Bevrijdingspop Herdenkingsconcert 4 mei 2022 met het Kennemer Jeugd Orkest en Rilan & The Bombardiers

Na twee jaar afwezigheid in de Haarlemmerhout vindt op 4 mei 2022 om 20.30 uur het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert plaats. Het Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers treedt dit jaar op met Rilan & The Bombardiers. Dochter van Haarlemse verzetsstrijders Mirjam Vrees en stadsdominee Tom de Haan delen tijdens het concert hun verhalen over (on)vrijheid.

Na de Nationale Herdenking

Voor aanvang van het Herdenkingsconcert wordt op de grote schermen naast het podium de Nationale Herdenking op de Dam uitgezonden. Concertgangers die lokaal willen herdenken, kunnen ook naar De Dreef lopen, waar bij het monument een herdenking en kranslegging plaatsvindt. Na de kranslegging, rond 20.30 uur, start het gratis toegankelijke Herdenkingsconcert. Voor wie niet lang wil staan of slecht ter been is, staan op het veld klapstoelen opgesteld. Het is aan te raden tijdig uw plaats in te nemen als u hiervan gebruik wilt maken.

Kennemer Jeugd Orkest o.l.v. Matthijs Broers

Na een noodgedwongen pauze van twee jaar staat het Kennemer Jeugd Orkest o.l.v. Matthijs Broers weer op het T-Mobile hoofdpodium van Bevrijdingspop Haarlem.

In de traditie van het Herdenkingsconcert sluit de muziekkeuze van de avond aan op sfeer van de Nationale Herdenking. Door het programma heen wordt de brug geslagen ‘van herdenken naar vieren’. Ieder jaar speelt het orkest tijdens het Herdenkingsconcert samen met een andere artiest, in 2022 is dit opnieuw Rilan & The Bombardiers – na een goed bevallen digitaal voorproefje op 4 mei 2021.

Het herdenken krijgt dit jaar een bijzondere lading door de oorlog in Oekraïne. Na het Andante Funébre van de Zweedse componist Johan Svendsen zingt Rilan & The Bombardiers ‘In Germany before the war’ van Randy Newman. Hierin klinkt het ‘vermoorden van de onschuld’ als indringend thema door.

Aansluitend vertolkt het Kennemer Jeugd Orkest de Elegy voor harp en strijkers van de in Oekraïne geboren Alla Pavlova. De harpiste van het KJO, Mariska Doveren, zal de solo spelen.

Na twee delen uit de Balletmuziek ‘Faust’ van de Franse componist Charles Gounod wordt het klassieke deel van het concert afgesloten met het eerste deel uit de Symfonie no.5 van Franz Schubert. Het werk stamt uit 1816, slechts één jaar na het Weense Congres waarin na de val van Napoleon de basis werd gelegd voor een langdurige Europese vrede.

Het Herdenkingsconcert wordt afgesloten met een gezamenlijk optreden van het Kennemer Jeugd Orkest en de Haarlemse Rilan & The Bombardiers.

Fotocredits: Marcus van Dam

Rilan & The Bombardiers

Met een wereld die weer open gaat en een berg aan inspiratie zijn Rilan & The Bombardiers bezig met hun 2de studio album en een gloednieuwe liveshow.

Eerder behaalden zij Topsongs bij NPO Radio 2, werden zij benoemd tot 3FM Serious Talent en Radio 6 Soul & Jazz Talent.

Ook in het buitenland is de band niet onopgemerkt gebleven. Hun tracks zijn opgepikt door het populaire blog Hilly Dilly.

De titeltrack van hun eerste EP, ‘Walking on Fire’, werd eveneens gebruikt in drie grote Hollywood series. (Netflix / HULU / FOX: Shooter, Shut Eye and Rosewood) Rilan & The Bombardiers wordt gekenmerkt door zijn eclectische stijl van pop, funk, rap, rythm-and-blues. De energieke liveshow en de charismatische performance van frontman Rilan zorgen voor een krachtig dynamisch optreden.

Fris terug en geïnspireerd door de afgelopen twee jaar, releasen ze op 5 mei 2022 hun nieuwe single Waiting for Something.

Fotocredits: Mojo

Tom de Haan

Herdenking én bevrijding op 4 en 5 mei vormen juist samen één van de grootste en belangrijkste rituelen van vandaag, volgens de Haarlemse stadsdominee Tom de Haan. Hij werkt als dominee vanuit de Grote of St.-Bavokerk en wil graag binnen én buiten de kerk stoppen met het onderscheid tussen ‘gelovig’ en ‘ongelovig’. Liever ziet hij de kerk daar waar ‘vertrouwen’ het wint van ‘wantrouwen’. Hij schrijft columns op Haerlemsbodem.nl, is één van de mensen achter Stadsklooster Haarlem voor plekken van stilte, schoonheid en aandacht en als saxofonist en gitarist stond hij met The Irrational Library al drie keer op Bevrijdingspop.

Fotocredits: Elizabeth Lanz

Mirjam Vrees

Beide ouders van Mirjam Vrees namen tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan het verzet en hebben elkaar ontmoet op een bijeenkomst van het verzet. Haar moeder Antoinette ’Netty’ Offers was vorig jaar een van de nieuwe namen in de Corridor van de Vrijheid. In haar nalatenschap heeft Mirjam Vrees dagboeken teruggevonden waarin haar moeder dagelijks het ‘gewone’ leven tijdens de oorlog beschreef. Via social media heeft Mirjam Vrees daar uitgebreid verslag van gedaan. In 2021 heeft Bevrijdingspop samen met haar stilgestaan bij het corridordoek van haar moeder met een interview op televisie tijdens het ‘online’ festival. Dit jaar hebben we haar gevraagd of zij bij het Herdenkingsconcert iets wil vertellen en daar hoefde ze geen moment over na te denken.

Fotocredits: Mirjam Vrees

Projecties Noord-Hollands Archief

Tijdens het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert 2022 worden naast het podium beelden getoond van het Noord-Hollands Archief.

Gratis toegankelijk

Het Herdenkingsconcert is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Programma

20.00 Dodenherdenking

20.05 Kranslegging monument Dreef

20.30 Inleiding door Bernt Schneiders, voorzitter Stichting Bevrijdingspop

20.35 Aanvang Bevrijdingspop Herdenkingsconcert

Foto boven artikel: Ewoud Koster