Zonnig, zaterdags Bevrijdingspop feest van de vrijheid

Drie bandjes in een gymzaal. Zo is Bevrijdingspop Haarlem in 1980 begonnen, om jongeren meer bij het vieren van onze vrijheid te betrekken. Inmiddels is de 38e editie van het Haarlemse bevrijdingsfestival achter de rug. Daar waren volgens de organisatie 140.000 bezoekers bij aanwezig. Bevrijdingspop-oprichter Ilco van der Linde was voor even terug op het hoofdpodium, tijdens het 5voor5 moment.

Blikopeners

‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ is de centrale boodschap van Bevrijdingspop Haarlem. Om daaraan invulling te geven zijn op 5 mei diverse thematische Blikopeners georganiseerd op het festivalterrein. Zo konden bezoekers een ‘levend boek’ lenen, werden rapteksten over de vrijheid geschreven en gedeeld, en korte, interactieve toneelstukken rondom het thema vrijheid opgevoerd.

Tijdens het 5voor5 moment werd op alle veertien nationale bevrijdingsfestivals gelijktijdig stilgestaan bij de vrijheid. In Haarlem hield Bevrijdingspop-oprichter Ilco van der Linde een vurig pleidooi om samen een vuist te maken tegen onrecht en onvrijheid.

Muzikale verbinding 4 en 5 mei

Muzikaal gezien was Bevrijdingspop 2018 zeker ook een feest van de vrijheid. ’s Middags waren het Haagse DI-RECT, Ambassadeur van de Vrijheid MY BABY en Kinderfestival hoofdacts 4Life en Ralf Mackenbach meest in het oog springende publiekstrekkers. Na het 5voor5 moment imponeerde Jacqueline Govaert met haar vocale kwaliteiten. Het Zuid-Afrikaanse Ladysmith Black Mambazo gaf de vrijheidsboodschap een swingend, internationaal tintje. Rico & Sticks deelden muzikaal stevige dreunen uit aan het dolenthousiaste Haarlemse publiek, waarna het Belgische Triggerfinger de klus afmaakte met een keiharde muzikale knock-out. Op een vol en altijd relaxt Jupilerveld kreeg Bizzey met ontbloot bovenlijf iedereen aan het springen. De Alain Clark XXL Band verbond het Herdenkingsconcert op 4 mei daarna met het vieren van de vrijheid op 5 mei en sloot de avond af.

Bevrijdingspop 2019

Op zondag 5 mei vindt Bevrijdingspop Haarlem 2019 plaats. Graag tot dan!

Foto: Archie Backx