De Blikopener met DEGASTEN en School of Freedom

De Blikopener is een tent waar bezoekers op een interactieve manier worden gewezen op hun eigen en andermans vooroordelen. We nodigen jou als bezoeker uit je oordelen mee naar binnen te nemen en je te laten verrassen. De bedoeling is om zo onbevangen mogelijk te ontdekken hoe jij over anderen denkt, maar ook hoe anderen over jóu denken.

Programma De Blikopener – een tent vol vooroordelen en stereotypering. Of toch niet?

In De Blikopener zijn tussen 12.00 en 18.00 uur verschillende activiteiten te beleven. Zo is er vier keer een theatervoorstelling ‘Fair Play’ van 30 minuten te zien door theatergroep DEGASTEN en Spoken Word en creatieve activiteiten te beleven door de Haarlemse leerlingen die meedoen met School of Freedom – dit in de tijd dat DEGASTEN niet speelt. Er is plek voor zo’n 24 bezoekers in De Blikopener.

© Cris Toala Olivares/ Anne Frank Stichting

DEGASTEN

DEGASTEN is hét jongerentheatergezelschap van Amsterdam. DEGASTEN maakt rauw, fysiek en interdisciplinair theater. Op Bevrijdingspop speelt DEGASTEN Fair Play , een  interactieve voorstelling over vooroordelen, discriminatie en groepsdruk in samenwerking met de Anne Frank Stichting. De Anne Frank Stichting ontwikkelt educatieve producten ter bezinning op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie.

Het theaterstuk van DEGASTEN is speciaal voor Bevrijdingspop aangepast aan de tent. Er spelen 8 acteurs tegelijkertijd. Het publiek wordt gevraagd plaats te nemen bij een acteur aan tafel. Iedere acteur neemt zijn of haar groepje publiek mee in zijn of haar verhaal over stereotypering, groepsdruk en vooroordelen.

Bekijk hier de promo:

Na de voorstelling loopt het publiek naar buiten en is er op hekdoeken ruimte om je mening te geven over het theaterstuk ofwel over ‘vrijheid’. Een aantal leerlingen van School of Freedom is hierbij aanwezig.

School of Freedom

17 jongeren, van verschillende middelbare scholen uit en rondom Haarlem, gaven zich in december 2016 op om deel te nemen aan School of Freedom, een kunst-educatief project van Marijke Westerveen en Maarten Bos onder de vleugels van Bevrijdingspop.
Tussen januari en april 2017 hebben de jongeren masterclasses gevolgd van gastdocenten met expertises in kunst, filosofie en maatschappelijke kwesties. Tijdens de masterclasses stond het thema ‘vrijheid’ centraal en kregen de jongeren de kans om middels o.a. spoken word, cartoons, muziektheater en performance te laten zien en horen hoe zij over vrijheid denken en wat zij graag zouden willen uitdagen als ‘Vrijheidsstrijders’.
De masterclasses leiden uiteindelijk naar een eigen performance op 5 mei, tijdens Bevrijdingspop.
De jongeren laten daar op artistieke wijze hun ideeën over vrijheid zien en deze verspreiden onder het publiek. Ze zijn zowel op het terrein als in de tent te vinden.

Wees er snel bij om bij De Blikopener aanwezig te zijn

Wil je een voorstelling zien in de tent? Wees er dan snel bij, want er is beperkt ruimte in de tent.
Illustratie boven het artikel: Emma Ringelding