Even bellen met… Rianne Zomerdijk

Ze is de Grande Dame van het Plein van de Vrijheid. Al 12 jaar lang geeft Rianne een podium aan talentvolle Haarlemse bandjes. En het begon allemaal met een sinaasappelkistje en een podium dat bestond uit een kar met een lekke band…

Een kar met een lekke band? Vertel!

“Het Plein van de Vrijheid ontstond in mijn eerste jaar bij Bevrijdingspop. Wouter van Esch en Ernest van der Meijde (hoi!) van Bevrijdingspop kwamen langs op Inholland, waar ik toen studeerde. Samen zijn we toen het plein begonnen. Dat begon inderdaad met een sinaasappelkistje en een kar als podium. Toen die op een dag een lekke band kreeg, zakte het podium scheef, met artiesten en al.

In de beginjaren van het plein maakten we wel meer bijzondere momenten mee. Er was een Engelse dubbeldekker, waar studenten van Inholland en vips de optredens konden bekijken. En er was een act met een man in een kist die door zijn ogen kon ademhalen! Ook verkochten we soesjes als ‘sushi’. Het was hilarisch!”

Wat doe je naast Bpop?

“Ik ben mede-eigenaar van Strandpaviljoen De Vrijheit in Heemskerk. We hebben tijdens de winter helemaal verbouwd toen corona voorbijkwam. Dat was en is wel even slikken, zoals voor velen. Met Pasen was ik voor het eerst in jaren thuis en ook op 4 en 5 mei heb ik opeens vrije tijd. Heel vreemd allemaal.”

Wat is je favoriete Bevrijdingspop-optreden?

“Het is vooral bijzonder als een act van het Plein van de Vrijheid doorgroeit naar het hoofdpodium. Yorick van Norden is daar een voorbeeld van. Die is bij ons begonnen. Een paar strandseizoenen geleden heeft hij ook in ons strandpaviljoen gespeeld.”

Wat vind je er zo leuk aan om Bevrijdingspop-vrijwilliger te zijn?

“Het is het familiegevoel, zo warm! Op het moment dat je het terrein betreedt, zwaait iedereen naar elkaar. Iedereen is gelijk. Het is het mooiste wat er is. Eén groot feest. Iedereen is ook van ‘de schouders eronder’. In 2015 hadden we een storm op 5 mei. Producent Pieter Lubberts rende toen onze cabin binnen, er moest gehandeld worden. Iedereen hielp een handje, op de porto was het muisstil. Zo bijzonder was dat.

Verder hebben we allemaal hetzelfde doel: een mooie dag samenstellen voor onze bezoekers. Op 5 mei zie je elkaar bijna niet, iedereen is druk met zijn of haar ‘ding’. Zelf ben ik dan vooral bezig met overleggen met leveranciers, bandjes, catering en met het team van Plein van de Vrijheid. ‘s Avonds treffen we elkaar in de vrijwilligerstent en is er eindelijk tijd om elkaar even te spreken. Ik begin nu al te lachen als ik erover praat!”

Foto boven het artikel: team Plein van de Vrijheid, v.l.n.r. Rianne, Hanneke en Ilse.