‘Ik mis de geur van de Syrische jasmijn’

Na een korte inleiding van het bestuur van Bevrijdingspop kregen wij een 12-jarig meisje toegewezen om te interviewen. Dit bleek al de favoriet bij het bestuur te zijn en was dat dan ook snel van ons. We doken meteen in het interview wat al snel meer een gezellig gesprek was dan een puntsgewijze vraag en antwoord-situatie
gezien de leeftijd van Shaza. Kregen we antwoorden die veel minder media beinvloed waren, en merkte we dat de blik op zo een groot onderwerp uit de ogen van een kind ook heel interresant kon zijn .

We begonnen met wat persoonlijkere vragen over dingen die we leuk vonden en dingen die Shaza leuk vond toen ze nog in Syrië woonde. Shaza bleek een getalenteerd meisje te zijn. Ze speelde een Arabisch instrument genaamd Qanûn en ze vertelde hoe ze zich helemaal kwijt kon in dit snaarinstrument. En dat als ze muziek hoorde dit meteen kon spelen, wat wij enorm knap vonden.

De reis

Daarna vertelde Shaza ons hoe ze hier terecht was gekomen. De moeder van Shaza was van tevoren vertrokken naar Nederland omdat het gerucht ging dat je in Nederland het snelst onderdak kon krijgen. In Nederland moest de moeder van Shaza 1 jaar in een AZC verblijven, onder niet al te prettige omstandigheden. Daarna is Shaza gevolgd met haar gezin via Egypte en soms korte tijd in Turkije. Maar Turkije was erg lastig want het was er erg duur en het gezin sprak geen Turks.

De zus van Shaza had ook geen visum en moest daarom langere tijd alleen in Turkije verblijven. Ondertussen probeerde Shaza en haar vader het visum vanuit Egypte te regelen, wat uiteindelijk gelukt is via een vriend en omdat haar familie in een ander land wat natuurlijk enorm vervelend is. Daarna konden ze als gezin naar Nederland waar ze in Alkmaar in een AZC terechtkwamen. Oop de vraag waar ze in haar reis het liefst verbleef, antwoordde ze Syrië.
Shaza heeft nog steeds veel familie in Syrie waar ze maar soms contact mee heeft. Dit is natuurlijk een enge gedachte dat de mensen waar je zoveel van houdt op een plek zitten waar jij vanwege gevaar gevlucht bent.

Nu in Nederland

Shaza gaat naar een taalschool in Nederland en leert daar heel hard om de Nederlandse taal te beheersen. Iets wat heel goed lukt, want Shaza spreekt helder en duidelijk Nederlands.
Shaza doet binnenkort mee aan Hollands got Talent en we roepen iedereen op die dit leest om te gaan stemmen.
Shaza vond fietsen heel raar toen ze hier in Nederland kwam, maar ze kan het al wel. Het is al duidelijk dat Shaza snel leert.
Ook schaatsen kan Shaza. We vroegen ons af hoe belangrijk dit was, maar het getuigt in ieder geval van integratiemotivatie, wat mooi en leuk is om te zien.

Interview door Nienke en Pepijn

Dit interview is het resultaat van het Levende getuigenissen-project van Bevrijdingspop. Op maandag 4 april 2016 ontmoetten leerlingen van het Rudolf Steiner College uit Haarlem mensen voor wie vrijheid niet vanzelfsprekend is. Omdat zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Omdat zij namens Nederland als veteraan hebben gestreden. Of omdat zij hier naartoe gevlucht zijn. Deze bijzondere ontmoetingen zijn door de leerlingen uitgewerkt tot interviews.

Fotografie boven het artikel: EGD Fotografie