Mr. Polska

Naar het tijdschema

Mr. Polska

Mr. Polska werd geboren als Dominik Włodzimierz Czajka en emigreerde op 3-jarige leeftijd met zijn moeder naar Nederland. Door het huwelijk van zijn moeder met een Nederlandse man kreeg hij zijn Nederlandse achternaam. Tijdens zijn studie aan de Herman Brood Academie, die hij in 2010 afrondde, bracht hij in 2007 een album uit in eigen beheer onder de naam MC Polski. Hij kreeg enige bekendheid met de track Kapoole Mashien, waarvoor een clip werd opgenomen in Polen. Mr. Polska maakte met Jebroer en Negativ het nummer Bomrush dat Negativ op zijn mixtape Hinderlijker zette. In januari 2010 nam Polska in de studio van 101 Barz een wintersessie op. In 2010 won hij een Rookie of the Yearaward.

In De Pers behoorde Mr. Polska bij De elf van onszelf. Op 18 januari 2011 nam Mr. Polska zijn tweede wintersessie op bij 101 Barz, dit keer samen met Jebroer. In mei kwam Alziend oor uit, waarop Polska prominent aanwezig is. Op 27 juni 2011 was Polska supportact van House of Pain en op 21 juli van Lil’ B. Op 21 oktober 2011 bracht Mr. Polska zijn eerste officiële soloplaat uit: de Boswachter EP. De ep verscheen op Nouveau Riche en is geproduceerd door Boaz van de Beatz. De videoclip van het van deze ep afkomstige nummer Gustav won een State Award.

In december 2011 kreeg hij van stichting Polonus de Publieksprijs bij de verkiezing van Pool van het Jaar [1]. Tijdens het Europees kampioenschap voetbal 2012 maakte Mr. Polska dagelijks achtergrondreportages in Polen voor het Radio 1-programma Sportzomer.

Op 1 maart 2012 bracht Polska zijn eerste studioalbum Waardevolle Gezelligheid uit.

Op 13 februari 2015 verscheen Polska’s tweede album $NOLLER.