Bevrijdingspop Herdenkingsconcert 2023 met LAKSHMI, Erfgoeddragers en Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers

Op donderdag 4 mei 2023 organiseert Bevrijdingspop Haarlem het Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout. Het concert is gratis toegankelijk en begint om 20.30 uur, direct na de herdenking aan de Dreef. Het Kennemer Jeugd Orkest zal optreden onder leiding van Matthijs Broers, die binnenkort afscheid neemt als KJO-dirigent. Zangeres LAKSHMI treedt op met het orkest en Erfgoeddragers Lenthe en Bodhi Jay delen verhalen over Myriam Mater (1931) en Jack Courant (1924) – die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

4 mei 2023
20.30-21.45 uur, ingangen open vanaf 19.30 uur
(Na de herdenking aan de Dreef)
Haarlemmerhout
Gratis toegang
Bij het concert is een Tolk Nederlandse Gebarentaal aanwezig, voor zang en speeches.
Voorafgaand aan het concert wordt de Nationale Herdenking op de Dam uitgezonden op de schermen naast het podium.

Kennemer Jeugd Orkest o.l.v. dirigent Matthijs Broers

Het Kennemer Jeugd Orkest bestaat uit getalenteerde jongeren uit de regio Kennemerland. Onder leiding van dirigent Matthijs Broers brengen zij muziek ten gehore op diverse locaties in binnen- en buitenland. Het orkest is opgericht in 1982 en heeft sindsdien vele hoogtepunten beleefd. Zo hebben zij opgetreden in de Beurs van Berlage en het Amsterdamse Muziekgebouw, Phil Haarlem en zelfs in Praag en Berlijn. Op het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert is het Kennemer Jeugd Orkest een vaste gast.

Het Kennemer Jeugd Orkest heeft een bijzondere missie: jongeren de kans geven om op hoog niveau samen muziek te maken. Het orkest biedt een platform waarop jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen en zich kunnen meten met leeftijdsgenoten die net zo gepassioneerd zijn over muziek. Het repertoire van het orkest is divers en varieert van klassieke muziek tot moderne stukken. Hierdoor spreekt het orkest een breed publiek aan en weet het keer op keer te verrassen met bijzondere uitvoeringen.

Voor dirigent Matthijs Broers is dit zijn laatste Herdenkingsconcert als dirigent van het KJO: “De verbinding tussen herdenken en vieren is altijd een speciaal moment. Het is voor mij heel bijzonder daar al zoveel jaar als KJO-dirigent deel van uit te mogen maken. Op 5 mei loop ik hier waarschijnlijk wel even rond en denk ik terug aan een gedenkwaardige avond en alle mooie KJO-jaren, waarin ik zoveel talentvolle jongeren heb mogen begeleiden.”

Foto: Marcus van Dam

Alleskunner LAKSHMI

LAKSHMI’s muziek is een verrassende combinatie van fluisterzachte luisterliedjes en gruizige elektronica, aangevuld met krassende gitaren en kwetsbare strijkers. Zelf noemt ze het ‘Pop Noir’. Als maker staat LAKSHMI bekend als iemand die haar eigen wereld op een ijzersterke manier visueel weet te vertalen.
In 2017 debuteerde LAKSHMI met haar zelf getitelde debuutalbum. In 2018 verscheen haar tweede album SIREN. Ondanks haar jonge carrière heeft ze al drie theatertours en twee clubtours op haar naam staan.
In 2021 brak ze voor het grote publiek door met haar deelname aan het tv-programma ‘Wie is de Mol?’ en bracht ze haar single ‘EMPTY’ uit. Voor de videoclip kreeg ze medewerking van topontwerpers zoals Ronald van der Kemp. De song kreeg bovendien een sync in de CBS serie ‘Charmed’. Daarnaast richtte LAKSHMI haar eigen fanplatform ‘Only for The Wicked’ op en bracht ze het nummer ‘Grow with you’ uit, dat ze samen schreef met Kensington-zanger Eloi Youssef. En ze stond op het podium van TEDxHaarlem.

Op 14 maart 2022 ging haar short movie ‘All I Know’ in première in een aantal filmhuizen. In juli van dat jaar bracht ze haar meest recente single ‘Sun into Colour’ uit, deed ze Europese shows als support van de Amerikaanse zangeres LP en afgelopen september tourde ze met haar theatertour ‘Droom’, waarmee ze in 27 Nederlandse theaters speelde.

LAKSHMI By Nanda Hagenaars

Erfgoeddragers Lenthe en Bodhi Jay

Erfgoeddragers Lenthe (12 jaar) en Bodhi Jay (14 jaar) doorliepen op hun Amsterdamse basisschool het project Oorlog in mijn Buurt en interviewden oudere buurtbewoners over wat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog meemaakten.

Lenthe vertelt tijdens het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert het verhaal van Myriam Mater die negen jaar was toen de oorlog uitbrak. Myriam hielp haar vader in het verzet en thuis verstopten zich onderduikers. Tijdens de Hongerwinter overleed de Joodse moeder van Myriam.

Bodhi Jay vertelt het verhaal van Jack Courant die in 1942 als 18-jarige Joodse jongen een oproep kreeg om zich te melden. Hij haalde de ster van zijn jas en dook onder.

Stichting In mijn Buurt – Leren door Ontmoeting brengt jong en oud samen in huiskamers door het hele land. Tijdens persoonlijke ontmoetingen interviewen scholieren ouderen uit hun eigen buurt over een deel van de Nederlandse geschiedenis, zoals het koloniale verleden, migratie of de Tweede Wereldoorlog. Leerlingen worden opgeleid tot de nieuwe Erfgoeddragers van de verhalen van ouderen. Zij nemen deze verhalen mee hun leven in en vertellen ze door bij herdenkingen. Door de diverse persoonlijke geschiedenis verhalen van ouderen op te halen en ze actief te blijven doorvertellen, archiveren, publiceren en tentoonstellen, creëert In mijn Buurt samen met jong en oud een rijk verleden van menselijke, kleine verhalen, waar iedereen bij hoort.

Lees meer op inmijnbuurt.org

Over Bevrijdingspop Haarlem

Bevrijdingspop Haarlem is een jaarlijks terugkerend festival dat wordt georganiseerd op 5 mei, de dag waarop Nederland de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945 viert. Het festival wordt gehouden in de Haarlemmerhout, een park in het centrum van Haarlem, en trekt elk jaar duizenden bezoekers.

Bevrijdingspop Haarlem is gratis toegankelijk en wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers en sponsoren. Het festival is niet alleen een feestelijke viering van de bevrijding, maar ook een gelegenheid om stil te staan bij het belang van vrijheid en democratie in onze samenleving.

Over Sena

Sena regelt de rechten van muzikanten en producenten. Wordt jouw muziek in het openbaar gedraaid, dan krijg je via Sena een vergoeding. Zorg er daarom voor dat je je aanmeldt bij Sena. Hierdoor loop je geen inkomsten mis!

Muzikanten en producenten krijgen hun vergoeding dankzij muzieklicenties. Bedrijven en organisaties sluiten de muzieklicenties af bij Sena. Wij betalen de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijke kosten door aan jou. Op die manier krijg jij als maker van de muziek waar je recht op hebt.

Ook ondersteunt Sena allerlei projecten. Van showcases, festivals en muziekwedstrijden tot het helpen financieren van albumopnames. Iedereen kan hiervoor een aanvraag doen via sena.nl.

Foto boven artikel: Ewoud Koster

FAQ VEELGESTELDE VRAGEN

In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei willen we de bezoekers van Bevrijdingspop in aanraking laten komen met het begrip vrijheid en de beperkingen ervan. In verschillende projecten komt dit elk jaar tot uiting.

In overleg met de gemeente wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de inrichting van het festival in de parken. Er wordt zoveel mogelijk afstand gehouden van de bomen, om schade te voorkomen. Hetzelfde geldt voor het gras, bijvoorbeeld voor de vrachtwagens die de podiumonderdelen brengen wordt een speciale baan aangelegd, want die zijn extra zwaar en zouden het gras extra schade toebrengen. De bezoekers van Bevrijdingspop belasten het gras ook, maar die eventuele schade is tijdelijk en herstelt snel.

Stuur een e-mail naar [email protected] met je naam, de naam van het medium waarvoor je werkt, met hoeveel mensen je wilt komen, hoe laat en hoe lang je aanwezig bent. Mocht er iets niet duidelijk zijn aan de hand van je aanvraag zal er een antwoord komen met het verzoek om meer informatie.

Bevrijdingspop is van zodanig formaat dat inkomsten uit eten en drinken lang niet genoeg zijn om alle kosten te dekken. We hebben een grote sponsor aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei, maar hebben daarbij nog verschillende andere sponsors. Op deze website vindt je onderaan de pagina’s alle organisaties die ons helpen ieder jaar het festival een succes te maken. Tevens ontvangen we inkomsten uit fondsen en subsidies.

Bevrijdingspop is een stichting en heeft een bestuur dat eindverantwoordelijk is, met aan het hoofd de voorzitter. Onder het bestuur werkt de staf die functioneert als tussenpersoon tussen bestuur en uitvoerende vrijwilligers. We hebben veel verschillende disciplines die in teams werken, zo zijn er de teams Bouw, Kinderfestival, Thema, Communicatie, Services en Productie.

Ieder jaar wordt er één optreden op Bevrijdingspop gegeven aan de winnaar van de Rob Acda Awards die door Patronaat Haarlem worden georganiseerd. Wil je met jouw band op Bevrijdinspop spelen, zorg dan dat je winnaar wordt! Zie www.robacdaaward.nl voor meer informatie.

 Ingang A heeft een drempelvrije toegang. Er is op ieder veld een invalidentoilet aanwezig (bij de EHBO-posten). Bij het hoofdpodium en het Jupilerpodium zijn er verhogingen waar mensen met een rolstoel op kunnen rijden. Meer info >>

Alpine-oordoppen zijn verkrijgbaar bij de infobalies.

In verband met de veiligheid op het terrein is dit niet toegestaan.

Om medicijnen mee te nemen naar Bevrijdingspop, moet je bij de ingang een geldige doktersverklaring te overleggen. Zonder deze verklaring worden medicijnen niet toegelaten.