‘Kiezen uit verschillende scenario’s voor Bevrijdingspop 2021’

Hoe gaat Bevrijdingspop 2021 eruitzien? Die vraag houdt heel Bevrijdingspop-minnend Haarlem en omstreken bezig. Een compleet gevuld Vlooienveld lijkt voor dit jaar nog niet haalbaar te zijn. Maar wat kan er wél? Tegenover Haarlem105 laat Bevrijdingspop-voorzitter Bernt Schneiders weten dat er momenteel 2-3 scenario’s op tafel liggen.

Vakken met eigen faciliteiten

Bernt Schneiders in gesprek met Haarlem105: “Het moet veilig zijn, het moet een muziekfestival zijn, het moet een boodschap uitdragen en het moet betaalbaar zijn. De staf had daarvoor een mooi idee. En samen met onze producent hebben ze gekeken naar hoe we het Vlooienveld in kunnen delen in een aantal vakken. Al naar gelang de maatregelen kunnen daar een tien- of honderdtal mensen in die hun eigen faciliteiten hebben, zoals sanitair, maar ook horeca. Het is best ingewikkeld, maar het is allemaal wel schaalbaar.” In het ergste geval wordt afgeschaald naar een klein festival met maar 30 man publiek. In dat geval zorgt de Bevrijdingspop-organisatie voor voldoende online faciliteiten.

Buitenfestival

Tegenover Haarlem105 laat Bernt Schneiders verder nog weten dat Bevrijdingspop 2021 in elk geval een openluchtfestival wordt: “We blijven hoe dan ook op het Vlooienveld. Het moet een buitenfestival zijn. We hebben ook nagedacht om in de cultuurgebouwen wat te doen, maar dat zit je met nog meer beperkingen. We hebben een grote verantwoordelijkheid als festival, dus we gaan geen dingen doen waardoor mensen in gevaar komen of gezondheidsrisico’s lopen.”

Studenten Inholland

Vanuit Inholland is de afgelopen periode ook gezocht naar mogelijkheden om Bevrijdingspop 2021 te organiseren. Zo kwamen studenten met het idee van een tunnel als coronateststraat. Voordat je het festivalterrein opkomt, doe je een sneltest in een tunnel die verder is aangekleed met afbeeldingen vanuit de Tweede Wereldoorlog. Creatieve ideeën waarvan overigens de haalbaarheid nog wel moet worden uitgezocht.

Foto: Roel Syperda