Levende Getuigenissen maakt het ‘echt’

Net als in 2016 en 2018 organiseerde Bevrijdingspop dit jaar weer Levende Getuigenissen, als een van de vrijheidsprojecten in aanloop naar Bevrijdingsdag, 5 mei. Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Haarlem ontmoetten deze avond een onderduiker uit WOII, mensen die Nederlands-Indië gevangen zaten en vluchtelingen uit Afghanistan, Eritrea en Syrië.

Simpele, maar indrukwekkende formule

Tegenover iemand plaatsnemen die je niet eerder ontmoet hebt. Verhalen horen uit oorlogen, dichtbij of ver weg, in een ver verleden of juist recent. En dan die verhalen optekenen. Het is een even simpele als indrukwekkende formule. Levende Getuigenissen start ditmaal met een inleiding door Anita de Hart vanuit Bevrijdingspop, waarna de Syrische Tania twee zelfgeschreven gedichten voordraagt.

Samen naar Ajax

Tijdens de ontmoetingen die hierop volgen, is het mooi te zien hoe respectvol de leerlingen met de getuigen omgaan. “Wij kennen de verhalen uit de media”, zo geeft een deelnemer aan. “Maar om het nu rechtstreeks van iemand te horen, maakt het heel echt.”

Anderen vinden het heftig om te horen dat kritiek op de leider van een land ervoor zorgt dat je direct in de gevangenis kunt belanden. Andersom geven de Levende Getuigen aan “blij te zijn met wat zij nu hebben en het veilige leven dat zij hier in Nederland kunnen leiden.”

Daniël, een van de Levende Getuigen, is fan van Ajax. Aan het eind van de avond blijkt dat de twee leerlingen die hem hebben geïnterviewd, hem binnenkort meenemen naar Ajax.

Uitgewerkte interviews binnenkort te lezen

De afgenomen interviews worden de komende tijd uitgewerkt door de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Haarlem en gepubliceerd op deze website.

Op 4 mei worden er foto’s en quotes vanuit Levende Getuigenissen getoond op de schermen naast het podium, tijdens het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert.