Heb je een vraag over je bezoek aan Bevrijdingspop? Grote kans dat je het antwoord hier vindt. Van praktische informatie tot regels op het terrein – we hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.

Bevrijdingspop: Programma & Activiteiten

Wat is het Herdenkingsconcert?

Op 4 mei zijn we stil en herdenken we samen tijdens het Herdenkingsconcert. Meer informatie over het concert en het programma vind je hier.

Wat is het programma van Bevrijdingspop?

Op 5 mei vieren we de vrijheid op Bevrijdingspop! Het volledige programma met artiesten en podia vind je op de programmapagina van onze website.

Hoe laat treedt mijn favoriete artiest op?

We hebben optredens op meerdere podia, van bekende acts tot lokaal talent. De exacte tijden vind je in ons blokkenschema.

Wat is er nog meer te doen op Bevrijdingspop?

Het Odido Hoofdpodium en het Sena Performers Stage powered by Bud zijn de twee grote publiekstrekkers, maar Bevrijdingspop is meer dan dat! Kom langs op het Vrijheidsplein waar je verschillende activiteiten rondom vrijheid kan vinden en het Vrijheidspodium. Ook is er een Kinderfestival, speciaal voor de kleinere festivalbezoekers, met veel activiteiten en optredens. Er is een gezellige markt en natuurlijk zijn er verschillende bars en food stands waar je eten en drinken kunt halen, en even kunt uitrusten.

Waar kan ik eten en drinken kopen?

Op het hele terrein vind je foodtrucks en stands met een gevarieerd aanbod: van hartige snacks tot zoetigheden, met volop vegetarische en zelfs veganistische opties. Ook zijn er meerdere bars verspreid over het terrein waar je terecht kunt voor frisdrank, koffie, thee, cocktails en andere alcoholische dranken.

Praktisch & Huisregels

Wat kost een muntje?

Munten voor eten en eten zijn verkrijgbaar op het terrein. Een munt kost €3,80.

Werkt Bevrijdingspop met een statiegeldsysteem om te recyclen?

Bij binnenkomst ontvang je een gratis bekermunt, deze wissel je bij je eerste bestelling in voor een beker/fles/blikje. Bij het inleveren van je beker/fles/blikje bij een nieuwe consumptie hoef je niet opnieuw ‘statiegeld’ te betalen. Lever je geen ‘statiegeld’ in? Dan betaal je een halve munt voor een nieuwe beker/blikje/flesje.

Mag ik eten en drinken meenemen?

Eigen eten en drinken zijn niet toegestaan. Op het terrein zijn voldoende eet- en drinkgelegenheden met een gevarieerd aanbod.

Mocht je (gekoelde) medicatie mee en/of speciaal eten willen nemen, neem dan een kijkje op onze pagina over Toegankelijkheid. Hier staat precies uitgelegd wat je dan moet doen.

Mag ik eten en drinken meenemen voor mijn kind(eren)?

Ouders met kinderen tot 5 jaar mogen per kind maximaal 2 pakjes sap en kindervoeding of babypoeder meenemen, zolang dit niet in glas verpakt is. Water of andere drankjes zijn niet toegestaan. Neem gerust een lege plastic fles mee — die kun je op het terrein vullen bij de watertappunten.

Mag ik een flesje water meenemen?

Je mag een lege plastic fles meenemen naar het festival. Op het terrein zijn meerdere watertappunten waar je deze gratis kunt vullen. Glazen flessen zijn om veiligheidsredenen niet toegestaan.

Mag ik mijn eigen alcohol meenemen?

Nee, het is niet toegestaan om eigen alcohol mee te nemen.

Mag ik medicijnen meenemen naar Bevrijdingspop?

Om medicijnen mee te nemen naar Bevrijdingspop, moet je bij de ingang een geldige doktersverklaring te overleggen. Zonder deze verklaring worden medicijnen niet toegelaten. Meer informatie vind je op onze pagina over Toegankelijkheid.

Zijn huisdieren toegestaan?

Nee, huisdieren zijn niet toegestaan op het terrein, met uitzondering van hulphonden.

Kan ik oordoppen kopen op het Bevrijdingspop-terrein?

Festival earplugs zijn verkrijgbaar bij de infobalies.

Is het festival toegankelijk voor mindervaliden?

Jazeker! Ingang A heeft een drempelvrije toegang. Er is op ieder veld een invalidentoilet aanwezig (bij de EHBO-posten). Bij het Odido Hoofdpodium en het Sena Performers Stage zijn er verhogingen waar mensen met een rolstoel op kunnen rijden en er is een goede bereikbaarheid. Op deze pagina lees je hier meer over.

Zijn er tolken aanwezig op Bevrijdingspop?

Jaarlijks is er op 4 mei en meerdere optredens op 5 mei een Tolk Nederlandse Gebarentaal aanwezig. Meer informatie vind je op deze pagina.

Is er EHBO aanwezig?

Ja, EHBO-posten zijn duidelijk aangegeven op het terrein. Bij noodgevallen kun je ook altijd iemand van de beveiliging aanspreken.

Wat zijn de huisregels?

Onze huisregels vind je op de website en bij de ingangen van het terrein. Denk aan: geen eigen alcohol of drugs, geen wapens, geen overlast. We vragen bezoekers respectvol met elkaar om te gaan. Het is tenslotte een feestdag waarop we onze vrijheid vieren!

Waar kan ik me aanmelden als journalist of (pers)fotograaf?

Pers kan zich aanmelden via onze persaccreditatie. Als er op 4 of 5 mei een perskaart voor je klaar ligt, ontvangt je voor die tijd bericht.

Bereikbaarheid

Hoe kom ik bij Bevrijdingspop?

Het festivalterrein ligt in de Haarlemmerhout in Haarlem. Kom bij voorkeur lopend, met de fiets of het openbaar vervoer. Rond het terrein zijn voldoende fietsenstallingen. De dichtstbijzijnde stations zijn Haarlem en Heemstede-Aerdenhout.

Kan ik parkeren bij het terrein?

Er is geen parkeergelegenheid direct bij het festival. We raden aan om met de fiets of OV te komen. Parkeren kan in parkeergarages in de binnenstad van Haarlem.

Veiligheid & Gedrag

Wat moet ik doen als ik grensoverschrijdend gedrag zie of me onveilig voel?

Bevrijdingspop tolereert geen grensoverschrijdend gedrag. Voel je je onveilig of zie je iets wat niet door de beugel kan? Spreek dan direct iemand van de beveiliging, organisatie of een medewerker aan. Je kunt ook terecht bij de informatiebalie, bars of een van de EHBO-posten op het terrein. We nemen dit altijd serieus.

We hanteren een gedragscode waarin respect, inclusie en veiligheid centraal staan — iedereen moet zich welkom en veilig kunnen voelen op ons festival.

Ben je oké?

Signaleer je ongewenst gedrag? Stel dan de vraag: ‘Ben je oké?’ Zo help je een ander als je denkt dat de situatie niet oké is. Ook kun je met Ben je oké? elkaars wensen en grenzen checken bij het flirten of daten. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen het fijn heeft! Flirt jij eigenlijk oké? Lees hier meer.

Wat doet Bevrijdingspop aan veiligheid?

We werken met professionele beveiliging en hulpdiensten. Bij de ingangen wordt gefouilleerd. Er zijn EHBO-posten, toezichtcamera’s en een centraal meldpunt.

Waarom staat er een hek om Bevrijdingspop, druist dit niet in tegen het hele idee van vrijheid?

De organisatie van Bevrijdingspop had ook liever geen hek om het festival heen gehad, maar met het oog op de veiligheid is het vanuit de overheid bepaald dat er een hek moet staan. De reden hiervan is het kunnen monitoren van de hoeveelheid mensen, zodat bij een te hoog aantal een eventuele toegangsstop kan worden ingesteld. En ook om te voorkomen dat mensen op fietsen, scooters of zelfs auto’s door het festivalgebied rijden.

Over Bevrijdingspop

Wat is Bevrijdingspop?

Bevrijdingspop is het oudste bevrijdingsfestival van Nederland en vindt jaarlijks plaats op 5 mei in Haarlem. Met muziek, cultuur en debat vieren we de vrijheid en staan we stil bij de waarde ervan.

Het festival begon in 1980 als een kleinschalig protest tegen onverschilligheid rondom vrijheid. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groot, landelijk bekend festival.

Wie organiseert Bevrijdingspop?

Bevrijdingspop wordt georganiseerd door een stichting zonder winstoogmerk, ondersteund door honderden vrijwilligers, sponsors en partners.

Hoe ziet de organisatiestructuur van Bevrijdingspop eruit?

Bevrijdingspop is een stichting en heeft een bestuur dat eindverantwoordelijk is, met aan het hoofd de voorzitter. Onder het bestuur werkt de staf die functioneert als tussenpersoon tussen bestuur en uitvoerende vrijwilligers. We hebben veel verschillende disciplines die in teams werken, zo zijn er de teams Bouw, Kinderfestival, Thema, Communicatie, Services en Productie.

Kan ik vrijwilliger worden?

Ja graag! Vrijwilligers zijn onmisbaar. Meer informatie en aanmelden kan via onze vrijwilligerspagina. Wil je het hele jaar betrokken zijn bij de organisatie van Bevrijdingspop? Neem dan een kijkje bij onze vacatures.

Hoe wordt zo’n groot gratis festival als Bevrijdingspop gefinancierd?

Bevrijdingspop is van zodanig formaat dat inkomsten uit eten en drinken lang niet genoeg zijn om alle kosten te dekken. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is onze grootste partner, maar we hebben daarbij nog veel andere sponsors. Op deze website vind je onderaan de pagina’s alle organisaties die ons helpen ieder jaar het festival een succes te maken. Tevens ontvangen we inkomsten uit fondsen en subsidies, van onder andere V fonds en VSB fonds.

Wat gebeurt er met de omzet die er wordt gemaakt?

Allereerst gaat niet al deze omzet naar Bevrijdingspop. Dat gaat grotendeels naar de leveranciers van het eten en drinken. Er blijft slechts een bepaalde marge over voor Bevrijdingspop. Bevrijdingspop wordt georganiseerd door een stichting, alle mensen die helpen doen dit geheel vrijwillig. Toch zijn er veel dingen die niet gratis kunnen, zo moet bijvoorbeeld de huur van de podia, licht & geluid, beveiliging, aankleding en artiesten wel betaald worden. Niet iedereen kan voor ieder goed doel zijn diensten gratis verlenen, dus alle omzet die wordt gemaakt, wordt weer gebruikt om de volgende Bevrijdingspop weer te organiseren.

Wordt er rekening gehouden met de natuur in de parken tijdens Bevrijdingspop?

Uiteraard! We zijn enorm zuinig op ons prachtige stadsbos, de Haarlemmerhout en de omliggende parken. In overleg met de Gemeente Haarlem richten we het terrein zo in, dat de natuur zo min mogelijk belast wordt. We houden afstand van bomen en gebruiken beschermende rijplaten voor zware voertuigen, zoals hijskranen en vrachtwagens. Bezoekers belasten het gras wel, maar eventuele schade is tijdelijk en herstelt snel.

Wat is het verschil tussen Bevrijdingspop en een Bevrijdingsfestival?

Bevrijdingspop is ontstaan in 1980, en is daarmee het oudste Bevrijdingsfestival van Nederland. Dit was een groot succes, wat ervoor heeft gezorgd dat er in de jaren daarna ook andere Bevrijdingsfestivals door het land op 5 mei werden georganiseerd. Bevrijdingspop heeft de naam behouden, maar de festivals in andere steden en provincies noemen zich Bevrijdingsfestival.

Overige vragen

Ik wil (met mijn band) een keer optreden op Bevrijdingspop, hoe kan ik me aanmelden?

Ieder jaar wordt er een optreden op Bevrijdingspop gegeven aan de winnaar van de Rob Acda Awards die door Patronaat Haarlem worden georganiseerd. Wil je met jouw band op Bevrijdinspop spelen, zorg dan dat je winnaar wordt!