Lil’ Kleine

Lil’ Kleine (echte naam: Jorik Scholten) wordt op 15 oktober 1994 geboren op de Nieuwmarkt. Op zijn eerste jaar wordt hij geopereerd aan een vorm van leukemie in zijn rug. Hij groeit op op de Wallen en verhuist na de scheiding van zijn ouders op zijn zevende met zijn vader naar Amsterdam-Oost. Lil’ Kleine schrijft zich in bij castingbureaus en begint met dansen, acteren en rappen. Hij speelt de bijrol van Emile in de speelfilm Diep (Simone van Dusseldorp, 2005) en heeft in 2007 een kleine rol in een aflevering in het tweede seizoen van de televisieserie Van Speijk. In zijn tienerjaren raakt hij bevriend met de hiphopcrew D-Men in Diemen. D-Men-rapper Lange Frans (Frans Frederiks) neemt Lil’ Kleine onder zijn hoede. Lange Frans neemt zijn protegé mee naar diverse optredens, onder meer naar grote shows als De Vrienden Van De Amstel Live. Lil’ Kleine verhuist van Oost naar de Amsterdamse Jordaan.

De rapper vormt samen met Spacekees het duo ZoVaderZoZoon. Ter gelegenheid van zijn optreden op Appelsap op 22 juli 2012 brengt Lil’ Kleine in samenwerking met Appelsap, schoenenwinkel Patta en rapper Faberyayo (De Jeugd Van Tegenwoordig) de vijf tracks tellende EP Tuig Van De Richel uit. De producties zijn van SABeats, Yung Felix, Meneer de Eel en FS Green. De raps vallen op vanwege de ruige, directe teksten. ‘Roken, drinken, vechten, stelen, het kan me allemaal geen ene kankermoer schelen,’ rapt Lil’ Kleine in het titelnummer. Hij verzorgt het voorprogramma tijdens de clubtournee van Lange Frans en levert een gastbijdrage op de single Het Leven Is Een Melodie van zangeres Brett dat als titelsong te horen is in de jeugdfilm De Groeten Van Mike! (Maria Peters, 2012). Lil’ Kleine’s carrière komt in een stroomversnelling dankzij deelname in februari 2013 aan de achtste aflevering van het televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren. Ali B koppelt hem in de uitzending aan zanger Danny de Munk. De Munk neemt met producer Eric van Tijn (Fluitsma & Van Tijn) een versie op van Tuig Van De Richel en Lil’ Kleine steekt samen met zanger/producer Brownie en Ali B de hitsingle Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen… uit 1984 in een nieuw jasje. De nieuwe versie van Tuig Van De Richel behaalt de eerste plaats van de Nederlandse iTunes. Zo Verdomd Alleen komt terecht op de derde plaats. Op 5 mei 2013 is de rapper een van de optredende artiesten op het Museumplein tijdens de kampioenshuldiging van voetbalploeg Ajax. Op 10 augustus staat hij op het festival Dutch Valley in Spaarnwoude en in het najaar speelt hij een rol in de dramaserie Van God Los. Lil’ Kleine heeft zijn bijbaan als loodgieter ondertussen opgezegd en volgt een opleiding aan de Herman Brood Academie.

Lil’ Kleine levert een bijdrage aan het album New Wave van het label Top Notch. Op het album werken verschillende Nederlandse rappers samen. De single Drank & Drugs (een samenwerking met Ronnie Flex) wordt een grote zomerhit. Binnen vier weken heeft de opmerkelijke videoclip meer dan 4 miljoen views op YouTube bereikt.