Sprekers Nationale Herdenking en 5 mei-lezing bekend

Schrijver, historicus en tv-presentator Hans Goedkoop houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aansluitend houdt burgemeester Halsema van Amsterdam de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. De jaarlijkse 5 mei-lezing wordt dit jaar gegeven in Oss door Ridder der militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman.

Nationale Herdenking en 5 mei-lezing

De 5 mei-lezing wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss. De NOS zendt zowel de Nationale Herdenking als de 5 mei-lezing live uit op NPO 1.
Daarnaast worden de 4 mei-voordracht en 5 mei-lezing gebundeld in een uitgave in samenwerking met de CPNB, deze is vanaf 3 mei verkrijgbaar in de boekhandel.

Hans Goedkoop

Hans Goedkoop is bekend als tv-presentator van onder meer het geschiedenisprogramma Andere Tijden, waarvan meer dan 800 afleveringen zijn gemaakt. In 2012 verscheen Goedkoops boek De laatste man waarin hij vertelt over de zoektocht naar de acties en drijfveren van zijn grootvader, KNIL-generaal Van Langen, tijdens de afwikkeling van de dekolonisatie van Indonesië.

Femke Halsema

Traditiegetrouw houdt de burgemeester van Amsterdam om de drie jaar de toespraak op de Dam. In 2019 sprak Femke Halsema over de pijn en het grote verdriet die aan onze vrijheid vooraf gingen. Afgelopen jaar werd de toespraak gehouden door André van Duin.

Gijs Tuinman

Gijs Tuinman is een Nederlandse officier in de rang van luitenant-kolonel van de Koninklijke Landmacht. In 2014 werd Tuinman door koning Willem-Alexander tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e klasse geslagen. Tuinman ontving deze hoogste militaire onderscheiding voor zijn optreden tijdens enkele missies in Afghanistan in 2009. Momenteel is Tuinman docent krijgswetenschappen aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Daarnaast deelt hij zijn visie op vrijheid in de Vrijheidscolleges die hij in het land geeft.

4 en 5 mei 2022

Het Nationaal Comité gaat bij de voorbereidingen op 4 en 5 mei uit van verschillende scenario’s die zijn afgestemd op de coronamaatregelen. Half april wordt bekend gemaakt welk scenario er gekozen is en wat dat betekent voor de toegankelijkheid van de herdenking en de vieringen.