‘Belangrijk om over de Tweede Wereldoorlog te blijven vertellen’

Bijna een kwart van de jongeren (23%) noemt de Holocaust ‘een mythe’ en denkt dat het aantal overleden Joden in de Tweede Wereldoorlog overdreven is. Dit blijkt uit onderzoek van The Conference on Jewish Material Claims Against Germany, kortweg de Claims Conference.

Velen kunnen geen enkel Nederlands doorgangskamp noemen, zoals Westerbork, Vught of Amersfoort. De resultaten van het internationale onderzoek waren nergens zo uitgesproken als in Nederland.

Vrijheidsprojecten voor Bevrijdingspop-bezoekers

Jiska Rovers-Maessen, stafcoördinator thema bij Bevrijdingspop Haarlem over de resultaten: “Je ziet al jaren de kennis van jongeren over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging afnemen. Het is voor ons dé reden om ieder jaar op 4 en 5 mei een Herdenkingsconcert en natuurlijk Bevrijdingspop te organiseren. Met verschillende projecten op en rond ons festivalterrein vertellen we verhalen over vrijheid, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, en weten we bezoekers van ons festivalterrein te bereiken – en hopelijk te raken. Zo hebben we de Corridor van de Vrijheid opgehangen in Centrum Schalkwijk, banieren met daarop de gezichten van verzetsstrijders en Haarlemmers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. We brengen jongeren in contact met veteranen uit het Nederlandse leger. En we organiseren ieder jaar het 5voor5 moment, waarbij we samen met 150.000 bezoekers even stilstaan bij onze vrijheid. Want die is niet vanzelfsprekend!”

Foto: Marcus van Dam