Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft DJ Sam Feldt Live aangewezen als een van de Ambassadeurs van de Vrijheid in 2019. De DJ bezoekt op 5 mei samen met zijn liveband onder andere Haarlem per luchtmachthelikopter. Andere Ambassadeurs van de Vrijheid zijn dit jaar Maan en Kraantje Pappie.
‘Alsof ze niets van de Tweede Wereldoorlog geleerd hadden’
Als Ambassadeur van de Vrijheid ging Sam Feldt naar Johannesburg. Hij liep er rond in de townships en sprak met een aantal bewoners: “Ik hoorde de vreselijkste dingen die ze hebben meegemaakt vanwege de apartheid: zo vertelde een zwarte vrouw dat in haar jeugd haar vader door de apartheidspolitie uit huis de straat op werd gesleurd en daar in brand is gestoken. Ik blijf het vreemd vinden dat de apartheid na de Tweede Wereldoorlog werd ingesteld. Alsof ze niets van die oorlog geleerd hadden. Die aparte witte en zwarte wijken, de classificaties: je ziet de raakvlakken met de Tweede Wereldoorlog.
‘Blij zijn zonder onderdrukking te zijn opgegroeid’
Lopend in het Apartheidsmuseum in Johannesburg werden begrippen als racisme en uitsluiting echt tastbaar voor me. Op 5 mei wil ik natuurlijk gewoon een goede, lekkere show geven, maar hopelijk komt de boodschap achter deze datum ook over bij het publiek: we mogen blij zijn dat we zonder onderdrukking zijn opgegroeid.”
‘Op 4 mei probeer ik altijd te herdenken’
Zijn huidige bestaan “in vijfsterrenhotels en privéjets” staat ver af van hoe Feldt is opgegroeid. “Ik ben enig kind, opgevoed door superpacifistische ouders – echte hippies. Mijn moeder geeft les aan vluchtelingen en immigranten, mijn vader vangt mensen op in de crisisopvang. In zijn werk zie je ook wat de inperking van vrijheid met een mens doet. Ik neem mijn ouders soms mee naar mijn shows, het is leuk om hen die wereld te laten zien.” De Dodenherdenking was in zijn jeugd al een belangrijk moment, en dat is het nog steeds. ”Ik probeer op 4 mei altijd te herdenken, het liefst thuis voor de buis. Dan denk ik aan de issues van nu, hoe het is om als Nederlandse soldaat in een conflictgebied te zitten. En soms schieten de verhalen van mijn vader over de mensen in de crisisopvang ook door mijn hoofd.”
Documentaire
Voorafgaand aan Bevrijdingsdag bezocht Sam Feldt tijdens zijn tour in Zuid-Afrika, een bezoek aan de townships van Johannesburg. Hij sprak er met bewoners over racisme, uitsluiting en apartheid. Het verhaal van Sam is vastgelegd in een documentaire en is te zien op bevrijdingsfestivals.nl, waar binnenkort ook de verhalen van de andere ambassadeurs staan.