Even bellen met… Peter van Emmerik, catering

Zijn collectie aan vrijwilligers T-shirts hangt elk jaar in de nok van de vrijwilligerstent. Dat zijn er heel wat! Peter van Emmerik is al 25 jaar actief bij Bevrijdingspop, in de catering. Vandaag zit hij om vier uur ‘gewoon’ met een biertje in het koepeltje in de Haarlemmerhout.

Wat is er zo mooi aan Bevrijdingspop?

“Het is de gezelligheid, de saamhorigheid. De vrienden waarmee ik 25 jaar geleden startte bij Bevrijdingspop, zijn in de loop van de jaren allemaal afgehaakt. Daar zijn nieuwe mensen voor in de plaats gekomen. Samen zoiets neerzetten, met een biertje en een bitterballetje erbij, is prachtig!”

Op 7 mei zit je gewoon in het koepeltje om 16.00 uur?

“Dat is het moment dat we normaal gesproken klaar zijn met de afbouw. De vrijwilligers hebben dan dagenlang hard gewerkt, met weinig slaap. Die hebben wel iets lekkers verdiend. We zorgen dan voor haring en kibbeling voor de ‘harde kern’ van het bouwteam die tot het laatst aanwezig is.
Dit jaar is er niet gebouwd, maar ik zie geen enkele reden om van die traditie af te wijken. Dus ik zit daar vanmiddag gewoon aan een struikelhekken-biertje!”

De catering van Bevrijdingspop legt de lat hoog, begrijp ik?

“Op ieder festival krijg je pasta of standaard rijst met een prutje te eten. Wij proberen creatiever te zijn. Dat heb je in deze nieuwsbrief ook regelmatig kunnen zien. Goede kwaliteit eten en net even anders, daar gaan we voor. Al blijft kip, patat en appelmoes bij veel vrijwilligers natuurlijk de favoriet.”

Wat doe je op 5 mei eigenlijk?

“Dit jaar heb ik wat klusjes in huis gedaan. Maar normaal gesproken ren ik in de Haarlemmerhout van hot naar her. Naast de keuken in de vrijwilligerstent zijn er verschillende mobiele cateringpunten, zoals op het Sponsordeck en in het Frederikspark. Mijn taak is om te zorgen dat alles naar behoren verloopt. Als dat betekent dat ik een kooktoestel moet aansluiten, doe ik dat. Maar soms is het ook borden en bestek klaarzetten. Of zorgen dat het bier stroomt. Ik ben bij catering met mijn 25 jaar Bevrijdingspop-ervaring een soort vliegende kiep geworden.”

Welke act mag er van jou op Bevrijdingspop staan?

“De vrijwilligerstent staat achter het podium. Daardoor krijg je weinig mee van de optredens. Wel hoor ik het publiek soms reageren.
Een act die van mij op het hoofdpodium mag spelen, is zanger Rinus. Tijdens de David & Jeroen Show kwam die vorig jaar als verrassing optreden. Die op het Houtpodium zien spelen, zou ik toch wel een hoogtepunt vinden in mijn 25 jaar bij Bevrijdingspop.”