‘Bevrijdingspop is in alles uniek!’

Thijs de Laat is in het dagelijks leven online coördinator bij VWC-BUUV, dé plek voor vrijwilligerswerk en burenhulp in Haarlem en Bloemendaal. Het matchen van organisaties en vrijwilligers en het aanvoelen van wat er leeft in de omgeving, is bij hem een tweede natuur. Thijs staat op 5 mei bij ons achter de bar op het volgens hem uniekste event van Haarlem. 

Iedereen wil ‘goed doen’

“Iedereen heeft zijn eigen reden om vrijwilligerswerk te doen. Ik merk vaak dat ouderen het belangrijk vinden iets terug te doen voor de maatschappij, die altijd goed voor ze is geweest. Jongeren zijn vaak op zoek naar zingeving of manieren om hun footprint te verlagen. Wat de reden voor de vrijwillige inzet verder ook is, iedereen wil ‘goed doen’. Dat vind ik elke dag weer prachtig om te ervaren. Uiteraard zet ik mezelf ook vrijwillig in; zo hak ik onder meer hout bij de begraafplaats Adelbert in Bloemendaal. Lekker fysiek bezig zijn en mijn hoofd leegmaken. En die wereld ligt ver van mij af, en is daarom juist zo bijzonder. Ik hou van verhalen en die zijn er daar veel. Zo worden er iedere week verse bloemen bij de kapel neergezet, en niemand weet door wie, dat intrigeert me. Telkens weer ervaar ik, zowel in mijn werk als privé, dat we allemaal mens zijn en de behoefte hebben om gezien en gehoord te worden.

Onderlinge band en betrokkenheid

Ook ben ik dit jaar, voor de tweede keer, vrijwilliger bij Bevrijdingspop. Tijdens de door VCW-BUUV georganiseerde markt om vrijwilligers te werven, voelde ik bij alle Bpoppers dat het thema ‘vrijheid is niet vanzelfsprekend’ heel diep verankerd zit. En dat de onderlinge band en betrokkenheid tussen de vrijwilligers enorm groot is. Dat zo’n vet festival, echt Haarlems trots, kan draaien op betrokken mensen die ‘goed willen doen’ is uniek. Dat ik van die familie een klein onderdeel mag uitmaken maakt me blij. Ik heb er weer enorm veel zin in!

Tekst: Judith Truijens