Op 5 mei is in Haarlem iedereen welkom om de vrijheid te vieren

Bevrijdingsdag is een feest waaraan iederéén moet kunnen meedoen. Dat vinden gemeente Haarlem en Stichting Bevrijdingspop. Om die reden is er tijdens het bevrijdingsfestival in de Haarlemmerhout dit jaar opnieuw extra aandacht voor de toegankelijkheid.

Driejarige samenwerking

Voor het derde jaar op rij werken gemeente Haarlem, het Rode Kruis en Bevrijdingspop Haarlem samen om de toegankelijkheid van Bevrijdingspop te vergroten.

In de eerste twee jaar van de samenwerking zijn al een rolstoelpodium bij het hoofdpodium, extra brede doorgangen en mindervalidentoiletten gerealiseerd.

Dit jaar komt er met budget van gemeente Haarlem bovendien een extra rolstoelpodium naast het Jupilerpodium powered by Sena, zijn er rolstoelpoorten bij elke ingang van het festivalterrein en zijn er extra doventolken actief. Ook wordt er een speciaal GAST-vrijheidsprogramma georganiseerd. Het Rode Kruis bemenst het tweede rolstoelpodium en werkt mee met het GAST-vrijheidsprogramma.

‘Drempels letterlijk en figuurlijk wegnemen’

Marjan Gielen is vanuit Bevrijdingspop betrokken bij het toegankelijkheidsproject: “We zijn nu sinds drie jaar bezig om Bevrijdingspop nog toegankelijker te maken en eventuele drempels letterlijk en figuurlijk weg te halen op 4 en 5 mei. Dit jaar gaan we daarin nog een stapje verder. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend en iedereen moet dit samen kunnen herdenken en vieren.”

Op 4 en 5 mei worden de volgende toegankelijkheidsmaatregelen getroffen:

Entree en vluchtroute

Een toegankelijk festivalterrein begint bij de entree. Ingang A is uitgevoerd met 1-meter brede rolstoelpoortjes. Op de plattegrond wordt dit ook aangegeven.

Vanuit de ingang is het mogelijk via een verharde route de twee rolstoelpodia te bereiken, naast het hoofdpodium en het Jupilerpodium powered by Sena.

De route naar de rolstoelpodia wordt op het festivalterrein aangegeven.

Bezoekers die gebruikmaken van een hulphond of een blindengeleidenstok, mogen deze meenemen. De beveiliging ontvangt hierover een extra instructie.

Mindervalidenpodium

Naast de belangrijkste podia van Bevrijdingspop komen dit jaar speciale miva-podia. Bij het Houtpodium is dit al verschillende jaren het geval, het miva-podium bij het Jupilerpodium powered by Sena is in 2019 nieuw. Elk podium beschikt over een eigen invalidentoilet.

De miva-podia zijn dit jaar extra goed te bereiken, de ‘ramp’ die naar de verhoging leidt wordt in vergelijking tot voorgaande edities minder steil gemaakt.

Bij voldoende ruimte zijn de miva-podia óók toegankelijk voor mensen met een (psychische) handicap. (Bij grote drukte gaan rolstoelers voor, zij zien immers niets vanaf de grond.) Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Neem dan op 5 mei een doktersverklaring mee, om te worden toegelaten op het miva-podium.

Doventolk

In 2018 is het optreden van Di-rect ‘vertaald’ door een doventolk. Dit was toen zo’n succes, dat besloten is de inzet van doventolken voor de 2019-editie bij het hoofdpodium uit te breiden. Op de website wordt vermeld bij welke optredens een doventolk aanwezig is.

GAST-vrijheidsprogramma

Op 4 en 5 mei worden tijdens het Herdenkingsconcert en Bevrijdingspop weer GAST-vrijheidsprogramma’s verzorgd. Circa 100 gasten worden welkom geheten in het gastengebied van Bevrijdingspop en krijgen een rondleiding door het backstagegebied. Ook ontvangen zij consumptiebonnen, een speciaal T-shirt en is er begeleiding op het terrein aanwezig.

Voor het GAST-vrijheidsprogramma worden naast minder validen, vooral statushouders en hun maatjes uitgenodigd.

Betrokken medewerkers

Richting de vrijwilligers van Bevrijdingspop wordt extra aandacht gegeven aan het onderwerp toegankelijkheid.

In de vrijwilligersnieuwsbrief, die in de bouwweek dagelijks wordt rondgestuurd, wordt gemeld dat sommige bezoekers extra hulp kunnen gebruiken, zodat iedereen hier alert op is.

Ook wordt de beveiliging op de hoogte gesteld van dit onderwerp, zodat hulphonden en blindengeleidenstokken worden toegelaten.

Als minder validen problemen op dit vlak ervaren, kunnen zij zich melden bij het sectorhoofd van een ingang.

Foto: Molina Backx