Bevrijdingspop Haarlem: voorzichtig begin, knallend einde

Overtrekkende onweersbuien zorgden op vrijdag 5 mei 2023 voor flinke overlast in Nederland. Bevrijdingspop Haarlem zag de bui al hangen, maar wist het toch droog te houden. Toen het verder opklaarde en tijd was voor de vrijdagmiddagborrel, liep het festivalterrein snel vol. Volgens de organisatie hebben op 5 mei in totaal 145.000 mensen Bevrijdingspop Haarlem bezocht.

Muzikaal veel te beleven

Op het Jupilerpodium powered by Sena liet Prins S. en de Geit het publiek springen met nummers over mayonaise of over het laatste beetje hoop. Bij John Coffey was het publiek direct wild enthousiast, de zanger werd zelfs opgetild door zijn publiek. Publiekslieveling Donnie wist Haarlem met zijn vrolijke teksten muzikaal in te pakken.

Op het T-Mobile hoofdpodium was Nielson weer één groot meezingfeest. Karsu gaf alles. Ze bracht een lekker blazersensemble mee en gaf met hen een speels optreden. Zo liet ze het publiek in het Turks meezingen: ‘büyük’! Michelle David & The True-tones bracht soul naar Bevrijdingspop. The Opposites ramden erop los, wat een show! Een jongen met een kartonnen bord wilde meedoen, dat verzoek werd tot zijn verrassing ingewilligd. Froukje sloot Bevrijdingsdag als Ambassadeur van de Vrijheid af in Haarlem, samen met de Oekraïense zangeres Roxolana. Stonden bij The Opposites vooral jongens vooraan, bij Froukje waren het de meiden.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Met het Herdenkingsgconcert, het ontsteken van het Bevrijdingsvuur en verschillende vrijheidsprojecten op het Dreefplein besteedde Bevrijdingspop Haarlem op 5 mei aandacht aan het thema vrijheid. Ook het Kinderfestival, het Plein van de Vrijheid, de markt zijn vaste onderdelen van Bevrijdingspop Haarlem.

Foto: Bart Manders 🌵