Muziek en vrijheid hand in hand op Bevrijdingspop

Dat Bevrijdingspop 2018 weer een prachtig muzikaal feest gaat worden, staat vast. De line-up belooft een mooie afwisseling van grote namen en nieuw talent, voor ieder wat wils. Maar naast de muziek zet de organisatie van Bevrijdingspop zich ook dit jaar weer onverminderd in om mensen aan het denken te zetten. Vrijheid is immers niet vanzelfsprekend. Met een aantal themaprojecten, zogenaamde ‘Blikopeners’, wordt hier dit jaar aandacht gevestigd op zowel 4 als 5 mei.

Herdenkingsconcert

Tijdens het herdenkingsconcert op 4 mei zal naast klassieke en popmuziek ook aandacht zijn voor het project Levende getuigenissen. Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium interviewden eind maart veteranen en mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Een bijzondere ontmoeting tussen verschillende generaties die zijn opgegroeid onder totaal verschillende omstandigheden. De hoogtepunten van deze interviews worden op 4 mei op de grote schermen bij het
podium vertoond en zijn op 5 mei te bezoeken in een pop-up tentoonstelling op het Bevrijdingspopterrein.

Vrijheid vieren

Ook tijdens Bevrijdingspop op 5 mei wordt ruimschoots aandacht besteed aan het thema ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’. Uiteraard wordt zoals ieder jaar het bevrijdingsvuur weer ontstoken. Bij de start van Bevrijdingspop wordt het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen, waar op 5 mei de vrede werd getekend, naar Haarlem gebracht. En net als voorgaande jaren is het ook dit jaar weer mogelijk om te speeddaten met veteranen.

De Blikopeners

Dankzij de ‘Blikopeners’ worden bezoekers van Bevrijdingspop op een bijzondere manier met anderen in contact gebracht. Om hen zo over hun eigen (voor)oordelen te laten nadenken. Want als je mensen beter leert kennen en openstaat voor hun leven, is het beeld dat je van hen krijgt vaak anders dan je in eerste instantie dacht.
Zo kunnen bezoekers een bezoek brengen aan de mensenbieb om een ‘levend boek’ te lenen. De boeken zijn mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Denk aan een transgender, (ex-)verslaafde of vluchteling. Iemand die afwijkt van de ‘norm’ en daardoor de kans loopt anders benaderd, buitengesloten of  gediscrimineerd te worden. Door bezoekers en deze mensen aan elkaar te koppelen kunnen we er samen voor zorgen dat er meer wederzijds begrip is voor mensen die anders dan anderen zijn.
Daarnaast gaan jonge acteurs in de interactieve theatervoorstelling ‘Back to Back’ samen met bezoekers op zoek naar antwoorden op lastige kwesties. Tijdens STAD STAGE: FIST OF FREEDOM vertellen jongeren via een rap hun eigen verhaal over vrijheid en onvrijheid. Zo komen muziek en vrijheid weer mooi samen op Bevrijdingspop 2018.

Foto: Marike Beschop