Even bellen met… Richard van Dam, hekkenteam

Wat doe je bij Bevrijdingspop en hoe lang ben je al actief?

“Dit jaar zou mijn dertigste jaar worden als Bevrijdingspop-vrijwilliger. Ik ben begonnen als dagvrijwilliger bij de security. Later heb ik de backstagesecurity en ook de volledige security geregeld. Ondertussen was ik al steeds aan het bouwen.

De laatste tig jaar ben ik onderdeel van het hekkenteam. Samen met een vriendengroep plaats ik hekken en barriers. Dat uitje gaan we missen dit jaar.”

Wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik werk in een verpleegtehuis. Op dit moment is een patiënt op mijn afdeling besmet met het coronavirus. Dat betekent veel voor mijn werk. Je beschermt je zo goed mogelijk. Het kost mij vijf minuten om mijn complete outfit aan te treken. Naast een overall draag ik een beschermend schort, twee paar handschoenen, een veiligheidsbril en natuurlijk een gezichtsmasker.

Dat is ongelofelijk warm en je kunt op de afdeling ook niet even iets eten of drinken. Ik hoop dat dit snel voorbij is.”

Wat is je favoriete Bevrijdingspop-optreden?

“Eerlijk gezegd zou ik dat niet weten. Het Herdenkingsconcert op 4 mei maken we nog wel mee als hekkenteam. Op 5 mei ga ik om 8.00 uur naar de Haarlemmerhout, om wat laatste zaken klaar te zetten.

Om 12.00 uur drink ik twee biertjes en ga ik naar huis, om een paar uur te slapen. Om 18.00 uur ben ik terug, om het Kinderfestival en later het Jupilerpodium af te bouwen. Optredens zie ik al die tijd nauwelijks. Het maakt me ook niet uit.

Op 5 mei vraag ik mij wel eens af: ‘Wat doen al die mensen op mijn terrein? Haha!’ Rond 2.30 uur ‘s nachts zijn de velden dichtgezet en de kruisingen weer vrijgemaakt. Dan drinken we als hekkenteam nog een paar biertjes met de andere vrijwilligers in de tent.

De volgende dag beginnen we weer om 10.00 uur. 6 mei is relatief makkelijk voor ons, alles wat je tegenkomt, moet weg. Daar hoef je minder over na te denken dan bij de opbouw. Rond 15.30 uur hebben we dan werkoverleg in de Tapuit. Daarna nog een paar uur doorwerken en op 7 mei beginnen we dan als laatste aan de hekken rondom het Vlooienveld.

Je kunt daar niet te vroeg aan beginnen, want zodra de hekken opengaan, komen de wandelaars, fietsers, et cetera gelijk het terrein op. Gelukkig hebben we ontdekt dat Dreefzicht op 7 mei vroeg open is. Zo nodig kunnen we daar even wachten tot het Vlooienveld is vrijgegeven en we aan de slag kunnen.”

Wat vind je er zo leuk aan om Bevrijdingspop-vrijwilliger te zijn?

“Vrijheid vind ik belangrijk. Mensen moeten kunnen doen en laten wat ze willen. Wij worden nu met onze neus op de feiten gedrukt en zitten thuis. We worden binnengehouden door een virus.

Er zijn ook landen waar mensen binnen worden gehouden zónder virus. We mogen ons gelukkig prijzen dat we normaal gesproken in vrijheid leven.

Verder is het hekkenteam van Bevrijdingspop mijn vriendenclub. Sommige hekkengekken waren vrienden van me en zijn toen bij het hekkenteam gekomen. Anderen ken ik via het hekkenteam. Maar die ken ik inmiddels ook al heel erg lang. Overdag roepen we wel eens wat tegen elkaar, als er iets fout gaat. Aan het eind van de dag drinken we dan een biertje met elkaar in de Tapuit.”

Wie zou jij in 2021 op ons podium willen zien staan?

“Tracy Chapman, haar teksten  vind ik helemaal bij Bevrijdingspop passen.”

Wil je nog iets zeggen tegen de vrijwilligers van Bevrijdingspop?

“Laten we met z’n alles hopen dat we Bevrijdingspop volgend jaar wel kunnen vieren, want dat is nog verre van duidelijk. Hopelijk is iedereen er dan weer bij, jullie zijn fantastische mensen, zonder jullie redden we het niet.”