Al vanaf zijn 16e is Frank trouwe bezoeker en genieter van Bevrijdingpop. Nu zijn drie kinderen in de leeftijd komen dat ze het festival ook gaan bezoeken, en omdat hij sinds kort iets meer tijd heeft om met leuke dingen bezig te zijn, besloot hij zich als vrijwilliger aan te melden. Want zoals hij inmiddels weet; zonder vrijwilligers geen festival!

“Ik heb in de 32 jaar dat ik het festival bezoek al zoveel waanzinnige bands zien optreden! Veel indruk maakten Gotcha!, the Fun Lovin’ Criminals en de Jeugd van Tegenwoordig. Maar ook van het optreden van Jett Rebel heb ik enorm genoten.

Dat ik nu aan de ‘achterkant’ voor de eerste keer fysiek aan het festival mag meewerken en alle acts op de podia kan zien, vind ik mooi. Ik verheug me op het optreden van Goldband, de Haagse stuccoband. Voor mij eerder nog onbekend, maar toen ik de playlist op Spotify had gedownload werd ik wel enthousiast van wat ik hoorde. En ook van een aantal mensen in mijn omgeving hoorde ik goede verhalen over hun live performance, dus daar heb ik zin in!”

“Bij Relatie Management ben ik verantwoordelijk voor het aantrekken en behouden van onze sponsoren. We zijn met een relatief nieuw team en we leren elkaar en elkaars vaardigheden steeds beter kennen. Ik ben al lang ondernemer en neem denk ik wel een aantal handige inzichten mee, zeker in de commerciële sfeer. Bevrijdingpop is behoorlijk informeel, maar het blijkt tegelijkertijd ook een supergeoliede machine, ik vind het leuk daar iets aan toe te voegen. Tijdens de pandemie merkte ik dat mijn visie op vrijheid veranderde. Of, anders gezegd, ik werd me meer bewust van wat onvrijheden bij mij aan gevoelens veroorzaakten. Mijn affiniteit met het thema ‘vrijheid is niet vanzelfsprekend’ is nóg groter geworden dan het al was. Ik vind het heel prettig daar nu concrete handen en voeten aan te geven door me in te zetten voor Bevrijdingpop!”

Als grafisch vormgever en webdesigner zet Sandra haar talenten graag in voor Bevrijdingspop. Van hekdoeken tot social media banners en het programmaboekje voor het Herdenkingsconcert, Sandra maakt er samen met het communicatieteam wat moois van. Ze kan niet wachten tot ze haar werk live kan zien op haar eerste fysieke Bevrijdingspop!

“Ik ben een bezige bij, een echte ondernemer. Tot twee jaar geleden zat ik met mijn bedrijf in een ander deel van Nederland. Toen ik vanuit Haarlem ging werken, waar ik ook woon, vond ik het fijn om mijn netwerk wat uit te breiden en wat vastere voet aan Haarlemse grond te krijgen. Ik heb de gewoonte om één keer per jaar een klant of iemand uit mijn netwerk belangeloos te helpen met mijn dienstverlening. Ik zag de vacature van Bevrijdingpop op LinkedIn, en toen was één en één twee, want het thema van dit festival spreekt me enorm aan. Dus om me in te zetten voor dit mooie goede doel voelt uiteindelijk vrij logisch.

Het inspireert me dat je met een club betrokken en enthousiaste vrijwilligers zoveel kunt bereiken. Iedereen heeft een drive om er een feestje van te maken, dat is zo ontzettend leuk! Je merkt dat we het allemaal een beetje ontwend zijn, fysieke bijeenkomsten, dus soms moet er iets heel snel af en schakelen we er met zijn allen snel op los. Dat geeft energie.”

“Naast mijn vrijwillige klussen en mijn ondernemingen Oya Creatief en Nettl Haarlem heb ik samen met twee vriendinnen een bedrijf in plantaardige huidverzorging, sooth-care.com. Het idee voor deze crème ontstond toen mijn moeder kanker kreeg en door de chemo kampte met een droge huid. Mijn vriendinnen herkenden de problematiek uit hun eigen leven en samen hebben we een superzachte, vegan lijn ontwikkeld. Dat kenmerkt mij ook wel, ik doe dingen recht uit mijn hart. En daardoor zijn mijn bezigheden net even anders dan anders. Buiten fysiek bezig zijn vind ik ook lekker om te doen, daarom assisteer ik samen met mijn border collie bij teambuildinguitjes schapen drijven, iets heel anders.

Waar ik naar uit kijk in de line-up van Bevrijdingspop dit jaar? Nou, ik ben wel heel benieuwd naar Krezip. Dat heb ik altijd al een fijne band gevonden en om ze dan nu live te zien, dat vind ik wel heel leuk. En sowieso kijk ik uit naar de ontmoeting met al die gezellige, lieve, hardwerkende en inspirerende mede-vrijwilligers!”

Iets voor een ander betekenen en er voor de ander zijn, dat zit er van jongs af aan ingebakken bij Mavis. In het dagelijks leven is ze regio-adviseur donaties bij het VSB-Fonds, een fonds wat actief burgerschap versterkt door middel van financiële ondersteuning. Bernt Schneiders, onze voorzitter en oud-burgemeester van Haarlem, is daar directeur en hij maakte Mavis enthousiast om vrijwilliger te worden. Ze ondersteunt sinds december het bestuur en HR/Interne Zaken.

“Ik kan niet oprecht gelukkig zijn als een ander dat niet is. Ook al gaat het mij goed, als ik ook maar iets kan bijdragen om iedereen mee te laten doen en kansenongelijkheid te bestrijden, zal ik dat niet nalaten. Dat mag ik in mijn werk doen, ik beoordeel de aanvragen voor donaties in Noord-Holland, en ik vind het ook belangrijk om dat vrijwillig te doen. Mijn activiteiten tot nu toe vonden eigenlijk voornamelijk op het sociale vlak en in de horeca plaats. Zo werkte ik tijdens de pandemie aan de productie van beschermende jassen voor de zorg bij Makers Unite in Amsterdam en help ik nu een Oekraïense kok met het uitserveren van zijn maaltijden aan vluchtelingen.

Vrijwilligerswerk levert je ook altijd wat op, is mijn ervaring. Zo helpt de rol bij Bevrijdingspop me mijn bestuurlijke ervaring te verbreden. Daarbij is het gegeven dat vrijheid niet vanzelfsprekend is actueler dan ooit. Dat ik mag bijdragen aan het vertalen daarvan door middel van een te gek festival is heel inspirerend.”

“Toen ik een jaar of 15 was ben ik wel eens met een biertje in mijn hand van de trein naar de Haarlemmerhout gelopen, maar eigenlijk ken ik het festival nog niet. Dus ik ben heel excited dat ik er onderdeel van uit ga maken. Ik ga me laten verrassen door de optredende artiesten, zeg ik eerlijk. Ik heb op zich niet veel met Nederlandse artiesten, maar ik heb zo’n vermoeden dat er mooie bands tussen gaan zitten. Mijn droom voor de line-up? Met Pharell Williams of Stromae zou je me heel gelukkig maken, haha. Maar wat niet is, kan in de toekomst misschien nog eens komen, toch? Dromen kan altijd. Voor nu ga ik in ieder geval enorm genieten van mijn eerste keer Bevrijdingspop!”

Als het in het leven behoorlijk tegenzit, heb je altijd een keuze hoe je er mee omgaat. Een voorbeeld van een positieve en energieke manier is de manier van onze vrijwilliger Ruud, die door een ongeval op zijn werk in 2016 in een rolstoel terecht kwam.  Hij bleef vrijwilliger en is medewerker op het rolstoelpodium.

‘Ik ben sinds 2013 vrijwilliger bij Bevrijdingspop, bij de service. Op het veld zorgen dat alles in goede banen wordt geleid, ik genoot ervan. Toen ik op een fatale dag in 2016 door een collega werd aangereden en daardoor mijn been verloor, zag mijn wereld er ineens heel anders uit. Ik kwam in een rolstoel terecht, verloor ook mijn baan en moest lang revalideren. Een enorm pittige tijd, met heel veel veranderingen. Gelukkig ben ik een positief ingesteld mens en in de overtuiging dat je er het beste van moet maken. Ik heb mijn rol bij Bevrijdingpop in 2017 weer opgepakt en ben nu medewerker op het rolstoelpodium. Zorgen dat iedereen het daar naar zijn zin heeft is mijn grootste prioriteit! Het is voor mezelf ook fijn dat ik er met mijn scootmobiel op kan en dat er een invalidentoilet is. Ik ben er trots op dat ons festival deze mogelijkheden biedt.”

“Uit mijn vrijwilligerswerk haal ik ontzettend veel plezier, helaas kan ik geen reguliere baan meer aan. Toen het mailtje kwam dat er dit jaar weer een festival georganiseerd kon worden en je je in kon schrijven als vrijwilliger, juichte ik hardop, zo’n zin heb ik er weer in. De bezoekers een fijne dag geven, genieten van de muziek en de sfeer…ik hou ervan. Het optreden van 2Unlimited lang geleden, in 1994, is er één die ik niet snel zal vergeten, die bas van hun deed de hele grond trillen! Dit jaar zie ik uit, naast alle gave acts die op het podium staan, naar Rilan & the Bombardiers. Niet alleen op 5 mei, maar juist ook tijdens het Herdenkingsconcert. Ik bedoel, op maar 1500 kilometer van de Haarlemmerhout ziet de wereld er totaal anders uit. Dat wij in vrijheid kunnen leven, daar kan je toch alleen maar enorm dankbaar voor zijn?”

Een echte ‘ouwe rot’ bij Bevrijdingspop, zo kun je Martine (‘Maaks’ voor intimi) na 9 jaar als stafcoördinator Communicatie wel noemen. Ze is inmiddels gepokt en gemazeld in festivalland en draait nergens haar hand meer voor om. Of, zoals ze zelf zegt: “Bij de organisatie van een festival als dit moet je af en toe gewoon even tot 10 tellen”.

“Ik heb zo ontzettend veel zin in deze editie! Het is net alsof het mijn eerste keer is, er zit een bepaalde ontwenning in het team en de organisatie door de pandemie. Toen ik 9 jaar geleden samen met Heleen van Loenen bij Bevrijdingspop binnenkwam was er geen communicatieteam, we hebben samen alles van scratch opgebouwd. Nu was er natuurlijk wel al een goed team, maar toch was het behoorlijk aanpoten in de afgelopen periode. Nog een paar dagen en dan kunnen we weer los, als koeien die de wei in kunnen na een lange winter. Heerlijk!”

“Ik ben ontzettend slecht in namen, als de line-up voor het eerst langskomt vraag ik altijd aan Birgit ‘moet ik ze ergens van kennen’, haha. Dus ik ben blij met Krezip, toch een soort van Haarlems bandje. Wat ik wel altijd bijzonder vind, is dat de artiesten van het Jupilerpodium al een hele fanbase hebben met een afgeladen veld en dat ze dan later doorbreken. Bizzy en Donnie zijn daar mooie voorbeelden van. Jett Rebel stond in 2016 op het Jupilerpodium en toen hij in 2019 Ambassadeur van de Vrijheid werd stond hij erop dat hij in Haarlem mocht afsluiten. Dat zijn coole dingen, toch?

Als je het goed hebt, moet je delen, daar wordt uiteindelijk iedereen beter van, is mijn overtuiging. Naast Bevrijdingspop werk ik daarom ook vrijwillig bij het Ouderenfonds om mensen digitaal wegwijs te maken.”

“Mijn kippenvelmomenten? Het Herdenkingsconcert op 4 mei is altijd een prachtige overgang van herdenken naar vieren, die ik koester. De boodschap van Bevrijdingspop is nergens meer aanwezig dan tijdens Dodenherdenking. Samen stil zijn en daarna de muziek en de woorden van het podium laten binnenkomen blijft bijzonder. En op 5 mei, als de zon ondergaat en de lampen op het terrein aan. Als ik dan om het hoekje van het hoofdpodium een blik op de deinende menigte werp staat het kippenvel duimendik, kan ik je verzekeren. Van pure trots, dat we het toch met zijn allen, ondanks alles, weer hebben gefikst en zoveel mensen blij mogen maken. Er samen een spetterend feest van maken, dat is geweldig!”

Door de verhalen van haar opa’s was eventmanager Tessa van der Staal altijd al gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Dat ze nu als producent van het Herdenkingsconcert zo betrokken is bij het levend houden van het thema vrijheid voelt voor haar als meant-to-be.

‘Toen ik aan InHolland Media en Entertainment ging studeren was mijn eerste uitje met mijn beste vriendin en vriendje naar Bevrijdingspop. Ik was totaal onder de indruk. Ik voelde me, vers uit Sassenheim, helemaal volwassen in de grote stad. Inmiddels weet ik dat Haarlem ook gewoon een dorp is, haha, maar toen was ik ontzettend onder de indruk. En dat ben ik altijd gebleven, eerlijk gezegd. Het is gewoon altijd een feestje om erbij te zijn, je weet gewoon dat je iedereen tegenkomt en dat het altijd goed en gezellig is. Sindsdien neem ik ook altijd op 5 mei vrij, ik wil geen editie missen!

In mijn ’normale leven’ werk ik als Sales- en Eventsmanager op het Zandvoortse strand, bij BAZ. Daar organiseer ik ook Zandvoort Alive en ik wilde graag ook wat ervaring bij festivals buiten het strand opdoen. Dat wist Brigit van Patronaat en zij vroeg mij vorig jaar om mee te lopen met Edwin, die met zijn rol stopte. Ik ben er dus een beetje gek ingerold. Het is wel waanzinnig dat we nu zo’n mooi onlineprogramma met Rilan en the Bombardiers en het Kennemer Jeugd Orkest, wat een professionals zijn dat, kunnen neerzetten, het wordt echt geweldig. Een mooi moment om stil te staan, vind ik. Allemaal kijken, dus!’

Fascinatie voor de oorlog

‘Geschiedenis is altijd mijn lievelingsvak geweest en ik ben vooral gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Dat komt mede door de verhalen van mijn grootvaders, één heeft in een Jappenkamp in Indonesië gezeten en de ander was marinier. Zij namen me op een indrukwekkende manier mee in de tijd en in hun ervaringen.

Hoe kan het zijn dat in een periode zoveel mensen wereldwijd in een bepaalde filosofie of leider geloofden en erachter aan liepen? Hoe kon het gebeuren dat één bevolkingsgroep de schuld kreeg? Dat zijn zaken die me altijd hebben geïntrigeerd. Toen ik vorig jaar in de voorbereiding een vrouw van 80 interviewde over haar ervaringen in de oorlog, viel bij mij alles op zijn plek. Dit vrijwilligerswerk was meant-to-be, zo lijkt het.’

Parallellen met de pandemie

‘In de eerste instantie vond ik het heel gek als mensen een parallel trokken tussen de huidige pandemie en de oorlog. De beperkte inperking van onze vrijheid ervaarde ik niet als vergelijkbaar. Maar toch…ik kan me voorstellen dat het klingelen van de Damiaatjes om 21 uur voor de avondklok bij de oudere generatie nare herinneringen oproept. Ik ben de eerste avond naar de Grote Markt gegaan en zag de paniek van hard hollende en fietsende mensen om op tijd thuis te zijn. En ook de lege supermarktschappen en het ontbreken van wc-papier zullen vast bij mensen in eerste instantie ook bedreigend en angstig zijn overgekomen. Bizar eigenlijk he?’

Ze was er gewoon bij

‘In 2017 overleed mijn vriendin met wie ik voor het eerst naar Bevrijdingspop ben geweest. Tijdens haar uitvaart werd een nummer van haar favoriete zanger Alpha Blondy gedraaid. Nog geen twee maanden later stonden we met dertig mensen, allemaal bij elkaar op het juiste moment, bij zijn optreden op Bevrijdingspop, tijdens dat betreffende nummer. Het was alsof ze dat vanuit de hemel had geregisseerd. Zo van “ik ben er gewoon bij hoor, jongens”. Duimendik kippenvel, dat kun je je voorstellen. Een heel memorabel moment.’

Voor de vandaag (!) 26 geworden bride-to-be Marit Westerbeek kent Insta geen geheimen. Dit jaar is haar lustrum als vrijwilliger in het social team van Bevrijdingspop, waar ze als import-mug werd geïntroduceerd door haar aanstaande Vinze. Op 15 oktober stappen ze in het huwelijksbootje, maar ‘eerst nog even’ Bevrijdingspop!

‘Ik ben eigenlijk helemaal geen festivalganger, ik heb het niet zo op drukte en mensenmassa’s. Ik zou niet snel spontaan naar zoiets groots als Bevrijdingpop gaan, eerlijk gezegd. Maar iets doen voor de maatschappij en vooral voor Haarlem, dat sprak me als nieuwkomer in de stad wel aan. Mijn vriend Vinze is vrijwilligers coördinator en maakte me enthousiast voor Bevrijdingspop. Daar zochten ze iemand voor het toentertijd redelijk onbekende medium Instagram, en daar had ik al ervaring mee. Het is leuk om dit samen met hem te doen. Doordat ik er zelf ook onderdeel van ben begrijp ik de hectiek en zijn afwezigheid tijdens de voorbereidingen en op 5 mei goed.

We werken in het social team met zijn vieren, een relatief klein onderdeel van team Communicatie. Ik vind het elke editie weer een feestje om onderdeel te zijn van zoiets groots en bijzonders, ook al zitten we dan achter het podium in een cabine en maken we niet heel veel live mee van de optredens waar we over posten.’

Het leven staat niet vast

‘Ik wil mijn leerlingen, ik geef wiskunde op het Kaj Munkcollege in Hoofddorp, ook graag meenemen in het thema vrijheid. Voor mij betekent vrijheid dat je je eigen keuzes kan en mag maken en op die manier jezelf kunt zijn. Dat wil ik ook heel graag aan de kinderen meegeven. Niet in hokjes denken, niet zomaar oordelen voordat je iemands verhaal kent. Het is best een lastig thema soms, vooral in deze tijden van beperkingen vind ik het best ingewikkeld om een mening te hebben. Ik vind het in ieder geval wel iedere dag weer een feestje om dat thema aan jonge mensen, naast de stelling van Pythagoras, mee te geven. Het is natuurlijk best random om met je wiskundelerares over zo’n onderwerp te praten, dus ik probeer het dan ook wel op een logische manier te brengen. Bijvoorbeeld door het laten zien van de film The Imitation Game, over de Britse wiskundige Alan Turing, die in de Tweede Wereldoorlog voor de Britse crypto-analytische dienst werkte die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Op die manier is het logisch. En heb je echt mooie gesprekken.’

Magisch moment

‘Voor mij is het fijnste moment van Bevrijdingpop de repetitie van het Herdenkingsconcert, op mijn verjaardag dus. Op een intieme manier, met slechts een paar vrijwilligers op de houten stoeltjes die al klaarstaan, genieten van artiesten als Van Dik Hout en Alain Clark. De essentie ervaren van waarom we dit met zijn allen doen, met tussen de akkoorden van de muziek het gefluit van de vogels in de bomen van de Hout. Het festival nog even van ‘ons’, de vrijwilligers, te laten zijn. Wetende dat je met zoveel mensen, die allemaal hun eigen motivatie hebben om mee te doen en die het zonder elkaar niet voor elkaar krijgen, al een hele tijd bezig bent om te knallen, en dat dat bijna gaat starten…dat is een magisch moment!’

Als je in Apeldoorn woont en je in je vrijwilligersrol niets of nauwelijks iets van de optredens op Bevrijdingspop meekrijgt, moet je het wel heel leuk vinden je in te zetten. En dát vindt Jort zijn rol in het serviceteam!

‘Het is voor mij ieder jaar weer een feest om naar Haarlem te komen, iedere editie gebeurt er wel iets bijzonders. Op het festival van 2015, met die enorme storm, ervaar ik mijn rol op zijn mooist. Of in ieder geval wordt er dan veel van ons gevraagd, dat is gaaf. Door de harde wind moest er toen van alles gebeuren. En snel ook. Hekdoeken verwijderen, tenten afbreken en zorgen dat iedereen voor zover mogelijk kalm blijft en doet wat hij of zij moet doen. Pure adrenaline als het allemaal lukt om een dergelijke situatie in goede banen te leiden. Kijk, vermiste kinderen en rijen voor of opstootjes bij de toiletten maak je ieder jaar mee, in extremere situaties kun je echt iets toevoegen, en dan geniet ik toch het meest van mijn rol.’

Alles in de gaten houden

‘Samen met medewerkers van partijen als de politie, gemeente, GGD, crowdcontrol en de festivalbeveiliging zitten we op 5 mei de hele dag achter schermen en portofoons bij La Place op de Dreef, tegenover het festivalterrein. We schakelen de hele dag met iedereen die betrokken is bij Bevrijdingpop, van de productie tot de communicatiecabin en de vrijwilligers bij de ingangen. Als er een melding komt dat het bij een ingang te druk is, spelen we die melding zó door dat het snel op de tekstwagens bij het station of op de route te zien is, bijvoorbeeld. We zijn verantwoordelijk voor alles wat er binnen de hekken van het festivalterrein gebeurt, daarbuiten pakt de politie het op. Dat voelt soms wel echt als een zware verantwoordelijkheid die we met zijn allen heel serieus nemen. Het terrein is opgedeeld in kleine, overzichtelijke vlakken zodat we snel en accuraat weten en kunnen aangeven waar zich iets afspeelt. Heel belangrijk, je kan tenslotte in de Hout niet roepen dat er iemand flauwvalt bij de derde boom van rechts, haha. Op gezette tijden komen we met alle partijen bij elkaar om de stand van zaken door te spreken. Loopt alles volgens plan, zijn er geen gekke dingen, is het allemaal te managen? Je kunt je voorstellen dat ik in al die jaren weinig optredens heb kunnen zien. Heel af en toe, als je echt iets héél graag wilt zien, gaan we wel eens van onze plek, maar dat is een uitzondering.’

Vrijwilliger pur sang

‘In het dagelijks leven ben ik service coördinator storingen bij Hollander Techniek. Ik vind het geweldig om mijn expertise als vrijwilliger in te zetten. Naast mijn rol bij Bevrijdingspop doe ik dat ook bij de Reddingsbrigade. Op mijn werk weet iedereen dat ik de eerste week van mei vrij ben. Op 2 mei ben ik al in Haarlem. Beetje sfeer proeven, de David en Jeroenshow bijwonen, zaken voorbereiden…en op 4 mei, na de servicekickoff, zijn we eigenlijk al helemaal operationeel en ready to rock. Op 5 mei begint mijn dag om 09.00 uur met een bakkie koffie en ik ben vaak op 6 mei rond 01.00 pas in de vrijwilligerstent voor het afsluitende biertje. Kapot, maar met een heerlijk gevoel. Namelijk het besef dat ik weer een bijdrage heb mogen leveren aan het oudste Bevrijdingsfestival van Nederland en dat ik het thema vrijheid mede daardoor levend hou!’

Jasper schrijft duurzaamheid met hoofdletters. Hij is altijd met het onderwerp bezig en mag zich één van de 100 duurzaamste jongeren van Nederland noemen. Dat hij zich ook bij Bevrijdingpop veel met duurzaamheid heeft kunnen bezighouden en daarin mooie stappen heeft gemaakt vervult hem in zijn afscheidsjaar met trots.

‘Afscheid nemen is nooit leuk. Zeker niet van Bevrijdingspop, waar ik zo ontzettend veel heb geleerd en meegemaakt. Het is altijd zo’n feestje om met een waanzinnig leuke groep vrijwilligers een fantastisch evenement neer te zetten. Maar de werkzaamheden in mijn eigen onderneming kennen rond Koningsdag en Bevrijdingsdag ook de pieken, en het was niet meer te combineren. Vorig jaar was ik al van plan te stoppen, maar door corona vond ik het geen fijn moment. Dat we dit jaar weer een online festival zouden organiseren, daar had ik even geen rekening mee gehouden. Nu is het zoals het is.’

Betrokkenheid met Borrelbox

‘Gelukkig mag ik afsluiten met een geweldig project; de Borrelbox. Zo leuk om met een team te ondersteunen bij het idee van Gwen van Relatie Manangement en de uitwerking van Tom van Catering. Echt weer een voorbeeld van het werken bij Bpop, wat mij betreft. Je werkt samen met allerlei verschillende mensen, met verschillende beroepen, interesses, bezigheden en ideeën. Je spreekt elkaar niet of nauwelijks fysiek, het meeste contact loopt via mail, app of telefoon. Inmiddels is dat natuurlijk bij veel mensen in hun reguliere werk nu ook zo door corona, maar voor mij was het in de afgelopen jaren altijd weer een geweldige ervaring als alles weer samenkomt en dingen lukken. Met in dit geval dus een heerlijke Borrelbox met onder meer Jopen Bier, een Borrelbox placemat als collectorsitem, pretzels en Olijcke kaasjes tot gevolg. Zo gaaf ook dat vrijwilligers de boxen in Haarlem en de buurgemeenten gaan bezorgen, en dat we de lokale horeca tot steun kunnen zijn als de Borrelbox daar wordt afgehaald. Bijna 40 horecagelegenheden werken met ons mee! Zo ben je onder meer welkom bij het Kantoor, Dodici, Het Wapen van Bloemendaal, Brick, Vooges en het Hofje zonder Zorgen. Dat is toch geweldig?’

Dedicated duurzaam

‘Iedereen die mij kent weet dat ik het leven door een groene bril bekijk. Ik scheid mijn afval, eet zoveel mogelijk vegetarisch of veganistisch, reis als het kan met het OV of elektrisch en probeer hier vrienden in mee te nemen. Super dat ik deze visie ook bij Bevrijdingspop heb mogen delen en uit heb mogen dragen. Duurzaamheid heeft echt een vaste plek binnen de organisatie en dus ook op het festival gekregen. Van de Green Battery op het Kinderfestival tot de Green Teams die zwerfafval prikken, tot de invoering van hardcups op het gastenterrein; we nemen in kleine stappen de weg naar het duurzaamste festival van Nederland. Dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren in de afgelopen acht jaar, daar ben ik trots op!’

Vrijwillig maar niet vrijblijvend

‘Vrijwilliger zijn bij Bpop heeft me ontzettend veel gebracht. Ik heb in 2013 mijn scriptie van de HvA met als onderwerp Bevrijdingspop geschreven, zo kwam ik binnen. Ik was meteen gegrepen door de sfeer. Ik ben zo dankbaar voor de kansen en mogelijkheden die het vrijwilligerswerk me heeft gegeven, niet in de laatste plaats door het enorme netwerk wat het festival me heeft opgeleverd. Het wordt lastig om de hechte band die ik met heel veel vrijwilligers heb gesmeed ergens anders te vinden. Het thema vrijheid zal me niet loslaten. Ik heb me altijd voor Bevrijdingspop ingezet omdat er naar mijn mening niets belangrijker is dan de vrijheid te hebben jezelf te zijn en je eigen mening te mogen verkondigen. Even los van de oorlog, dan.

Het optreden waar ik met heel veel plezier aan terugdenk is dat van La Gran Pegatina, een Catalaanse ska- en rumbaband. Één groot feest! Maar episch was voor mij het moment dat zanger Rinus met vlammenwerpers uit een vrachtwagen kwam tijdens de David en Jeroenshow. Op zo’n moment komt alles samen. Om dat moment, met die club mensen, in die sfeer en in die vibe te beleven…onbetaalbaar!’