De Europese Verkiezingen 2019 en de Bevrijdingsfestivals

Op 23 mei 2019 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Tijdens de veertien Bevrijdingsfestivals op 5 mei kom je alles te weten over de geschiedenis van de Europese Unie, nut en noodzaak van Europese samenwerking, de betekenis van Europa voor jouw regio, de verschillende politieke partijen waarop je kunt stemmen en muziek uit de verschillende lidstaten.

European Village

Op alle Bevrijdingsfestivals ben je 5 mei welkom in een ‘European Village’, waar de aandacht vol op de naderende verkiezingen ligt. Meld je aan voor de campagne ´Ik stem deze keer´en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen. Laat je door de verschillende politieke partijen informeren over hun standpunten en bekijk de informatieve expositie over de geschiedenis van de Europese Unie en het belang van Europa voor jouw regio.

Europese acts op alle festivals

Op zondag 5 mei treden op alle Bevrijdingsfestivals artiesten uit verschillende Europese lidstaten op. Ook komen er op de podia minidebatten tussen kandidaten voor het Europarlement. Aan de invulling hiervan wordt momenteel hard gewerkt. In Haarlem treedt Laura Polence uit Letland op. Nog nooit eerder traden bands uit zoveel verschillende Europese landen op tijdens de Bevrijdingsfestivals!

Geschiedenis

Het Europese Parlement is de democratische instelling van de Europese Unie en het enige orgaan waarop de inwoners van de Europese lidstaten direct invloed kunnen uitoefenen. De Europese Unie ontstond als reactie op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. In 1950 verenigde een aantal Europese landen zich om te zorgen voor een blijvende vrede. Met succes! In 2012 ontving de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede. De succesvolle inzet voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten was volgens het Nobelcomité de belangrijkste prestatie van de EU.