Bevrijdingpop 2022 maakt eerste namen bekend: Krezip, Suzan en Freek, Goldband, Froukje en meer

Na twee jaar fysieke afwezigheid is het eindelijk weer feest in de Haarlemmerhout! Op donderdag 5 mei 2022 vindt de 42e editie van dit festival ter gelegenheid van Bevrijdingsdag plaats.

De organisatie maakt de eerste namen van de 2022 line-up bekend: Krezip | Suzan & Freek | Froukje | Rilan & The Bombardiers feat. Gallowstreet | Goldband | Kevin & The Animals | Hang Youth | Bente | POM

Rood-wit-blauwe programmering

Mede door de pandemie werden de acts van 2022 voornamelijk dichtbij huis gezocht. En wat een mooie namen zijn er gestrikt! Voor de Haarlemse band Rilan & The Bombardiers kent het Bevrijdingspoppodium geen geheimen meer. Samen met de twaalfkoppige brassband Gallowstreet zal het spreekwoordelijke dak er vast afgaan. Ook Krezip is behoorlijk thuis in de Haarlemmerhout en behoeft geen nadere introductie. Aanstormende talenten als Bente (ze bracht in 2020 haar eerste EP ‘Liefste, Ken Je Mij’ uit en scoorde met ‘Nee is nee’ een hit met Maan) en Froukje (de alternatieve pop-belofte die definitief doorbrak met ‘Groter dan ik’, een bevlogen song over de klimaatcrisis) komen dit jaar naar Haarlem en zullen zeker ook een jong publiek aanspreken.

Met keuzes voor bands als Hang Youth laat de organisatie zien dat een punkband die zich uitspreekt tegen sociale onzekerheid en de gevestigde orde het Haarlemse podium verdient. Ook het optreden van de Haagse ex-stukadoors Goldband is een act die je niet mag missen. Met cult hits als ‘Mijn Stad’ en ‘Witte Was’ hebben ze een heel eigen sound neergezet die zich vooral live op het podium laat gelden.

Met buitenlandse roots

Invloeden van over de grens zien we bij artiesten als Kevin de Gier. Kevin, a.k.a. Slowflowanimal (1994) met zijn eigen, unieke stijl van muziek maken. Zoals zijn alias verklapt doet hij alles in zijn eigen tempo. De in Rotterdam geboren en getogen rapper van Nederlands/Britse afkomst rapt voornamelijk in de verhalende vorm. POM is een vijfkoppige ‘FUZZPOP’ band uit Amsterdam die laat horen dat snoeiharde muziek ook vrolijk en cute kan zijn.

Ambassadeurs van de Vrijheid

Suzan Stortelder en Freek Rikkerink, beter bekend als het Achterhoekse duo Suzan & Freek, vliegen dit jaar met een Defensiehelikopter van de Koninklijke Luchtmacht het land door als Ambassadeur van de Vrijheid. Een rol die dit jaar meer betekenis heeft dan in eerdere jaren.  Met een oorlog zo dichtbij, in Europa, is het stilstaan bij de vrijheid meer dan ooit tevoren een belangrijke uit te dragen boodschap.

Uitgelaten menigte

Het zal voor veel artiesten na lange tijd weer een belevenis zijn voor het uitgelaten Bevrijdingspop-publiek te spelen. Ook de organisatie staat te popelen om alle festivalgangers weer warm te onthalen. Binnenkort volgen er meer namen! Houd de website in de gaten voor alle informatie.

Over Bevrijdingspop

Stichting Bevrijdingspop organiseert al sinds 1980 jaarlijks het bevrijdingsfestival in Haarlem – het bekendste en oudste van Nederland. Bevrijdingspop biedt nationale en internationale artiesten een podium en geeft 140.000 toeschouwers elk jaar weer een mix van hedendaagse popmuziek, alternatieve muziek, straattheater en kinderentertainment. Zo’n 400 vrijwilligers werken jaarlijks mee aan de totstandkoming – tijdens de bouwweek, op 4 en 5 mei, en bij de afbouw.
Naast de muzikale programmering staat het thema vrijheid op Bevrijdingspop centraal. Met onder andere theater, rap, speeddates met oorlogsveteranen, het bevrijdingsvuur en het 5voor5 moment geeft Bevrijdingspop invulling aan de boodschap: Vrijheid is niet vanzelfsprekend.