Tiramisu

Boodschappenlijstje voor tiramisu (6 a 8 personen):

  • 500 gram mascarpone
  • 250 ml verse slagroom
  • 350 ml koude espresso of sterke koffie
  • 4 verse eieren
  • 80 gram fijne kristal suiker
  • 25 gram fijne kristal suiker of poedersuiker
  • 1 pak lange vingers
  • 60 ml Amaretto (kan ook zonder alcohol met 4 theelepels Dr. Oetker amandel aroma)
  • cacaopoeder

Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Garde
  • Pannenlikker
  • Weegschaal
  • Schaal
  • Handmixer of een keukenmachine
  • Lepel
  • Theezeefje of een kleine bolzeef

Let op:

  • Dit gerecht bevat rauwe eieren en is hierdoor niet geschikt voor zwangere vrouwen.
  • Dit gerecht bevat alcohol en is niet geschikt voor kleine kinderen en zwangere vrouwen, maak dan gebruik van amandel aroma.

Bereiding:

  1. Zet alvast de espresso/koffie zodat deze kan afkoelen voor gebruik.
  2. Doe de slagroom met 25 gram suiker in bekken en klop deze luchtig op.
  3. Scheid nu de 4 eieren zodat je alleen nog het eigeel hebt van de 4 eieren.
  4. Doe vervolgens het eigeel en de 80 gram suiker in de keukenmachine en klop deze op middelsnelheid voor 4 a 5 minuten, totdat de suiker is opgenomen door het eigeel en één massa vormt.
  5. Vervolgens doe je de mascarpone bij het eigeelmengsel en klop je het mengsel wederom op een middelsnelheid voor 3 a 4 minuten tot dat dit één mooie massa is.
  6. Als laatste stap voor de vulling mag je nu de slagroom bij het eigeel-mascarpone mengsel doen en klop dit op de hoogste stand door tot dat hier één massa uit ontstaat en de slagroom helemaal is opgenomen.
  7. Doe de espresso/koffie in een schaal en meng hier de Amaretto doorheen.
  8. Vervolgens dip je hier de lange vingers kort in – let op doe je dit te lang dan kunnen deze uit elkaar vallen en wordt de Tiramisu te nat op de bodem)
  9. Plaats direct de lange vingers op de bodem van de schaal en bedek deze.
  10. Verdeel nu de helft van de vulling over de lange vingers en verdeel deze netjes met behulp van een pannenlikker.
  11. Herhaal nu stap 8 & 9 zodat je een 2e laag lange vingers krijgt (heb je niet genoeg lange vingers meer laat dan wat ruimte tussen de koekjes.
  12. Verdeel nu het resterende deel van de vulling over de lange vingers en maak deze egaal met een pannenlikker.
  13. Zet nu de tiramisu minimaal 2 uur lang in de koeling, bij voorkeur 6 uur.
  14. Haal vlak voor consumptie de tiramisu uit de koeling, bestrooi deze met behulp van een theezeefje met cacaopoeder.
  15. Snij nu de tiramisu in het aantal gewenste stukken en leg deze op een bord.

Met dank aan Stef Hazenbosch voor het mogen lenen van zijn keuken. Kijk ook eens op zijn Facebookpagina: https://www.facebook.com/stefheid