciaal voor deze jonge bezoekers is er een kinderfestival. Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen hier kijken naar optredens, zich uitleven op springkussens, zich laten schminken, deelnemen aan een workshop, knutselen en nog heel veel meer. Heb je zin om een dag samen met ons kinderen te vermaken en te begeleiden, geef je dan op als vrijwilliger!

Wat verwachten wij van jou?

 • Je vindt het leuk om kinderen te begeleiden.
 • Je bent flexibel.
 • Je draait je hand niet om voor een beetje drukte.
 • Actieve houding bij je activiteit.
 • 100% inzet om er samen een leuke dag van te maken.

Thema

Vanuit thema zijn we verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van veel uiting rondom het Thema van Bevrijdingspop. Dit is een hele klus! Daarom zoeken we handen en hersenen om ons op 4 en 5 mei te helpen met het begeleiden van alle projecten. Dit kan zowel backstage als op het festivalterrein zijn. Denk hierbij aan het meehelpen bij het 5 voor 5 moment op alle podia of het aansteken van het Bevrijdingsvuur.

Markt

Als vroege vogel begeleid je de opbouw van de markt en wijs je de kraamhouders hun kraam. Wanneer het terrein opengaat voor publiek, wordt regelmatig een ronde gelopen. Hierbij wordt gekeken of iedereen zich aan de regels houdt en ben jij een spil tussen de kraamhouders en de marktmeester. Natuurlijk is er tijd om jouw favoriete band te bekijken. Na afloop van het festival begeleid je de marktkooplui van het terrein en controleer je of zij alles netjes achterlaten.

De marktactiviteiten beginnen 5 mei om 06.00 uur en lopen door tot 01.00 uur ‘s nachts. Je hoeft je niet de gehele dag in te zetten, dit kan ook voor de op- en/of afbouw. Geef dit expliciet aan in het aanmeldformulier, onder opmerkingen. Vooral voor de ochtend (tussen 06.00 en 12.00 uur) zijn wij op zoek naar extra mensen.

Bouw

Vanaf 30 april wordt gestart met de opbouw van Bevrijdingspop. Tot de start van het Herdenkingsconcert op 4 mei zijn we met alle vrijwilligers druk met het inrichten van de diverse velden, de opbouw van de diverse podia, het aanleggen van water, het ophangen van doeken op de hekken, doeken op het podium, het bouwen van signage torens op het veld en nog veel meer leuke klussen. Tijdens het Herdenkingsconcert en op Bevrijdingspop hebben we ook mensen nodig! De bouwweek loopt van 30 april tot 7 mei.

Het bouwteam zorgt tijdens het Herdenkingsconcert op 4 mei en tijdens Bevrijdingspop op 5 mei voor diverse klusjes en het oplossen van calamiteiten. De Stage Hands staan op het podium en helpen met de change-over en het uitladen, opbouwen en opruimen van instrumenten van de bands. Op 6 en 7 mei moeten alle materialen weer afgebroken, opgeruimd en ingepakt worden.

We kunnen voor de bouw zowel mannen als vrouwen gebruiken. Het werk wordt op jouw functioneren afgestemd in overleg met de bouwcoördinator. Let op! Bij teveel aanmeldingen voor de bouw krijgen mensen die zich voor meerdere dagen opgeven de voorkeur.

Communicatie

Als vrijwilliger van het Live Recensie Team bezoek je samen met een ander een of twee optredens op Bevrijdingspop. In de communicatiecabin (backstage) schrijf je hier vervolgens een verslag van, dat direct op de website wordt geplaatst! Ook maak je een foto die bij het artikel wordt geplaatst, met natuurlijk jullie namen erbij.

Een ervaren schrijver hoef je niet te zijn, wel enthousiast. De recensies worden begeleid door de vaste redacteur van Bevrijdingspop. Meld je alleen aan of met een maatje.

Tot in de bouwweek!

VASTE VRIJWILLIGERS

Bevrijdingspop wordt georganiseerd door een groep vaste vrijwilligers, die zich het hele jaar inzetten voor het festival. De Stichting bestaat uit een bestuur van 4 personen, staf-coördinatoren met daaronder commissies waarin alle taken vertegenwoordigd zijn. Daarnaast zijn er rond en op 4 en 5 mei nog vele vrijwilligers die ons ondersteunen!