De favo WO II-films van het social team 

Toegeven, het klinkt misschien een beetje gek om het over ‘favoriet’ te hebben, als het om films met een zwaar onderwerp als de Tweede Wereldoorlog gaat. Maar entre-nous durven ze wel te delen. De favoriete Tweede Wereld-oorlogfilms van het social team. Komen ze!

Het meisje met het rode haar

Voor Maarten is “Het meisje met het rode haar” met Renee Soutendijk een indrukwekkende. Een écht Haarlems verhaal over de bekende verzetsstrijder Hannie Schaft. Aan het eind van de oorlog werd ze opgepakt aan de Jan Gijzenkade in Haarlem-Noord en op 17 april 1945 gefusilleerd. Ze ligt begraven op de Eereberaafplaats in Bloemendaal, sowieso een indrukwekkende plek. De film is in zwart-wit, wat hem misschien nog wel indrukwekkender maakt, en te zien op Youtube. ‘Ik heb alle plekken waar ze woonde en aanslagen pleegde bezocht. Dat alles zich zo dichtbij heeft afgespeeld en zo dichtbij te voelen is, maakt het voor mij heel bijzonder.’

La vita é bella

Laura raakt ontroerd door “La vita é bella”, over een Joodse vader die samen met zijn zoontje in een concentratiekamp terecht komt. Hij doet er alles aan om zijn zoon niet te laten merken hoe ernstig hun situatie is en in welke horror ze zich bevinden. Hij verzint een humoristisch toneelspel om de waarheid te verhullen. Een mooie combi van tragedie en komedie; een echte aanrader dus.

The Imitation Game

De aanrader van Marit is “The Imitation Game”. De film gaat over de Britse wiskundige Alan Turing die in de Tweede Wereldoorlog werkte voor de Britse crypto-analytische dienst. Hun doel: de onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers ontcijferen. Dit kon alleen op dezelfde dag als waarop de codes werden onderschept. Het ontcijferen van de codes, waarvoor het Enigma-
apparaat gebruikt werd, ging met de hand te langzaam. Turing vond daarom een machine uit die wordt gezien als de voorloper van de computer. In de film komen twee zaken uit mijn leven samen: het herdenken van de oorlog en mijn werk als docent wiskunde. Ik laat de film dan ook elk jaar zien aan leerlingen in de tweede klas die ik lesgeef. Om een voorbeeld te laten zien van een rol die wiskunde had in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook om een andere kant van de oorlog te laten zien. Een die zich vooral achter de schermen heeft afgespeeld.

Zwartboek

Van “Zwartboek” is Judith telkens onder de indruk. In 1956 kijkt de Joodse Rachel Stein terug op haar leven tijdens de oorlog. Nadat haar familie onder valse voorwendselen is opgepakt en afgevoerd, sluit zij zich aan bij het verzet. Ze verft haar haren en papt aan met een SS-officier, een besluit dat vérstrekkende gevolgen heeft. Wat er zo heftig is aan deze film, is dat alles in het leven blijkbaar van toevalligheden aan elkaar hangt. En dat vertrouwen een wankele basis is in relaties in oorlogstijd, je zult altijd op jezelf en je onderbuikgevoel moeten blijven vertrouwen.

The Darkest Hour

Nina ten slotte, is onder de indruk van The Darkest Hour. Een historisch nauwgezette film over het begin van de kabinetsperiode van Winston Churchill, die meteen de uitdaging krijgt om te onderhandelen met de Duitsers, of Engeland te beschermen. Een must-see voor iedereen die wil begrijpen hoe een leider het moreel hoog kan houden en die meer wil weten over de start van de Tweede Wereldoorlog.
Geschreven door: Judith