Freestyle = vrijheid!

Neymar, Messi, Ronaldo en Robben. Allemaal voorbeelden van hedendaagse topvoetballers die ooit op straat en op trapveldjes begonnen zijn en daar hun trucs hebben geperfectioneerd. Op het Kinderfestival laat Guido van Moorselaar je kennismaken met de stoere sport Freestyle Voetbal. Hij verzorgt demo’s en leert je enkele basistrucs.

Guido van Moorselaar geeft freestyle voetbalworkshops op het Kinderfestival

Guido, vertel eens wat over jezelf. Hoe ben je begonnen?

“Na het bekijken van beeldmateriaal over de Streetwizards in 2008 met de straatvoetballers Edward van Gils, Issy ‘Hitman’ Hamdaoui en Lenny Netteb, raakte ik geïnteresseerd in het leren van straat-en freestyle voetbaltrucs. Zo begon ik mij verder te ontwikkelen tot een freestyle-voetballer.”

Even over je skills; hoe vaak kun je hooghouden en wat is je vetste truc?

“Hooghouden is de basis van freestyle voetbal. Ik zal denk ik de tel kwijt raken, haha. In het begin probeerde ik elke keer mijn record te verbreken, maar nu wil ik het liefst gelijk de trucs combineren in plaats van alleen maar hooghouden. Wat mijn vetste truc is? Kom maar langs op 5 mei en oordeel zelf! Natuurlijk probeer ik mijzelf te onderscheiden door eigen combinaties of trucs te verzinnen in mooie stijl en flow.”

Heeft iemand wel eens jou een panna gegeven?

“Als je omgaat met de straatvoetballers van Streetkings zoals Edward van Gils en Issy Hitman krijg je natuurlijk een panna, haha. Het is ook een vorm dat tot straatvoetbal behoort en niet bij freestyle voetbal. Bij straatvoetbal is het de bedoeling om elkaar te dollen en een panna te geven. Bij freestyle voetbal is de bedoeling om hooghoudend je beste skills te laten zien.”

Freestyle = vrijheid! Hoe belangrijk is vrijheid voor jou en hoe uit vrijheid zich bij jou?

“Dat vind ik ook het mooie aan freestyle voetbal. Door de vrijheid die je hebt in deze sport zijn er zoveel verschillende stijlen. Iedere freestyler heeft zijn eigen kunstwerk. Vrijheid in het algemeen zie ik als: help elke individu het beste uit zichzelf te halen, de dingen te doen die men leuk vindt en te genieten van het leven.”

Wat wil je jongeren buiten je skills meegeven?

Chase your Dreams, vind je passie en ga ervoor! Make your life a dream and your dream a reality!”

Zijn de meiden ook welkom op 5 mei?

“Zeker weten van wel! De groep meiden in Freestyle Voetbal wordt steeds groter, ook hier in Nederland. Er zijn ook meiden die goed mee kunnen met het niveau van de jongens.”