Wende is Ambassadeur van de Vrijheid 2024

Wende is door het Nationaal Comité 5 en 5 mei uitgeroepen tot een van de landelijks Ambassadeur van de Vrijheid. De zangeres wordt op 5 mei per luchtmachthelikopter door Nederland gevlogen, om op te treden op verschillende Bevrijdingsfestivals, waaronder Bevrijdingspop Haarlem.

De Ambassadeur van de Vrijheid is de eerste act die bekend wordt gemaakt van Bevrijdingspop 2024. De complete line-up wordt gedeeld op 14 maart tussen 19.00-21.00 uur tijdens Sound of Haarlem met Jip Rigter. Bevrijdingspop-bestuurslid Jolanda Beyer schuift hier aan.

Mix van muziekstijlen

Wende combineert moeiteloos verschillende muziekstijlen, van pop en elektronisch tot jazz en klassiek. Ze heeft een Edison in bijna elke categorie gewonnen en een Gouden Kalf-nominatie als actrice. Haar laatste album Sterrenlopen werd goed ontvangen op Lowlands, met uitverkochte clubtours en lovende recensies.

Vrijheid als universeel basisrecht

Als Ambassadeur van de Vrijheid wil ze uitdragen dat vrijheid een universeel basisrecht zou moeten zijn. “We moeten de mensen vieren die met de grootst mogelijke moed voor die vrijheid hebben gevochten. Ik heb veel gereisd en dat opent je ogen. Maar ook door alles wat je in het nieuws ziet, sta ik er steeds meer bij stil hoe fragiel vrijheid is.” Ze vindt het een eer om zich hiervoor te mogen inzetten in de aanloop naar 5 mei. “Iemand heeft mij een emo-activist genoemd en dat vind ik wel mooi. Ik zing over de zware én vrolijke dingen van het leven. Met liedjes kan je muren doorbreken, bergen verzetten, troosten, confronteren en inspireren.”

Mensen een stem geven

Wende heeft het gevoel dat onze enige redding het gevoel van empathie is dat we voor elkaar kunnen opbrengen. Dat is haar boodschap op 5 mei. “Taal is voor mij een middel om dat over te brengen; door te zingen over kwetsbare emoties als verdriet en woede, die ons mens maken. Er worden mensen opgepakt alleen door de dingen die ze zeggen. Wij leven gelukkig in een land waar we vrij zijn om alles te zeggen. Laten we dat koesteren en mensen een stem geven die dat niet kunnen.”

We moeten het samen doen

Haar laatste album Sterrenlopen sluit hierop aan en gaat over het gegeven dat we het niet alleen kunnen. “We moeten het samen doen, en dat kan alleen als je naar een ander kijkt en die genoeg vrijheid geeft. Elke stem verdient het om gehoord en gerespecteerd te worden. Soms reageren we te snel op een ander, en luisteren niet echt. Mensen zijn bang als iemand anders iets anders denkt, maar we zijn met 7 miljard mensen die allemaal anders zijn.”

Relevante nummers op 5 mei

Wende weet al precies welke nummers ze op 5 mei gaat zingen. Nummers die allemaal relevant zijn, zoals Lege Stoelen en Troostzoekers. En Bloed in mijn Bloed over haar sterke oma die ze nooit heeft gekend, maar op wie ze wel lijkt. Haar oma zat met drie kleine kinderen in een Jappenkamp, haar opa in een ander kamp. “En daar zijn ze beschadigd uitgekomen, dat werkt echt generatieslang door. Ik heb nu de ruimte om dingen op te
ruimen, dat kon mijn oma niet. Daar was destijds geen tijd voor, het was puur overleven. Zo vond ik het altijd lastig om hulp te vragen – ik moest het zelf doen. Dat komt vast van haar.”