Incognito

Een acid-jazz band uit Groot-Brittannië die in 1981 debuteert, maar pas een decennium later doorbreekt met de single ‘Always There’ en dat hitsucces daarna nog eens overdoet met de Stevie Wonder-cover ‘Don’t You Worry ‘Bout A Thing’. Naast het kenmerkende stemgeluid van zangeres Jocelyn Brown is oprichter, gitarist, zanger en songschrijver Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick de drijvende kracht achter de band.

Parisienne Girl

Jean-Paul “Bluey” Maunick begon in 1978 in Londen de disco en funk band Light Of The World. De band nam drie albums op. Op de cover van het debuutalbum prijkte een jonge Sade van voor dat ze beroemd werd. Na drie albums veranderden Bluey en partner Paul Williams de samenstelling van de band en de naam van de band. Light Of The World werd Incognito. Het eerste Incognito album, Jazz Funk, stamt uit 1981 en leverde de hit Parisienne Girl op. Na deze hit deed de band het de rest van de jaren tachtig rustig aan. De plaat wordt geen doorslaand succes en veel bandleden gaan hun eigen weg. Bluey bleef echter songteksten schrijven voor de band en werkte tevens samen met Maxi Priest.

Stevie Wonder

Maunick blijft echter niet stil zitten en werkt met onder meer met Maxi Priest en bassist Marcus Miller. In 1991 komt Incognito echter terug. En dit keer met aanzienlijk betere kaarten; de groep wordt getekend op Gilles Peterson’s Talking Loud-label en met de komst van zangeres Jocelyn Brown wordt er meteen succes geboekt middels een wereldhit in de vorm van ‘Always There’. ‘Don’t You Worry ‘Bout A Thing’, een cover van Stevie Wonder bestormt een jaar later – in 1992 – de hitlijsten. In wisselende samenstellingen blijven de platen daarna komen – echter, zonder grote hits – en Incognito tourt ook nog regelmatig.

Talkin Loud

Begin jaren negentig richtte DJ Gilles Peterson het Talkin’ Loud label op. Een van de eerste bands die hij voor zijn label contracteerde was Incognito. Niet veel later was Incognito’s killer 12 versie van Ronnie Laws Always There met zang van Jocelyn Brown niet meer van de dansvloer weg te denken. Snel daarna ontdekte Verve de band. Verve bracht in 1992 een eerste Incognito album in de Verenigde Staten uit, Inside Life.

Tribes, Vibes And Scribes

Maysa Leak kwam bij de band voor het album Tribes, Vibes And Scribes en de hit Don’t You Worry ‘Bout A Thing was een feit. Het album Positivity, opvolger van Tribes, Vibes and Scribes, werd een van de succesvolste albums van de band. Sindsdien is de band blijven verrassen met bijna elk jaar een nieuw album. Interessant aan Incognito is dat de band een continu wisselende samenstelling heeft. In essentie is de band de droom van één man, Jean-Paul “Bluey” Maunick. Incognito was echter nooit geworden wat het is zonder de bijdragen van de vele verschillende muzikanten. En al die bijdragen worden evenveel gewaardeerd.

Bron: 3FM