‘Ik denk elke week wel aan vrijheid en oorlog’

De Jeugd van Tegenwoordig werd in 2005 opgericht door Willie Wartaal, Vjèze Fur, Faberyayo en Bas Bron. Vijf platen verder is de hiphopgroep niet meer weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. De eerste helft van 2017 staat in het teken van hun poppenmusical Watskeburt?!

Ambassadeurs van de Vrijheid 2017

Op 5 mei speelt De Jeugd van Tegenwoordig samen met De Staat en Broederliefde op de veertien Bevrijdingsfestivals. Wat betekenen 4 en 5 mei voor De Jeugd?

Vjèze Fur: “Ik zie de herdenking als een moment voor mezelf. Om even na te denken en stil te staan bij wat er allemaal gebeurt in de wereld. Het is ook belangrijk om dat aan je kinderen mee te geven.”

Willie Wartaal: “Als ik heel eerlijk ben, dan weet ik nooit zo goed wat ik met die twee minuten aan moet. Ik denk elke week wel aan vrijheid en oorlog. Dat zit bij mij zo in mijn systeem.”

Faberyayo: “Voor mij is het echt een ding, een moment van bezinning. We moeten blijven leren van het verleden. Maar als ik naar de wereld van vandaag kijk, dan lijkt het wel alsof we alles zijn vergeten. Kijk wat er in Syrië gebeurt. Heeft het herdenken en herinneren dan wel zin? Ook al geloof ik echt dat niemand oorlog wil.”

Vjèze Fur: “Vrijheid is een moeilijk en groot thema. Daarom vind ik het heel belangrijk dat we ambassadeurs zijn. Om er – ook al is het maar een klein beetje – invulling aan te geven.”

Willie Wartaal: “Aan de andere kant bestaat echte vrijheid niet. We leven namelijk in een bepaald systeem dat van alles voor ons dicteert. Ik vind het gek dat er nog steeds wapens in fabrieken worden gemaakt. En dat het allemaal om geld draait. Als kinderen in Syrië worden vermoord vinden we dat vreselijk. Maar die kogels hebben maar één doel, en dat is geld maken.”

Faberyayo: “Afgelopen jaar heb ik Oorlog en vrede van Tolstoj gelezen. Daar komen allemaal jonge Russische knapen in voor die blind opgaan in het patriottisme. Het is voor hen een eer om te mogen sterven voor moeder Rusland. Dat sentiment bestaat nog steeds in onze wereld. Alleen hebben die knapen nu andere namen en speelt het zich af in andere landen. Daarom is het zo belangrijk dat je vrijheid herdenkt, maar vooral ook tolerantie omarmt.”