Scholieren ECL debatteren over herdenken na voorstelling IN VREDE

Een toneelvoorstelling die je moet ontrafelen als een puzzelstuk, met verhalen uit heden en verleden. Een decor dat in- en uitzoomt. En een zaal met scholieren van 4 VWO, die na afloop van de voorstelling in discussie gaan, over de noodzaak van herdenken en de vorm waarin je dat giet. Het waren de ingrediënten voor een indrukwekkende avond, op 14 maart 2019 in de Toneelschuur.

Pijnackerstraat 26

Het was wel even opletten geblazen voor de aanwezige leerlingen van het Eerste Christelijk Lyceum (ECL) uit Haarlem. Toneelstuk IN VREDE vertelt niet maar één verhaal, maar vier verhalen dwars door elkaar. Centraal daarin staat de Pijnackerstraat 26 – een pand waar in de Tweede Wereldoorlog onderduikers zich verscholen. We willen nog niet alles verklappen van de plot – de officiële première van het stuk moet later deze week nog plaatsvinden – maar het huis en zijn bewoners kent een bewogen geschiedenis.

Arabische boventitels maakten de voorstelling voor een breed publiek toegankelijk.

Scholierendebat

Na afloop van de voorstelling gingen scholieren van het ECL onder leiding van moderator Jennifer Muntslag van Impact Makers in discussie met de acteurs; over het stuk dat ze zojuist hadden gezien en over het thema herdenken. Moeten we verhalen uit de oorlog wel blijven vertellen of mag je ook vergeten? Verhalen vertellen is belangrijk, daarover waren de meeste aanwezigen het eens. Maar ook besef, stilstaan en herdenken moeten we blijvend doen. Want we leven nu gelukkig al lang ‘in vrede’, maar dat is zeker niet vanzelfsprekend.

Kinderwagen

Tijdens het scholierendebat werden er diverse verhalen uit de oorlogsperiode gedeeld. Een leerlinge hoorde naar aanleiding van haar bezoek aan IN VREDE van haar oma dat er een boek is geschreven over de kinderwagen waarin haar opa als baby lag. Die hadden zijn ouders in het concentratiekamp gekregen. Het verhaal maakte de oorlog minder abstract voor deze leerlinge.

De leerlingen van het ECL waren aanwezig bij de toneelvoorstelling IN VREDE en het scholierendebat op uitnodiging van Bevrijdingspop Haarlem.