Gezocht: vrouwen in het verzet

NH-Archief is op zoek naar vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland in het verzet hebben gezeten. Hun verhalen worden verteld in een nieuwe permanente tentoonstelling ‘De vele gezichten van vrouwen in verzet’ in de Janskerk in Haarlem. 

Aandacht voor vrouwen in het verzet

Naast het gevaarlijke werk dat mannen in het verzet deden, is relatief weinig aandacht voor de rol van vrouwen hierin. Natuurlijk zijn er een aantal bekende verzetsheldinnen, zoals Hannie Schaft en Corrie ten Boom, maar zij zijn niet de enigen geweest. Vrouwen die hun huizen openstelden voor onderduikers en verzetslieden, die honderden kilometers per week fietsten met gevaarlijke vracht of boodschappen, die op de uitkijk stonden, die bonnen rondbrachten en neergeschoten piloten begeleidden uit bezet gebied.

Tentoonstelling

Met de tentoonstelling ‘De vele gezichten van vrouwen in verzet’ wil het NH-Archief het traditionele beeld van verzet verbreden en deze vele Noord-Hollandse vrouwen erkenning geven voor hun werk voor het verzet, op wat voor manier dan ook.

Lees meer en meld vrouwen in het Noord-Hollandse verzet aan bij NH Archief.