WIES

Popjournalist Menno Visser van VPRO 3voor12 gaf wellicht de perfecte beschrijving van de band WIES toen hij het Amsterdamse drietal in 2019 zag optreden tijdens een editie van Popronde: “De aantrekkingskracht van WIES is door haar directe teksten als dat van een gezelschapsspel voor 7 tot 77, van Hazes tot Spinvis.” Ook twee jaar later snijdt dat citaat nog steeds hout, zoals te horen is op het debuutalbum Het Is Een WIES. De plaat laat zich omschrijven als nederpop met een rauw randje, met ondertonen van alternatieve rock en elektronica, maar bovenal een onmiskenbare Do It Yourself-mentaliteit. Centraal staan de gedachtespinsels van zangeres en gitariste Jeanne Rouwendaal, die zowel de grote vragen stelt als de kleine dingen benoemt die een jongvolwassene bezighouden.

Mooiste en donkerste ervaringen

Bassist Tobias Kolk en drummer Dan Huijser leggen op het album Het Is Een WIES een stevig fundament onder de melancholische teksten van frontvrouw Jeanne. Ze omschrijft haar tien zielenroersels op de plaat als ‘een mengelmoes van mijn mooiste en donkerste ervaringen’. De debuutsingle Soms Is Het Te Laat kwam in september 2019 al meteen op de playlists terecht van de radiozenders van de NPO en het toonaangevende popplatform VPRO 3voor12 nomineerde het nummer als Song van het Jaar. Tevens won de band dat kalenderjaar de Grote Prijs van Nederland. Al tijdens het goed ontvangen optreden van het drietal op Noorderslag in januari 2020 werden de liedjes door dagblad Trouw geduid als ‘typisch WIES’, mede vanwege de combinatie van de directheid van de muziek met de oorspronkelijke en haast onbevangen songteksten in de moerstaal.

Wat als we mislukken?

Zoals zoveel muzikanten zat WIES in het jaar 2020 met een knoop in de maag. Ondanks een veelbelovende start met de single Radiostilte ging er een dikke streep door de volledig volgeboekte festivalzomer vanwege de coronacrisis. Het drietal bleef echter niet bij de pakken neerzitten, dus van een ‘radiostilte’ was beslist geen sprake. Temidden van de pandemie bood WIES luisteraars van NPO Radio 1, 2 en 3FM troost door middel van een reeks livesessies. Op tv was het trio te zien bij De Wereld Draait Door en M. In plaats van de geplande festivaloptredens vonden er ‘anderhalvemetershows’ plaats en waren er livestreams te zien. Bovenal heeft WIES het afgelopen anderhalf jaar gebruikt om aan nieuwe songs te werken, waaronder de singles Maar Ik Doe Het Toch, Barman, Meisje en Gewoon Je Maat. Dit hele traject werd vastgelegd in de documentaire Wat Als We Mislukken. Met de single Leugenaar heeft het debuutalbum eindelijk zijn voltooiing bereikt.

Wiskundepuzzel

Met de terugkeer naar de volle concertzalen tijdens een uitverkochte clubtour kwam WIES er pas echt achter wat hun liedjes betekenen voor de luisteraars. “We hebben een breed publiek en ik denk dat dit onder andere te maken heeft met de directheid én ruimte in de teksten”, verklaart Jeanne. “De balans daarin vinden zie ik als een soort wiskundepuzzel. Ik heb een drang om te schrijven over iets specifieks en daarmee mijn gevoel en gedachtes ergens in kwijt te kunnen, maar ik vind het belangrijk dat dit specifieke ook bij mij blijft. Het gevoel of de gedachte is duidelijk, maar het wordt geen dagboek. Het blijft open voor eigen interpretatie en dát maakt de connectie.” Die connectie is er met jong en oud, van 7 tot 77 jaar. “Een muzikale knuffel die zo nodig was”, aldus een wijze WIES-fan.

Bekijk blokkenschema