Bevrijdingspop is op 4 en 5 mei te gast in de Haarlemmerhout. Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid om deze unieke locatie met respect te benaderen en nemen verschillende maatregelen om het park en haar omgeving te beschermen.
Bescherming van het park
In overleg met gemeente Haarlem treft Bevrijdingspop tijdens de opbouw maatregelen om het stadspark Haarlemmerhout te beschermen. Zo worden de historische bomen beschermd met houten beschuttingen.
Tijdens de bouw van de podia is het gras afgezet, zodat er niet met heftrucks en dergelijke overheen gereden wordt.
Indien het in de Bevrijdingspop-periode hard heeft geregend, wordt een deel van het gras eventueel afgedekt, om kapotlopen van de grasmat te voorkomen.
Vervoer
Bevrijdingspop roept bezoekers via haar website en op social media actief op de auto te laten staan op 5 mei. Ook worden er op 5 mei rondom de Haarlemmerhout verschillende extra fietsenrekken geplaatst.
Met resultaat: 16% van de bezoekers komt lopend, 28% met de fiets, 41% maakt gebruik van het openbaar vervoer en 28% komt met de auto.
Foto: Marcus van Dam
Productietransport
Om het vervoer van podia, cabins, etc. in de Bouwweek en tijdens de afbouw te stroomlijnen, wordt een vaste rijroute rondom het festivalterrein ingesteld – met eenrichtingsverkeer.
Om onze footprint zoveel mogelijk te beperken, wordt er maximaal gebruikgemaakt van lokale leveranciers.
Vrijwilligers van Bevrijdingspop maken gedurende de op- en afbouw en tijdens het festival zoveel mogelijk gebruik van fietsen. Hiervoor is een samenwerking ingesteld met het Zwarte Fietsenplan.
Foto:Â Marcus van Dam
Afval
Onnodig verbruik van papier en ander materiaal wordt tegengegaan: hekdoeken worden bewaard en hergebruikt (80-90%) en flyeren op het festivalterrein is niet toegestaan.
Backstage wordt afval gescheiden (karton en glas) en we werken op het gehele terrein met biologisch afbreekbare bioware PLA-bekers.
Op het festivalterrein is een groot aantal afvalbakken geplaatst, cateraars werken met 100% milieuvriendelijke disposables. Buiten het terrein helpen Groene Muggen bezoekers eraan te herinneren waar de afvalbakken staan.
Foto:Â Edward Draijer
Knutselen met afval
In samenwerking met Kinder Opvang Haarlem bestaat het materiaal in de knutselstraat dit jaar volledig uit afvalmateriaal. De materialen komen van Mooizooi. Daarnaast kan er ook geknutseld worden met ingeleverde bekers. Kinderen kunnen zelf hun beker meenemen, spoelen in een waterton en er iets moois van maken.
Foto:Â Stef Backx
Energie
Een deel van de gebruikte energie wordt opgewekt met de zonnepanelen van Green Battery.
Veel verlichting is in LED uitgevoerd.
Water
Er zijn 3 tappunten op het terrein waar bezoekers gratis water kunnen krijgen.
Eten en drinken
Diverse foodtrucks op het terrein serveren biologisch voedsel. Er wordt gekeken naar lokale initiatieven waarbij voedsel wordt gerecycled tot innovatieve food- en drink-concepten.
Wat kun jij doen?
- Kom lopend of op de fiets als je dichtbij woont, of met OV als je verder weg woont
- Kom je toch met de auto, ga carpoolen. Deel je lege plek via een gratis carpool app zoals blablacar.
- Gooi je lege bekers, eet-disposables en biertrays in een afvalcontainer en houd ook de omgeving buiten het terrein schoon.
- Kom knutselen in de knutselstraat en ontdek de waarde van afval