MY BABY is Ambassadeur van de Vrijheid 2018

MY BABY is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemd tot Ambassadeur van de Vrijheid 2018. Op 5 mei treden zij op dankzij de inzet van helikopters van Defensie  tijdens Bevrijdingspop en andere bevrijdingsfestivals die door heel het land worden georganiseerd. De band vraagt rond haar optreden aandacht voor de thema’s vrijheid en onvrijheid.

MY BABY is een Nederlands-Nieuw-Zeelandse band, die in 2012 werd opgericht in Amsterdam. Hun muziekstijl is een mix van blues, dance, funk en soul. Eind 2017 tourde MY BABY door elf Europese landen en stond de band voor de tweede keer op het festival Glastonbury. MY BABY staat op 5 mei op de podia van de Bevrijdingsfestivals in Amsterdam, Limburg, Brabant en natuurlijk op Bevrijdingspop Haarlem.

‘We voelen meer dankbaarheid voor wat we mogen doen’

Cato van Dijck, zangeres van MY BABY: “Tijdens onze Europese tour van afgelopen najaar hebben we een grensovergang en een kamp in Servië bezocht, waar vluchtelingen ‘gevangen’ zaten. Zij wilden verder Europa in, maar mochten niet door.”
Joost van Dijck, drums: “Van ons bezoek is een minidocumentaire gemaakt, die rond 5 mei te zien zal zijn op internet en ook op de Bevrijdingsfestivals.”
Daniel Johnston, gitaar: “Het indrukwekkendste vind ik de innerlijke kracht van die mensen. Ze hebben zo weinig, maar blijven hoop houden op een betere toekomst. Dat zie je alleen al aan hun uitstraling, hun gezichten. Dat komt hard binnen.”

‘We gaan en staan waar we willen.’

Cato: “Het was ons eigen idee om daar naartoe te gaan. Wij touren veel en gaan en staan waar we willen, maar dat geldt dus niet voor deze mensen. Hoe zo’n situatie is, daar had ik eigenlijk geen voorstelling bij. Wij wilden deze mensen een gezicht geven. Het zijn geen gelukszoekers, maar mensen die gewoon veiligheid willen en toegang tot basisbehoeftes. Dat krijgen wij gratis en voor niets, daar staan we niet altijd bij stil.”
Joost: “Je weet dat er nare dingen in de wereld gebeuren, maar als je deze mensen dan spreekt… Ik vond het confronterend.”

‘Als Ambassadeur heb je de taak om bewustzijn te creëren bij anderen.’

Cato: “We hopen dat mensen door onze korte documentaire dieper zullen beseffen wat ze zelf hebben. En dat je dat kunt vieren met elkaar, bijvoorbeeld op de Bevrijdingsfestivals. Door onze ervaringen in Servië voelen wij zelf meer dankbaarheid voor wat we mogen doen.”
Daniel: “Ergens voel ik nu ook een verantwoordelijkheid. Als je wordt gevraagd als Ambassadeur van de Vrijheid, dan heb je – denk ik – ook de taak om bewustzijn te creëren bij anderen.”
Joost: “Eigenlijk proberen we dat altijd al te doen. In principe is een optreden voor ons altijd al een vorm van vrijheid uitdragen, we willen er elke keer een feestje van maken. In feite zijn we altijd al vrijheidsambassadeurs op het podium.”

Bevrijdingsfestivals

Met optredens in veertien steden vormen de Bevrijdingsfestivals samen het grootste ééndaagse gratis culturele evenement in Nederland. Ruim een miljoen mensen bezochten afgelopen jaar de Bevrijdingsfestivals. Het ministerie van Defensie, partner van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zorgt voor het vervoer van de ambassadeurs met helikopters waardoor de artiesten in het hele land kunnen optreden. Het vfonds is de nationale hoofdsponsor van de Bevrijdingsfestivals.

Documentaires

In aanloop naar 5 mei maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid 2018 mini-documentaires. Hierin worden de ambassadeurs geïnterviewd over wat vrijheid en onvrijheid voor hen betekent. De documentaires zijn te zien op bevrijdingsfestivals.nl.

Waar treden de Ambassadeurs van de Vrijheid op 5 mei op?

MY BABY is een van de drie Ambassadeurs van de Vrijheid in 2018. De ambassadeurs treden op 5 mei op in deze steden:

  • Ronnie Flex & Deuxperience: Bevrijdingsfestival Gelderland, Flevoland, Groningen, Drenthe en Friesland
  • Fedde Le Grand: Bevrijdingsfestival Den Haag, Zeeland, Overijssel, Zuid-Holland en Utrecht
  • MY BABY: Bevrijdingsfestivals in Amsterdam, Bevrijdingspop Haarlem, Limburg en Brabant