Troonrede 2019: ‘In verzet komen als dat nodig is’

Aan het eind van de Troonrede 2019 haalt koning Willem-Alexander de oud-Engelandvaarder Rudi Hemmes aan. De nu 96-jarige generaal-majoor buiten dienst nam als lid van de Prinses Irene Brigade deel aan de bevrijding van ons land. Hij vindt dat wie geknecht wordt, in opstand moet komen: ‘Ik voel me verantwoordelijk om door te geven aan jongere generaties dat je in verzet moet komen als het nodig is.’ 

Steile Pyreneeën

In een interview met de Volkskrant uit 2015 bespreekt de heer Hemmes het verloop van ‘zijn’ Tweede Wereldoorlog. Samen met maatje Bob vluchtte hij naar Spanje en later naar Engeland. Dat de Pyreneeën zo steil zijn, hadden beide vrienden niet kunnen vermoeden.

Bevrijding van Tilburg

Twee maanden na D-Day keert de heer Hemmes terug op het Europese vasteland. Na strijd te hebben gevoerd in Frankrijk, is hij uiteindelijk betrokken bij de bevrijding van Tilburg. Ook in de periode na de Tweede Wereldoorlog blijft Rudi Hemmes lid van de Nederlandse krijgsmacht; omdat het nooit meer oorlog moet worden en dat in zijn ogen alleen mogelijk is als je als land zo sterk bent dat niemand je durft aan te vallen. Als ervaringsdeskundige richt hij zich daarbij op het opleiden van nieuwe militairen.

Reisverhaal Engelandvaarder Rudi Hemmes from Klim naar de vrijheid on Vimeo.