5 voor 5 moment Frederikspark

In Nederland herdenken we op 4 mei en vieren we vrijheid op 5 mei. Dit feest van vrijheid heeft zijn hoogtepunt op 5 minuten voor 5 wanneer alle Bevrijdingsfestival daar tegelijk bij stil staan. Nou ja…. stilstaan is er niet echt bij… staand voor het Jupilerpodium op het Frederikspark horen we op de achtergrond het Florapark ontploffen in een zee van geluid in een parade van de vrijheid en op het Hoofdpodium wordt live contact gemaakt met de 13 andere bevrijdingsfestivals en worden de vrijheidsballen in het publiek gegooid.

Op het Jupilerpodium geeft Mr.Weird Beard de vrijheid letterlijk door, namelijk aan zijn 2 dochters en vrouw terwijl een confettikanon afgaat. En het publiek? Dat viert het feestje mee in de stralende zon.

Vrijheid geef je door!

Het hoofdthema Van het 4 en 5 mei comité voor deze dag is: `Vrijheid geef je door`. Dit wordt muzikaal ondersteund door Typhoon die een cover speelt van Iedereen is van de wereld, van The Scene.

En met deze oproep wil het comité 4 en 5 mei benadrukken we dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Een ervaring die het best gedeeld kan worden met anderen. Het besef dat vrijheid kwetsbaar is en onderhevig aan angst, geweld en onderdrukking en uiteraard het besef dat velen in Nederland en daarbuiten in en na de Tweede Wereldoorlog deze vrijheid met hun leven hebben moeten beschermen.

Op 5 mei vieren dat we vrij zijn en betuigen we steun aan hen die dat niet zijn.