Bevrijdingsdebat met Het Schoter na vertoning Darkest Hour

Op vrijdag 2 februari 2018 vindt voor het derde jaar op rij het Bevrijdingsdebat van Bevrijdingspop plaats. Leerlingen van 3 VWO van Het Schoter uit Haarlem-Noord gaan in de Toneelschuur Haarlem met elkaar in discussie na vertoning van oorlogsfilm Darkest Hour, over de eerste premiersperiode van de legendarische Winston Churchill.

Vrede of vrijheid, wat kies jij?

In de film zien we het duivelse dilemma waarvoor De Britse buldog kort na zijn aantreden als premier gesteld wordt. Probeert Churchill een vredesverdrag met de nazi’s te sluiten of laat hij zijn landgenoten strijden voor de vrijheid en de idealen van de vrije wereld? Hoewel de uitkomst van de discussie inmiddels bekend is – met D-Day op 6 juni 1944 als grote kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog – vormen de discussies in de ondergrondse ‘war room’ volop stof tot debat.

Wat als…

Want met de wijsheid achteraf en in de wetenschap dat nazi-Duitsland uiteindelijk werd verslagen, is het relatief gemakkelijk de keuze om ten strijde te trekken te steunen. Maar wat als de Duitsers meer tegenstand hadden geboden en de verliezen van mensenlevens aan de kant van de Geallieerde strijders waren opgelopen? Tot welk punt volhard je dan als oorlogspremier in je standpunt? En welke keuzes maken vandaag eigenlijk, in ons eigen leven en land?

Debatleider tijdens het Bevrijdingspop Bevrijdingsdebat is Simon Raedts, de nieuwe Bevrijdingspop-voorzitter.

Programma Bevrijdingsdebat

08.30-08.45 uur: ontvangst

08.50-09.00 uur: openingswoord

09.00-11.00 uur: vertoning Darkest Hour

11.00-11.10 uur: pauze

11.10-11.45 uur: debat

Daarna afsluiting in de foyer

Het Bevrijdingspop Bevrijdingsdebat is niet openbaar toegankelijk.

Vrijheidsevenementen

Het Bevrijdingsdebat op 2 februari (2/2) is de tweede in een reeks van vier evenementen in aanloop naar Bevrijdingspop 2018 met een link naar vrijheid. Op 1/1 was de Bevrijdingsduik in Zandvoort, op 3/3 vindt de Bevrijdingswandeling plaats en op 4/4 de Bevrijdingsrun. De reeks eindigt in mei met het Herdenkingsconcert op 4 mei en natuurlijk Bevrijdingspop zelf op 5/5.

Met de organisatie van vrijheidsevenementen wil Bevrijdingspop Haarlem meer nadruk leggen op de achterliggende boodschap van het festival: Vrijheid is niet vanzelfsprekend.