Nagenieten met Songs for Freedom

Songs for Freedom is een samenwerking tussen de bevrijdingsfestivals en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het project geeft muzikanten, componisten en tekstschrijvers uit de verschillende provincies de kans om hun Song of Freedom te laten horen en uitgekozen te worden als winnaar. Op 5 mei klonken tal van Songs for Freedom.

Bevrijdingpop Haarlem heeft in 2021 in het kader van Songs for Freedom twee conservatoriumbands (CHARLOT en Bob Poldermans) gevraagd een nummer te schrijven en het nummer tijdens onze livestream op 5 mei ten gehore te brengen. Daarnaast hebben wij twee acts via jongerenorganisatie Triple Threat hetzelfde gevraagd. Deze vier nummers waren dus op 5 mei te horen. En nu kun je ze dus online terugluisteren!

CHARLOT

Het nummer Cosmic Connections gaat over geromantiseerde connecties tussen geliefden. In het nummer vraagt Charlot zich af of die connecties echt bestaan. Zonder vrijheid zal je dat nooit ontdekken. Degene die zo mooi is als het maanlicht, overschaduwt de nacht. Degene die mysterieus is, blijkt oppervlakkig. Degene die perfect is, onbereikbaar. Het nummer is een kosmische nachtrit, waar je danst met de sterren en de maan. Dus de vrijheid die we hebben om te ontdekken welke vorm van liefde dan ook staat centraal.

Bob Poldermans

Het nummer Crazy World roept op om de ogen te openen voor conflicten, corruptie en ongelijkheid in de wereld. Tegelijkertijd spoort het lied aan om elkaar, in dezecrazy world,
lief te hebben.
Deze thema’s die dit lied aansnijdt passen bij Bevrijdingsdag. Op deze dag vieren wij in Nederland namelijk de vrijheid, iets wat nog altijd niet vanzelfsprekend is. Zelfs in ons eigen bevrijde land hebben we nog altijd te maken met ongelijkheid en onrecht. Hopelijk staan we zowel op Bevrijdingsdag, maar ook de rest van het jaar bij stil en kunnen we de vrijheid blijven vieren en verbeteren.

Triple Threat

Stichting Triple Threat uit Haarlem-Schalkwijk heeft geheel op zijn “eigenwijze” 4 nummers gemaakt die betrekking hebben op vrijheid. Hier hebben ze een volledige videoclip van gemaakt en daar tussen wat korte fragmenten van de artiesten met hun visie over vrijheid. Het laatste nummer in de clip is een samenwerking van al deze TTT-artiesten.
Triple ThreaT is een stichting die gelooft in jongeren en wil jongeren van 6 t/m 21 jaar in hun kracht brengen door ze onderdeel te maken van een positieve lifestyle community. Een gemeenschap waar jongeren een veilige thuishaven vinden en omringd worden door soortgenoten die zich allen inzetten voor ontwikkeling en het bieden van een maatschappelijke bijdrage.

Juist jongeren uit gezinnen met minder draagkracht hebben veelal een zetje in de rug nodig om te ontbloeien naar de potentie die zij bezitten. De doelgroep voelt zich ongehoord en wil graag worden geaccepteerd, dit is echter alleen mogelijk als zij participeren binnen de samenleving.

Het is niet de intentie van TTT om zogenoemde problemen die de jeugd veroorzaakt op te lossen. Het dient volgens TTT omgedraaid te worden, zie de kwaliteiten van jeugd, erken de expertise en focus op kansen die jeugd bied. Een natuurlijk gevolg is dat problemen worden opgelost en zelfs kunnen worden vermeden.

Foto boven artikel: Roel Syperda