̶N̶a̶t̶t̶e̶ Droge Bevrijdingsrun

De derde Bevrijdingsrun leek vooraf in het water te vallen. Amper twee uur voor de start goot het nog van de lucht. Maar op het moment dat de lopers zich in de Haarlemmerhout verzamelden en hun warming-up deden, was het droog. Dat bleef het ook tot een half uur na de finish van de laatste lopers, toen de buien weer over Haarlem trokken.

Het laatste vrijheidsevenement in aanloop naar Bevrijdingspop 2018

“Vrijheid is niet vanzelfsprekend”, zo gaf Bevrijdingspop-voorzitter Simon Raedts voorafgaand aan de loop aan de verzamelde deelnemers mee. “Om aan die gedachte invulling te geven, organiseerde Bevrijdingspop ook dit in aanloop naar 5 mei weer vier vrijheidsevenementen. Op 1 januari de Bevrijdingsduik in Zandvoort. Op 2 februari het Bevrijdingsdebat met scholieren van Het Schoter. Op 3 maart een ijskoude Bevrijdingswandeling. En vandaag, op 4 april, de Bevrijdingsrun. In een estafettevorm geven we de vrijheid symbolisch door, hier op de plek waar over een maand Bevrijdingspop wordt gehouden.”

Het gaat niet om de tijd

Na deze woorden en de warming-up van Walter Heijmans die eind mei voor het goede doel een marathon loopt in Kenia, ging de Bevrijdingsloop van start. Een lang lint slingerde vervolgens vanuit de Haarlemmerhout naar het Spaarne en via Heemstede weer terug. De afstand was niet belangrijk, het ging niet om de tijd. Wat telt is dat alle deelnemers een leuke avond hebben gehad en dat we samen met mede-organisatoren gemeente Zandvoort en Runnersworld misschien weer wat mensen hebben aangezet tot nadenken over onze vrijheden.

Nog een maand…

Volgende stop: het Herdenkingsconcert op 4 mei en natuurlijk Bevrijdingspop op 5 mei. Laten we hopen dat de weergoden ons dan net zo goed gezind zijn!