Haarlem herdenkt Joodse oorlogsslachtoffers met tijdelijk lichtmonument

Op Holocaust Memorial Day zijn de 733 Joodse stadsgenoten herdacht die werden vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daan Roosegaarde maakte het tijdelijke lichtmonument Levenslicht – dat bestaat uit 733 lichtgevende stenen.

Het lichtmonument is op 27 januari 2020 onthuld tijdens een bijeenkomst op de Grote Markt, waarbij alle 733 namen van de Haarlemse Holocaust-slachtoffers door verschillende sprekers werden voorgelezen. Ook burgemeester Wienen nam een pagina met namen voor zijn rekening en sprak vervolgens: “We staren naar het kwaad. Niet ver weg, maar angstwekkend dichtbij. Hier, in onze stad. Al die namen die we gehoord hebben. Al die mensen hebben hier gelopen op dezelfde Grote Markt als waar wij nu staan. Ze hebben gelachen, geleefd. Zijn er woorden voor dit nameloze leed? Voor zoveel blinde haat? Uiteindelijk is er vooral woede en pijn, verdriet en rouw.”

Initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei

Op haarlem.nl meldde de burgemeester eerder: “Het monument is een landelijk initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waarmee we alle 104.000 Joodse landgenoten herdenken die vermoord werden in de oorlogsjaren 1940-1945. Voor Joden zijn stenen erg belangrijk in hun herdenkingstraditie. Bij graven leggen zij altijd een steentje neer. Elke steen uit dit monument staat symbool voor een overledene. Om de paar seconden lichten een paar stenen op en doven weer. Zo maken we onze overleden Joodse stadsgenoten zichtbaar.”

104.000 stenen in totaal

Levenslicht is een landelijk initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei . Het monument is tot 2 februari te bezichtigen in de Kloostertuin van het stadhuis. Ook in andere steden is een Levenslicht-monument geplaatst. Het bestaat in totaal uit 104.000 stenen, één steen voor ieder Nederlands slachtoffer.

Foto’s: Roel Syperda