Gallowstreet

Het debuutalbum van Gallowstreet getiteld “Battleplan” verschijnt 17 juni 2016 op V2 records.

Gallowstreet, de enfants terribles van de Nederlandse blaasmuziek. Dit veelkoppige collectief speelde afgelopen festivalzomer al op Dour, North Sea Jazz, Lowlands en Into the Great Wide Open. Festivalweides gingen voor het bijltje en de festivalgangers die door band genoeg opgepept waren om nog tot het ochtendgloren door te feesten kregen de kopertonen maar niet uit de oren. Gallowstreet weet dondersgoed waar het feest is en is altijd dienstbaar daar waar er behoefte is om te dansen, ook in het holst van de nacht. De sfeer die Gallowstreet neerzet op festivals haalden ze naar de club met hun eigen avond: “Enter the Gallowstreet”, waarvan de eerste twee edities uitverkochten.

Gallowstreet heeft zich binnen 2 jaar naar de Nederlandse frontlinie geblazen zonder een eigen LP. Na het verschijnen van de eerste EP en het releasen van de single Hattori door de Paradiso Vinyl Club, inclusief remix van de smaakmakers van Kraak & Smaak, volgt nu het debuutalbum van het imposante blazerscollectief. Met “Battleplan” laat Gallowstreet een nieuw geluid horen binnen het aanbod aan instrumentale blaasmuziek en verkiezen ze de Hollandse klei boven de bayous van Louisiana. Gallowstreet ligt overduidelijk niet naast Bourbon Street.

De albumtitel “Battleplan” verwijst naar het strijdplan dat voor elk festival getrokken moet worden om met de grote groep blazers de festivalbezoekers plat te spelen. Het strijdbare karakter komt zowel in het artwork als in de tracks op het album naar voren. Het artwork, gemaakt door Harm van Ee — vader van een van de bandleden — is een verwijzing naar de krakersrellen in het Amsterdam van de jaren 80.

“Battleplan” is een analoog, op long- en spierkracht gebaseerd geluid, geïnspireerd door de diverse sounds van het nachtleven in de hoofdstad. Van hiphop tot house, Gallowstreet neemt de muziek die geproduceerd zou worden door synthesizers en drumcomputers en haalt ze door de analoge kopermolen. Met “Battleplan” en hun liveshow geeft Gallowstreet live muziek met blazers waarop gedanst kan worden de plek terug die door komst van de DJ-cultuur verloren leek gegaan. De plaat zelf is opgenomen in Kytopia onder toeziend oog van Simon Akkermans en Pieter Vonk van EpicRainbowUnicornStudios.

De klappen op de snare van Hudson Mohawke’s trap-bangers klinken nog door maar worden vermengd met de referenties naar soundtracks van grootmeester Ennio Morricone. De saxofoonpartijen op Hattori verwijzen naar de Kung-Fu films waar de  Wu-Tang Clan maar al te graag gebruik van maakt. Op de nieuwe single Diesel wordt de volledige blazerssectie ingezet om een gedragen intro te spelen waarna een four-to-the-floor saxofoonstaccato als snel omslaat in een maniakale goa-trance pulsebeat. Als een van de laatste tracks op het album is Etna geïnspireerd op de drum ’n’ bass die zijn hoogtijdagen beleefde in de jaren 90.  Je zou bijna vergeten dat een brassband hier alles heeft ingespeeld. Titeltrack Battleplan belicht een andere kant van de groep. Naast grootse, dynamische melodieën laat Gallowstreet ook zien dat ze niet altijd hun overweldigende energie hoeven aan te spreken, dat het ook kan lonen om klein te beginnen en vervolgens los te breken wanneer het nodig is. Met “Battleplan” zoekt de groep naar nieuwe manieren om blazers en percussie te mengen in een breed palet aan tracks.

Foto credits: Ben Houdijk