Vrijheidscolleges: het onderwerp is actueler dan ooit

Zijn colleges saai? Welnee! En al helemaal niet de Vrijheidscolleges die speciaal voor de Bevrijdingsfestivals worden georganiseerd. Op het online festival van Bevrijdingspop zijn Vrijheidscolleges te bekijken van komiek Soundos El Ahmadi, zanger en presentator Joris Linssen en auteur Haroon Ali. Ook kun je op 5 mei 2021 live met hen chatten over vrijheid. 

Persoonlijke invalshoek

Sinds 2013 worden er in aanloop naar 5 mei Vrijheidscolleges georganiseerd. Deze inspirerende verhalen zijn een vast onderdeel in het programma van veel bevrijdingsfestivals. “Voor 5 mei maken we een interactief online programma waar kijkers vragen kunnen stellen aan de vrijheidssprekers via de chat. Met ons nieuwe interactieve online format hopen we rond 5 mei nog meer mensen te betrekken bij het onderwerp,” aldus Esther Lubberding directeur van de Vrijheidscolleges. Lubberding; “Sinds de coronamaatregelen doen we bepaalde colleges online, maar we hopen na de vaccinaties snel weer live bijeenkomsten te kunnen organiseren. Het onderwerp vrijheid is actueler dan ooit”.

Soundos: kansen en vooroordelen

Het college van komiek Soundos El Ahmadi gaat over kansen en vooroordelen. Voor veel vrouwen bestaat er een glazen plafond, maar dit is nog veel harder voor vrouwen uit een minderheidsgroep. In haar Vrijheidscollege spreekt Soundos over wat er gebeurt als je hard op dat plafond bonkt.

fbt

Haroon: zoektocht naar identiteit

Auteur Haroon Ali vertelt in zijn Vrijheidscollege zijn zoektocht naar identiteit. In 2020 bracht hij zijn eerste boek ‘Half’ uit over zijn Pakistaanse afkomst. Hij deelt ook hoe jongeren in Nederland de regie kunnen nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie.

Joris: het recht om anders te zijn

Zanger en presentator Joris Linssen gaat in zijn Vrijheidscollege in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa. Joris toont in zijn programma’s graag paradijsvogels en andere mensen die op een bijzondere wijze afwijken van de norm. Zelf wil hij zich ook niet altijd conformeren.

Foto-credits: 
Joris Linssen: KRO NCRV Stijn Ghijsen
Ali Haroon: Frank Ruiter