Bevrijdingsdebat 2 februari in aanloop naar Bevrijdingspop Haarlem

Na de Bevrijdingsduik op 1 januari is het tijd voor het tweede vrijheidsevenement van Bevrijdingspop 2017. In de Toneelschuur kijken scholieren op 2 februari samen naar de voorstelling Mirad, een jongen uit Bosnië. Daarna gaan zij in debat, met elkaar en onder leiding van de acteurs, over het onderwerp: Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

School of Freedom

Het Bevrijdingsdebat is dit jaar niet alleen het tweede vrijheidsevenement op weg naar 5 mei. Het maakt tevens onderdeel uit van een reeks masterclasses. In deze School of Freedom worden de leerlingen op kustzinnige wijze uitgedaagd. Op 4 en 5 mei wordt de School of Freedom afgesloten met performances op het terrein van Bevrijdingspop.

De leerlingen worden via School of Freedom en door hun eigen docenten voorbereid op het Bevrijdingsdebat. Zo spreken zij een deel van de stellingen groepsgewijs voor en wordt een video-opdracht voorbereid. Deze video wordt op 2 februari vertoond ter inleiding van de stellingen in het debat.

Mirad, een jongen uit Bosnië

Dit verteltheaterstuk van Ad de Bont gaat over de veertienjarige jongen Mirad die, vanwege de oorlog, uit zijn land Joegoslavië moet vluchten.

‘Mirad, een jongen uit Bosnië’ is in de uitvoering van theatergroep SAS een zogenaamde reading. Dit betekent dat er wordt opgevoerd met het tekstboek bij de hand.

Van deze tekst gaf SAS in het midden van de Jaren negentig meer dan honderd voorstellingen. De media kopten destijds: ‘Toneelstuk Mirad indrukwekkend’ en vervolgden met de mededeling dat het publiek ‘ademloos luisterde naar het verhaal over de vluchteling Mirad.’

Recent zetten lezers van het van het Nederlandse theatertijdschrift dit stuk op plaats vier in de ranglijst van beste Nederlandse toneeltekst aller tijden, achter grote wereldschrijvers als Beckett, Albee en Shakespeare.

Naast de voortdurende actualiteitswaarde (oorlogen houden helaas nooit op) is die uitverkiezing een reden waarom SAS het stuk opnieuw heeft opgepakt.

Het Bevrijdingsdebat is helaas niet vrij toegankelijk, maar vindt plaats als een besloten voorstelling.

Vrijheidsevenementen

Het Bevrijdingsdebat op 2 februari (2/2) is de tweede in een reeks van vijf evenementen in de aanloop naar Bevrijdingspop 2017 met een link naar vrijheid. Op 1/1/ was de Bevrijdingsduik in Zandvoort, op 3/3 vindt de Bevrijdingswandeling plaats en op 4/4 de Bevrijdingsrun. De reeks eindigt in mei met het Herdenkingsconcert op 4 mei en natuurlijk Bevrijdingspop zelf op 5/5.
Met de organisatie van vrijheidsevenementen wil Bevrijdingspop Haarlem meer nadruk leggen op de achterliggende boodschap van het festival: Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Bevrijdingspop staat synoniem voor vrijheid. Iets waar we in Nederland al ruim 70 jaar in mogen leven en van mogen genieten. Velen van ons zien vrijheid als een vanzelfsprekendheid en vergeten dat destijds hard voor die vrijheid is gestreden. En we hoeven we niet zo ver terug in de tijd om ons te realiseren dat vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Het feit dat wij in ons land wél in vrijheid mogen leven, verdient een bijzonder moment om bij stil te staan. Dat doet Bevrijdingspop Haarlem door op 4 mei (Herdenkingsconcert) en 5 mei (Bevrijdingsdag) in de Haarlemmerhout in Haarlem voor de 37ste keer Bevrijdingspop te organiseren: hét bevrijdingsfestival van Noord-Holland en omstreken.

Het festival is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland: jaarlijks genieten ruim 130.000 bezoekers van een gevarieerd programma, dat naast veel muziek uit vele culturele en maatschappelijke projecten bestaat.