Levende Getuigenissen in het Stedelijk Gymnasium

Scholieren van het Stedelijk Gymnasium interviewden voor Bevrijdingspop 2019 vluchtelingen en mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Hun indrukwekkende verhalen vind je op deze pagina. Ook worden quotes uit en foto’s van de interviews gebruikt tijdens het Herdenkingsconcert op 4 mei 2019.

We willen alle deelnemers hartelijk danken voor hun medewerking: Levende Getuigen, het Stedelijk Gymnasium, haar docenten en leerlingen, en EDG Fotografie.

‘Vrijheid is kunnen worden wie je wilt worden. Jongeren kunnen dat nu.’

Ans kreeg tijdens de Hongerwinter respect  voor haar moeder die op de fiets naar de Achterhoek reed, op Etenstocht. Interview: Silvia en Liesel. Lees verder >>

‘Mijn zusje is ziek geworden door de slechte hygiëne en de ondervoeding in het kamp’

John belandde als kind in een Jappenkamp en werd bij terugkomst in Nederland met weinig begrip en warmte ontvangen. Interview: Catheline en Chiara.
Lees verder >>

‘Wat doe ik, als de tranen een zee in mijn hart hebben gemaakt?’

Tania vraagt zich af of haar kinderen hun jeugd nog wel terugkrijgen en of zij kunnen opgroeien in Aleppo. Interview: Susanne en Zara.
Lees verder >>

‘Het kamp in Semarang vond ik maar een saaie boel’

Wim’s vader overleefde de Tweede Wereldoorlog niet, dankzij een fatale combinatie van een maagzweer en het harde werk aan de Sumatraanse spoorlijn. Interview: Hannah.
Lees verder >>

‘Ik voelde mij pas vrij, toen ik met mijn familie herenigd was.’

Zafer uitte openlijk  kritiek  op president Assad van Syrië, door als dichter teksten en een muziekvideo van ruim 10 minuten over zijn misdaden te publiceren. Tijdens zijn vlucht moest hij vrouw en kinderen achterlaten. Interview: Jochem en Boris.
Lees verder >>

‘De impact van de oorlog heeft mijn ouders voorgoed veranderd’

Jack moest van kleins af aan overleven, omdat hij Joods is. Op een dag moest hij zich zelfs op zolder verstoppen, in een sleuf. Interview: Interview: Dane en Matthias.
Lees verder >>

‘Ik ben nog steeds bang voor de politie.’

Vijf jaar geleden arriveerde Moustafa vanuit Aleppo, Syrië in Nederland. In een video-interview (!) leren we de nieuwkomer wat beter kennen. Via de Welkom-app helpt hij nu zelf vluchtelingen, aan werk, met taal of een sociaal netwerk. Interview: Lize en Senna.
Lees verder >>

‘Oorlog verdwijnt niet uit een mens’

Een Japans meisje gaat in gesprek met een overlevende uit een Japans concentratiekamp – Thea; een kans om elkaars verhaal te leren kennen en niet tegenover elkaar, maar náást elkaar te staan. Interview: Yuki en Noa.
Lees verder >>

‘Ik wil zelfstandig zijn, niet afhankelijk.’

Daniël vluchtte uit Ethiopië en volgt nu in Nederland een opleiding tot loodgieter. Interview: Finn en Sem
Lees verder >>

‘Ik heb altijd de drang naar vrijheid’

Heleen woonde gedurende een deel van de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp en keerde terug naar Nederland met een enorme leerachterstand. Interview: Femke & Luna.
Lees verder >>

Een aantal interviews is zonder foto’s gepubliceerd, deels op verzoek van de geïnterviewden, deels om andere redenen.

‘Het was gevaarlijk om te vluchten, als je gepakt werd zou het niet goed aflopen.’

Ellaha uit Afghanistan woonde in een levensgevaarlijk oorlogsgebied. Hoe was het hierna om als vluchteling in Nederland te komen wonen? Interview: Otto en Jeroen.
Lees verder >>

‘Een ding ben ik niet verleerd en dat is lachen’

Hyan wilde als advocaat niet vechten tegen zijn eigen Syrische volk. Interview: Tom en Idse.
Lees verder >>

‘In Syrië werd je opgepakt als je iets beledigends zei over de president’

Said sprak zich uit tegen president Assad van Syrië en zette daarmee zijn eigen leven op het spel. Interview: Alexia en Nola.
Lees verder >>

Foto’s: Edward Draijer | EGD Fotografie | www.egdfotografie.nl

Levende Getuigenissen is tot stand gekomen met medewerking van Vluchtelingenwerk Nederland.