Sue the Night 2015

Naar het tijdschema

Sue the Night

Sue the Night, Suus de Groot, is de energieke frontvrouw van de 6-koppige band die sinds september 2014 als een lopend vuurtje harten van muziekliefhebbers in Nederland verovert. Sue is solo begonnen in 2010 en was aanvankelijk meer gericht op roots en folk, maar door de samenwerking met producers Linda van Leeuwen (Bombay), Pascal Deweze (Sukilove, Broken Glass Heroes) en Thijs van der Klugt (Baskerville) heeft de sound van Sue the Night een nieuwe, modernere focus gekregen. Vergelijkingen met Arcade Fire, Fleetwood Mac en Blondie worden gemaakt.

Door diverse media worden de eerste 2 singles ‘Top of Mind’ en ‘The Whale’ goed opgepikt. Vooral door radiozender 3FM; deze kent de band de titel ‘Serious Talent’, een ‘Megahit’ en 2 nominaties voor een 3FM Award toe.
Sinds het verschijnen van debuutalbum MOSAIC in januari 2015 is Sue the Night in een stroomversnelling geraakt. De release wordt gevierd in een uitverkocht Patronaat en is hiermee de aftrap voor de goed lopende clubtour in februari/maart. Sue’s showcase op Noorderslag en verschillende verschijningen bij DWDD en Giel zorgen voor directe interesse van meerdere festivals (o.a. Best Kept Secret, De Beschaving, Zwarte Cross) en noteringen in de hitlijsten. De vinyl-uitgave van MOSAIC, mogelijk gemaakt door Sounds Haarlem Likes Vinyl, schopt het zelfs tot nummer 2 in de Vinyl top 50.

Al die interesse komt niet uit de lucht vallen. Op het album MOSAIC staan songs die onder je huid kruipen; een bekende sound, terugpakkend op de classics van vroeger, maar toch eigen en vernieuwend. Zware, vaak actuele, onderwerpen worden niet geschuwd, maar door de kleurige muzikale verpakking verbloemd. In de studio hebben diverse gastmuzikanten van o.a. Bombay, Binkbeats en Blaudzun hun muzikale bijdrage geleverd aan het debuutalbum.

Ook live heeft het sextet al een mooie reputatie opgebouwd; de songs worden maximaal uitgepakt en de ervaren muzikanten worden tot hun volste kunnen ingezet op meerdere instrumenten. Sue heeft in drummer Tobias Ponsioen (houses/CHEATERS), Linda van Leeuwen op percussie/samples/toetsen en bassiste Nana Effah-Bekoe (Nana Adjoa, A Polaroid View, Janne Schra) een magische ritme sectie gevonden. De onmisbare melodische aanvulling komt van Matthijs Barnhoorn (Magna Carta) – al langer bandlid van Sue in kleinere formatie – op viool, samples en mandoline. Grootse gitaarsound en ritmische hooks neemt gitarist Thijs van der Klugt voor zijn rekening. In deze formatie kan Sue, met haar krachtige stem en dromerige gitaarpartijen, haar songs “dragen als een mantel” (uit recensie Noorderslag/3VOOR12).